Ενα πρωτοποριακό σύστημα τρισδιάστατης καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου σε πραγματικό χρόνο, που εντοπίζει το πλήθος και τη θέση των ομιλητών καθώς αυτοί συζητούν, αναπτύχθηκε στο Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης.
Το σύστημα με την ονομασία “ImmACS”, θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο φεστιβάλ επιστήμης (Athens Science Festival 2017, http://www.athens-science-festival.gr/ ) το οποίο πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή (9 π.μ.- 2 μ.μ.) και αύριο Σάββατο (11 π.μ. – 7 μ.μ.) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.
Το συγκεκριμένο σύστημα το οποίο ανέπτυξαν οι υποψήφιοι διδάκτορες στο Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος του ΙΤΕ, Δέσποινα Παυλίδη και Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, έχει επίσης τη δυνατότητα να εστιάζει στον ομιλητή της αρεσκείας μας και να ενισχύει ή να σιγεί τη φωνή του. Αναπαράγει τις συνομιλίες που καταγράφει είτε από την κατεύθυνση επιθυμίας του ακροατή είτε με τα αρχικά τους χωροταξικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΤΕ, το σύστημα βρίσκει εφαρμογή στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του αυτόματου χειρισμού συσκευών με ηχητικές εντολές σε έξυπνα σπίτια. To ImmACS παρουσιάστηκε πρόσφατα στο διεθνές συνέδριο ICASSP, 2016, Shanghai.
“ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ
ΣΚΕΨΗΣ”
Στο ίδιο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί μια δράση του ΙΤΕ που είχε διεξαχθεί με μεγάλη επιτυχία στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας καθώς και ως εξειδικευμένο εργαστήριο για καθηγητές Πανεπιστημίου, μεταπτυχιακούς φοιτητές και εκπαιδευτικούς στο FabLearn Europe 2016 στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, Preston, UK και στο FabLearn 2016 στο Πανεπιστήμιο του Stanford με θέμα: “Γυμναστική Δημιουργικής Σκέψης”.
Η παρουσίαση θα γίνει από τον ερευνητή στο Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή, Δημήτρη Γραμμένο.
Σύμφωνα με το ΙΤΕ, η Γυμναστική της Δημιουργικής Σκέψης περιλαμβάνει μια σειρά από διασκεδαστικές ασκήσεις που χρησιμοποιούν πολύ απλά υλικά (χαρτί, χαρτοπετσέτες, μπαλόνια, συνδετήρες, κλπ.) και προπονούν βασικές “μυϊκές ομάδες” της Δημιουργικής Σκέψης (περιέργεια, φαντασία, ανοιχτομυαλιά, εφευρετικότητα, αντισυμβατικότητα, κλπ.).
“ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
ΒΑΚΤΗΡΙΟ”
Μια ακόμα δράση που θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ έχει τίτλο: “Φτιάξε το δικό σου βακτήριο” και έχει αναπτυχθεί από τον Δημήτρη Κουτσιούλη (Ειδικός Τεχνικών Επιστημών) και την Ειρήνη Στρατηδάκη (Ειδικός Τεχνικών Επιστημών) στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας. Η δράση αυτή παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία ενός ερευνητικού εργαστηρίου καθώς «εκατομμύρια βακτήρια θα τους περιμένουν στον πάγο για να τα μεταμορφώσουν σε μικροβιοεργοστάσια. Καθοδηγούμενοι από ομάδα ερευνητών οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν με εξειδικευμένα μικροεργαλεία σαν επιστήμονες».
ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΡΑΣΙ
Τέλος, στο ΙΤΕ έχει αναπτυχθεί μια ακόμα πρωτοποριακή εφαρμογή που «έχει σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες στην επιλογή ενός ή περισσότερων κρασιών που συνδυάζονται αρμονικά με την παραγγελία τους». Πρόκειται για το σύστημα συστάσεων Le Sommelier το οποίο ανέπτυξε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων, Νικολέτα Τσαμπανάκη.