Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τεχνολογία αιχμής από το Πολυτεχνείο Κρήτης

 

Το πρ1 Panos1ώτο στον κόσμο κινητό τηλέφωνο-drone κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Επιστημών του Πολυτεχνείο Κρήτης από την Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων (SenseLab) και προκρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό τεχνολογίαςπου θα διεξαχθεί στις 4 – 6 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι (στο Dubai Internet City)!
Τo phone-drone επιτρέπει τη σύνδεση ενός smart-phone με ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα με αποτέλεσμα ο χρήστης να αποκτήσει τις δυνατότητες που παρέχουν οι δύο συσκευές με πιθανές εφαρμογές στην υγεία, στην καθοδήγηση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, σε φυσικές καταστροφές, στη χαρτογράφηση κ.α.
Επικεφαλής της Ομάδας Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων είναι ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Παναγιώτης Παρτσινέβελος, ο οποίος μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” για αυτή τη μεγάλη επιτυχία, αλλά και για την ανύπαρκτη στήριξη της έρευνας και της ομάδας του από το κράτος, που κινδυνεύει να μην έχει χρήματα για το επικείμενο ταξίδι!

Στο Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωπιστημών της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων έχετε κατασκευάσει με την ερευνητική ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων – SenseLab το πρώτο κινητό τηλέφωνο drone. Τι ιδιότητες έχει αυτό το τηλέφωνο; Τι το ξεχωριστό; Και πώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο χρήστης;
Πρόκειται για τη σύνδεση ενός smart phone με ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο σύστημα σε μέγεθος περίπου μίας θήκης κινητού, και με πολλές δυνατότητες “αυτόνομης συμπεριφοράς”. Το phone-drone όπως το ονομάζουμε είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, καθώς ο χρήστης μπορεί να το συνδέσει άμεσα στο κινητό του και να αποκτήσει τα πλεονεκτήματα και των δύο συσκευών, δηλαδή τις δυνατότητες επικοινωνίας και πτήσης. Η σύζευξη αυτή εκμεταλλεύεται τους αισθητήρες και την υπολογιστική ισχύ του κινητού που μαζί με τη δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης μερών του συστήματος, μειώνει το κόστος ενώ αυξάνει την ασφάλεια του drone. Οι πιθανές εφαρμογές είναι πολλές και αφορούν στην υγεία, στην καθοδήγηση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, σε φυσικές καταστροφές, στην πλοήγηση, στη χαρτογράφηση, στον τουρισμό, ακόμη και στη διασκέδαση. Ετσι, οραματιζόμαστε στο μέλλον την ευρεία διάθεση των phone-drones σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας όπου ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει από μία γκάμα λειτουργικών δυνατοτήτων αλλά και σχεδίων.  Το SaveME ουσιαστικά είναι η εφαρμογή – υπηρεσία που συνοδεύει το phone drone και αναφέρεται σε λειτουργίες έκτακτης ανάγκης όπως η μεταφορά φαρμάκων σε ασθενείς με το πάτημα ενός κουμπιού, η απεικόνιση καταστάσεων ανάγκης και η αποστολή εικόνων και video στις αρχές όταν δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, η καθοδήγηση εγκλωβισμένων από φυσικές/τεχνολογικές καταστροφές, κ.λπ.

Η ομάδα σας επιλέχτηκε στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού του Drones for Good, στο Ντουμπάι προκειμένου να παρουσιάσετε αυτό το κινητό τηλέφωνο, το SaveMe. Τι είναι αυτός ο διαγωνισμός; Και με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή σας; Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ομάδα σας και το Πολυτεχνείο Κρήτης;
Τα αντικείμενά μας στο Πολυτεχνείο Κρήτης αφορούν στη Γεωπληροφορική και ειδικά στα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα (γνωστά ως GIS) και στη δορυφορική Τηλεπισκόπηση (www.senselab.tuc.gr). Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει παράδοση στην επίτευξη πολύ σημαντικών διακρίσεων. Ετσι και ο διαγωνισμός στον οποίο προκριθήκαμε αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς τεχνολογίας στον κόσμο. Δεν είναι ένα αντικείμενο που ασχολούνται κάποιες εκατοντάδες εταιρίες ή Πανεπιστήμια. Είναι πολύ ευρύτερο, γι’ αυτό και η επιτυχία έχει βαρύνουσα σημασία. Έγιναν λοιπόν πάνω απο 1000 προτάσεις από 165 χώρες (μεταξύ των οποίων Πανεπιστήμια όπως το Harvard και MIT) και πλέον στο διεθνές μέρος του βραβείου βρισκόμαστε στην τελική δεκάδα, όπου διεκδικούμε 1.000.000 δολάρια. Προφανώς, πρώτη φορά ελληνικός φορέας φτάνει σε αυτή τη φάση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι στις 4 Φεβρουαρίου με ζωντανές επιδείξεις μπροστά σε κριτές, ειδικούς και επισκέπτες από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο.

