Είναι εύκολο να σπείρω ρόκα στο μπαλκόνι μου για να τη βάζω στις σαλάτες μου; Τι πρέπει να ξέρω;
Σπείρε τη ρόκα άφοβα, στου μπαλκονιού τη γλάστρα,
κι η γεύση στη σαλάτα σου, θα φτάσει μέχρι τ’άστρα.
Για τη σπορά της ρόκας, διαλέξτε μια πιατέλα ή μια ρηχή φαρδιά γλάστρα για να έχετε μεγάλη επιφάνεια σποράς , γεμίστε τη με καλής ποιότητας φυτόχωμα, ανακατεμένο με κομπόστ και στρώσετε στον πυθμένα λίγο χαλίκι για να αποφύγετε τη διαρροή χώματος από τις τρύπες αποστράγγισης, κάθε φορά που θα ποτίζετε το φυτό. Ρίξτε τους σπόρους της ρόκας πάνω στην επιφάνεια του εδάφους σα να πασπαλίζετε με αυτούς το έδαφος και απλώστε από πάνω τους μια λεπτή στρώση χώματος. Πιέστε ελαφρά με τις παλάμες σας για να γίνει η επιφάνεια επίπεδη και ποτίστε προσεκτικά (ιδανικά με ψεκασμό) για να μην παρασύρετε το χώμα και ξεσκεπάσετε τους σπόρους. Όταν σκάσουν τα φύτρα, αραιώστε τα ώστε να απέχει το ένα από το άλλο 12-15 εκ. Οι πυκνές φυτεύσεις δημιουργούν κακές συνθήκες αερισμού και κάνουν τα φυτά ευαίσθητα σε μυκητολογικές προσβολές. Ποτίζετε όσο συχνά χρειάζεται για να παραμένει το χώμα νωπό (προσοχή όχι πολύ υγρό). Ειδικά στο στάδιο του φυτρώματος το χώμα δεν πρέπει να ξεραθεί. Όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες φροντίζετε να ποτίζετε τακτικά τα φυτά και να τα μεταφέρετε σε μερική σκιά. Συγκομίζετε τρυφερά φύλλα όταν έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και είναι ακόμα τρυφερά και τραγανά. Κόβετε τα φύλλα με ψαλίδι από χαμηλά για να δώσετε την ευκαιρία στο φυτό να ξαναφυτρώσει.
Θέλω να φυτέψω μία στεφανωτή
σε ένα καφασωτό στον τοίχο, γιατί με κουζουλαίνει το άρωμά της. Τι θα με συμβουλεύατε;
Στεφανωτή σα γιασεμί, απ’τη Μαγαδασκάρη,
στο άρωμα σου μέθυσα, τη σκέψη μου’χεις πάρει.
Η στεφανωτή ή γιασεμί μαδαγασκάρης είναι ένα πολυετές αειθαλές αναρριχώμενο φυτό με αργή ανάπτυξη. Όταν αναπτυχθεί όμως πλέκει γρήγορα σε κάγκελα και πέργκολες ακόμα και εάν φυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα. Είναι ιδανικό φυτό για να καλύψουμε μάντρες, αρκεί να στηρίζεται καλά. Έχει πολύ αρωματικά λευκά άνθη σαν του γιασεμιού για αυτό λέγεται και γιασεμί της Μαδαγασκάρης. Ανθίζει από το καλοκαίρι όπου και κρατά τα άνθη της μέχρι και το φθινόπωρο. Έχει πολλές απαιτήσεις και είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στον άμεσο ήλιο, για αυτό τον χειμώνα καλό είναι να προστατεύεται από τους βοριάδες. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή καταβολάδες την Άνοιξη, ακόμα και με σπόρο τον οποίο τον παίρνουμε από τον καρπό. Η ωρίμανση του καρπού μπορεί να κρατήσει 10 έως 12 μήνες. Χρειάζεται ελαφρύ γόνιμο χώμα, αρκετό πότισμα το καλοκαίρι και βρέξιμο των φύλλων της. Η λίπανση κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού με πλήρες υγρό λίπασμα ανά 15 μέρες θα βοηθήσει. Μπορεί να προσβληθεί
εύκολα από , και , καλό θα ήταν να ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού.
Θέλω να φυτέψω σέσκουλα, γιατί η γυναίκα μου φτιάχνει ωραίες πίτες. Τι πρέπει να γνωρίζω
για την καλλιέργειά του;
Φύτεψε τα σέσκουλα, γυναίκα φτιάξε πίτες, αν θες ταξίδι γευστικό, σε μακρινούς πλανήτες
Το σέσκουλο ή σέσκλο είναι ποώδες, διετές συνήθως φυτό της οικογένειας των Chenopodiaceae και καλλιεργείται στις μεσογειακές περιοχές. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά. Τα άνθη του έχουν πρασινωπό ή κοκκινωπό χρώμα και διατάσσονται κατά σωρούς στη μέση του φυτού. Η περίοδος σποράς διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Αν γίνει σταδιακά, θα είναι καλύτερα γιατί θα έχουμε μετέπειτα και σταδιακή την συγκομιδή. Η σπορά γίνεται σε σειρές που απέχουν 40 cm μεταξύ τους. Αν όμως σπείρετε ελεύθερα, θα πρέπει στην πορεία να αραιώσετε τα φυτά, ώστε να απέχει το ένα με το άλλο 20 – 25cm. Αυτό το κάνουμε όταν έχουν βγάλει 5 – 6 φύλλα. Μετά από κάθε φύτευση θα πρέπει να ποτίζετε. Το νερό για τα σέσκουλα όπως φυσικά και σε όλα τα λαχανικά σας δεν θα πρέπει να λείψει, ώστε να έχετε σαν αποτέλεσμα μεγάλα και νόστιμα σέσκουλα. Προσαρμόζονται γενικά σε διάφορες κλιματικές συνθήκες. Προτιμούν κυρίως ήπια κλίματα. Αντέχει την ζέστη ενώ την περίοδο της Άνοιξης θα πρέπει να προσέξετε τις απότομες αλλαγές, γιατί μπορεί να προσβληθεί από διάφορες ασθένειες. Ευδοκιμεί σε ηλιαζόμενες αλλά και ημισκιερές θέσεις και προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση. Η συγκομιδή σταδιακή και ξεκινάει 50 – 60 μέρες μετά από την σπορά και γίνεται κόβοντας τα εξωτερικά καλύτερα ανεπτυγμένα φύλλα. Όταν πλέον έχει φτάσει στο μέγιστο της ανάπτυξης του αφαιρείται ολόκληρο.
Πήγα ταξίδι στην Ιαπωνία κι εντυπωσιάστηκα από τους κήπους τους και από τα δεντράκια μπονσάι. Πώς μπορώ να φτιάξω κι εγώ ένα;
Μπονσάι τέχνη δύσκολη, απ΄την Ιαπωνία,
δεντράκια νάνα φτιάζουνε, σε γλάστρες με μανία.
Με τον όρο Bonsai χαρακτηρίζεται μία αρχαία Ιαπωνική τέχνη καλλιέργειας δέντρων-νάνων που σας περιγράφω πολύ συνοπτικά παρακάτω. Διαλέξτε ένα καλλωπιστικά δέντρα, όπως αζαλέα, πυξάρι, καμέλια, γαρδένια, ιβίσκο, πουρνάρι, άρκευθος, γουνίπερο, πυράκανθος, φίκο με ύψος γύρω στους 20-30 πόντους, με κλαδιά που είτε αναπτύσσονται προς τα πάνω, είτε κρέμονται προς τα κάτω. Χρησιμοποιήστε ένα κλαδευτήρι και κλαδέψτε επιλεκτικά και προσεκτικά το φυτό όσο αυτό βρίσκεται ακόμη στην παλιά του γλάστρα. Βρείτε τον κεντρικό του κορμό και αφαιρέστε αρκετή βλάστηση μέχρι να δείτε να σχηματίζεται η μορφή που επιθυμείτε από την πλευρά που θέλετε να φαίνεται το Bonsai. Βγάλτε το φυτό από την αρχική του γλάστρα και τοποθετήστε τη ρίζα με το χώμα σε ένα κουβά με νερό. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερο να απομακρύνετε όσο το δυνατό περισσότερο χώμα απο τις ρίζες προκειμένου να μεταφυτεύσετε αργότερα το φυτό σε ένα ρηχό δοχείο για Bonsai. Κλαδέψτε τις ρίζες μέχρι να περιοριστούν στα 2/3 του πραγματικού τους μεγέθους. Όταν ολοκληρώσετε το κλάδεμα θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια ρηχή μπάλα ρίζας. Προσθέστε χώμα στο δοχείο σε ύψος 2-3 εκατοστών, τοποθετήστε μέσα το φυτό, απλώστε τις ρίζες του πάνω από το στρώμα του χώματος που βάλατε στο προηγούμενο βήμα και σκεπάστε τις ρίζες με επιπλέον χώμα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αφήσει τουλάχιστον 2-3 εκατοστά κενό διάστημα κάτω από το χείλος του δοχείου για να μπορείτε να ποτίζετε. Ολοκληρώστε το κλάδεμα στο υπόλοιπο φύλλωμα. Απομακρύνετε βλαστάρια και κλαδιά με τέτοιο τρόπο ώστε η υπόλοιπη βλάστηση να έχει την μορφή δέντρου. Ποτίστε το δέντρο καλά μέχρι το χώμα να μουσκέψει τελείως. Καλύψτε την επιφάνεια του χώματος με χαλίκι ενυδρείου για ωραιότερη τελική εμφάνιση. Προσθέστε μικρή ποσότητα λιπάσματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.