Κι εκεί που λες ότι όλα στα οικονομικά της χώρας -και των πολιτών της επομένως- πάνε κατά κρημνόν, ιδού! Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας έρχεται εξ εσπερίας η είδηση για την έγκριση του περίφημου, πλέον, αναπτυξιακού “πακέτου Γιούνκερ”.
• Οπότε, αναμένεται πλέον να αρχίσουν συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό την ταχεία δημιουργία του κειμένου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Ε.Τ.Σ.Ε.) μέχρι τον Ιούνιο – Ιούλιο, ώστε οι πρώτες επενδύσεις να γίνουν το ταχύτερο.
• Φορτσάτο, λοιπόν, έρχεται το αναπτυξιακό πακέτο που αφορά σε επενδύσεις -κυρίως ιδιωτικές- ώστε να ξεβαλτώσει η ανάπτυξη.
• Γενικά, το πακέτο ΓΙΟΥΝΚΕΡ για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης, προβλέπεται να κινητοποιήσει 315 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια. Τα κράτη – μέλη προτιμούν να συμμετάσχουν μέσω συγχρηματοδότησης εθνικών σχεδίων.
• Αυτό σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να βάλουν το κάτι ντις τους για να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ. Να το πρώτο ανοικτό… αγκαθοζήτημα.
• Αφού, όπως ξεκαθάρισε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κυρία Καββαδία σε σχετική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο μήνα, τα έργα που θα προτείνουμε πρέπει να είναι ανταγωνιστικά. Και η Ελλάδα θα πρέπει να εμπλέξει τον ιδιωτικό τομέα για να χρηματοδοτηθούν έργα δημόσιου χαρακτήρα, τα οποία πρέπει να συνοδεύονται από τομεακές μεταρρυθμίσεις. Ενώ τελικά το πόσα έργα θα υλοποιηθούν, είναι οπωσδήποτε και συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας(!) Αλλά ας μην σταθούμε σήμερα σ’ αυτές τις λεπτομέρειες. Καθώς παραθυράκια υπάρχουν.
• Παρένθεση: Αραγε έχει σχέση αυτό με την απάντηση του υπουργού κ. Σταθάκη στη Βουλή ότι η μελέτη για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Β.Ο.Α.Κ. θα εξετάσει τη δυνατότητα κατασκευής των έργων με τη μέθοδο της παραχώρησης – αυτοχρηματοδότησης; Κλείνει η παρένθεση.
Εχουμε πακέτο;
• Πρωτίστως, λοιπόν, απαιτείται οι χώρες μέλη να έχουν (προ)ετοιμάσει τις προτεραιότητες και να τις έχουν ιεραρχήσει ώστε να διεκδικήσουν την ένταξή έργων σ’ αυτήν την αναπτυξιακή ευκαιρία. Ξεχωριστά από το Ε.Σ.Π.Α. (και το πιθανολογούμενο, αν και διαψευδόμενο, πάγωμα των κονδυλίων Ε.Σ.Π.Α. για τη χώρα μας). Έτσι, από τον Νοέμβριο 2014, είχαμε υποβάλει 174 σχέδια αξίας 41,5 δισ. ευρώ που επικεντρώνονται στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις κοινωνικές υποδομές, στις νέες τεχνολογίες, στην προστασία του περιβάλλοντος και σε διάφορα άλλα πεδία.
• Τώρα που έχουν αλλάξει τα κόζα, η νέα κυβέρνηση διά του αναπληρωτή υπουργού κ. Μάρδα χαμήλωσε πολύ τον πήχυ και δήλωσε ότι θα διεκδικήσουμε 12-15 δισ. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 27-2-15). Ετσι, δεν μπορούμε να πούμε σήμερα πόσα δισ. διεκδικεί η Κρήτη και βέβαια ο Νομός Χανίων. Ο οποίος, όπως αναγνωρίζεται και από την παρούσα κυβέρνηση, είναι ριγμένος.
• Μεταξύ όμως των βασικών έργων που έχουν προταθεί, πληροφορούμαστε, είναι ο Βόρειος Οδικός Αξονας (Β.Ο.Α.Κ.), φράγματα (όπως του Ταυρωνίτη στα Χανιά), σχολικές υποδομές – νέα κτήρια με βιοκλιματική ενέργεια, εκσυγχρονισμός λιμενικών έργων και ανάπτυξη τουριστικών υποδομών (μαρίνες, κρουαζιέρα), αναπλάσεις ιστορικού και φυσιολατρικού χαρακτήρα.
• Εμείς, όμως, εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα και τον Μητροπολιτικό Δήμο Χανίων (όπως και όλες οι Περιφέρειες και Μητροπολιτικοί Δήμοι της χώρας) δεν είχαμε λάβει μέρος στην σύνταξη της λίστας των έργων που έστειλε η Ελλάδα. Εγιναν για εμάς χωρίς εμάς.
• Τώρα που το μάθαμε, τι προετοιμασία κάναμε/κάνουμε, εδώ στη δική μας χανιώτικη Ιερουσαλήμ; Ωστε να έχουμε κι εμείς μερτικό από το πακέτο Γιούνκερ;
Εχουμε λίστα;
• Τα Χανιά μας, έχουν προετοιμαστεί; Εδώ και αρκετό χρόνο οι τοπικοί μας αυτοδιοικητικοί είναι ενημερωμένοι αναλυτικά για το πακέτο και την ανάγκη να ιεραρχήσουμε τα έργα που θα προτείνουμε. Αρα οφείλαμε να προετοιμάζουμε αυτά που μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Ανταγωνιστικά, όχι των Δήμων του Νομού και της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά των έργων των άλλων Νομών της χώρας και χωρών.
• Εχει καταρτιστεί μια τέτοια λίστα; Με την οποία πρέπει να συμφωνήσουν όλοι ώστε να μην αρχίσουμε πάλι τις “μοναχικές” διεκδικήσεις -τα γνωστά καπετανάτα; Και να πάμε με μια λίστα, μια πρόταση, όλος ο Νομός; Ωστε να ζητήσουμε ομόφωνα και άρα ισχυρά από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών και Τουρισμού κ. Σταθάκη και Σπίρτζη, την ένταξη συγκεκριμένων έργων; Διότι, γνωρίζουμε μεν ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί μας έχουν βρει ευήκοα ώτα σ’ αυτά τα Υπουργεία. Αλλά εάν δεν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση και με την Περιφέρεια, τι να σου κάνουν και οι υπουργοί;
• Πακέτο χρηματοδότησης, λοιπόν, υπάρχει, εν δυνάμει. (Και όσο παραμένουμε στην Ευρωζώνη βέβαια). “Κλειδί” προετοιμασίας για να ανοίξει η χρηματοδότησή μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Ε.Τ.Σ.Ε.), πότε θα φτιάξουμε;
• Με λίγα λόγια, (προ)ετοιμαζόμαστε να πάρουμε πακέτο…
Ετσέ που μας πρέπει, γη… μπαα!!!