Εχετε ολοκληρώσει – δοκιμάσει το κινητό αυτο τηλέφωνο; Και αν ναι, ποια τα αποτελέσματα;
Αν και είχαμε ελάχιστο χρόνο υλοποίησης, όλη η ομάδα δίνει τον καλύτερό της εαυτό ώστε να βελτιστοποιήσουμε κατά το δυνατό το σύστημά μας. Υπάρχουν πολλά επιμέρους υποσυστήματα που συνεχώς βελτιώνουμε όπως η ασφάλεια, η επικοινωνία σμήνους, η αυτοματοποιημένη προσγείωση, η αποφυγή συγκρούσεων, κ.λπ. Η ομάδα μας είναι πολυεπιστημονική και πραγματικά “νιώθει” το αντικείμενο. Αποτελείται κυρίως από ταλαντούχους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές συμπεριλαμβανομένων των Σαράντη Κυρίτση, Νίκο Πρόκα, Στάθη Μπίκο και Αχιλλέα Τριπολιτσιώτη με τους οποίους θα ταξιδέψουμε στο Ντουμπάι, τον Ανδρέα Πιτσιλαδή, δύο νέα μέλη, τον Αγγελο Αντωνόπουλο και Θεόφιλο Χανιαλάκη και πολλούς άλλους φοιτητές μέλη του SenseLab (Παναγιώτη Ζερβό, Στέλιο Τσατσαρούνο, Στέλιο Μανουδάκη, Βαγγέλη Κοσμέτο, Σταυριέλα Χατζηχρήστου, Σύλβια Σίμου, Γιώργο Λουκά) που βοηθούν στο όλο εγχείρημα.

Θα διατεθεί στο εμπόριο; Και αν ναι, πότε και με τι κόστος;
Το αν διατεθεί στο εμπόριο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εξαρτηθεί από εμάς. Χρειάζεται επένδυση, αλλά πιστεύω είτε σε αυτή τη μορφή είτε σε μία παρόμοια που ετοιμάζουμε σύντομα, θα πωλείται μετά από λίγα χρόνια στα καταστήματα ως “αξεσουάρ”. Το κόστος του πιστεύουμε ότι θα είναι της τάξης των 150-300  ευρώ ανάλογα με τη λειτουργικότητα, αυτονομία, κατασκευή, κ.λπ. Βέβαια, αποτελεί ένα ελάχιστο ποσό, σε σχέση με εμπορικά drones περιορισμένων δυνατοτήτων, αλλά και λόγω της χρήσης του που μπορεί να αποβεί σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης στην ομάδα μας, σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε, παραμετροποιούμε μεγάλο εύρος μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων και τα χρησιμοποιούμε σε εφαρμογές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομβικό πλεονέκτημα στην στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας σε αντικείμενα του αγροτικού τομέα, της ενέργειας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πόσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα τέτοιο τηλέφωνο για τον χρήστη;
Κάποιες διεθνείς αναφορές για την ασφάλεια των drones αναφέρουν ότι οι απλοί πολίτες σιγά-σιγά θα περιοριστούν στη χρήση drones με βάρος κάτω του ενός κιλού, κάτι στο οποίο εμπίπτουμε. Βέβαια η κύρια χρήση του phonedrone, αφορά σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών, οπότε και η αναλογία ασφάλειας/ανάγκης είναι χαμηλή. Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλές λειτουργικές δικλείδες ασφάλειας για την αποφυγή ατυχημάτων. Θα δούμε τα επόμενα χρόνια αρκετές αλλαγές και περιορισμούς νομικής φύσης στη χρήση των drones.

Εχετε στήριξη στην ερευνητική σας δουλειά; Πώς κρίνετε την πολιτική του κράτους απέναντι στα ΑΕΙ και την έρευνα;
Η ερευνητική μας εργασία έχει αντίκτυπο πρώτα σε εμάς τους ίδιους, καθώς θεωρούμε τη δημιουργία και έρευνα ως αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς μας.
Όμως, σε ένα τόπο που η φενάκη του “φαίνεσθαι” έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από το ιστορικό τετελεσμένο, δεν έχουμε καμία ουσιαστική στήριξη. Και αυτό δεν είναι θέμα οικονομικής κρίσης, υπήρξε και κατά την περίοδο της πλαστής ευημερίας. Θεωρούμε ότι δεν είμαστε αμέτοχοι της κατάστασης, όχι τόσο με αυτά που κάνουμε, αλλά με αυτά που δεν κάνουμε και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που προσπαθούμε.
Για να συνεχίσω περί στήριξης για το εν λόγω βραβείο, ο μέγιστος προσωπικός προϋπολογισμός μας λόγω capital controls είναι 420 ευρώ την εβδομάδα, πάνω βέβαια από το μισθό μου. Ετσι, τους τελευταίους μήνες όλος ο μισθός μου πηγαίνει σε αναγκαίο εξοπλισμό για να καταφέρουμε μια αξιοπρεπή παρουσία, αν και δεν αρκεί. Προσπαθούμε ταυτόχρονα, να εξοικονομήσουμε κάποια μικρή ρευστότητα γιατί δεν θα έχουμε χρήματα στο επικείμενο ταξίδι! Υπάρχει λοιπόν περίπτωση να είμαστε ανταγωνιστικοί έναντι κολοσσών, με προϋπολογισμούς για τον διαγωνισμό όσο ο συνολικός κρατικός προϋπολογισμός της ομάδας μας για 50-100 χρόνια;
Η Παιδεία δεν είναι πολυτέλεια όσο φτωχοί και να γίνουμε. Τα χρήματα επένδυσης από το Κράτος που μας αναλογούν και τα οποία θα επέφεραν σημαντικά αποτελέσματα στην επιστήμη, στην κοινωνία και στην αντιμετώπιση της κρίσης, ας τα κρατήσουν αυτοί που μάλλον τα έχουν περισσότερο ανάγκη για να κορέσουν τα όποια ελλείμματά τους, αλλά ας αναλάβουν και την ευθύνη. Το βραβείο του 1.000.000 δολαρίων που διεκδικούμε δεν μας χωρίζει ούτε ένα χιλιοστό από την αξία και τις αξίες μας, οπότε πηγαίνουμε εκεί ως νικητές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα