«Η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποίησε προσφάτως ότι θα διοργανωθεί τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία της αμερικανικής Aρχής, για την αντιμετώπιση των χημικών όπλων, στην οποία τηλεδιάσκεψη οι Ελληνες επιστήμονες θα κληθούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία και θα λάβουν βέβαια τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να απορριφθεί τίποτα στον θαλάσσιο χώρο».
Την επισήμανση αυτή έκανε ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, ο οποίος χθες βράδυ μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο Κουνουπιδιανών, με θέμα “Καταστροφή χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο Θάλασσα -Περιβαλλοντικές επιπτώσεις”. Ο κ. Γιδαράκος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το θέμα που μας απασχολεί δεν αφορά μόνο τη μη απόρριψη χημικών στη Μεσόγειο θάλασσα, ούτε να λάβουμε βεβαιώσεις από τους αμερικανούς για το εγχείρημα της σωστής διαχείρισης του όλου εγχειρήματος. Μας απασχολεί ο δυνητικός κίνδυνος του εγχειρήματος, τα απρόβλεπτα προβλήματα της μεθόδου, ή διενέργεια της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άλλων απαραίτητων μελετών, τα σχέδια σε περίπτωση ατυχήματος και η αναφορά στους κινδύνους που εμμένονται για το θαλάσσιο περιβάλλον. Σε τελική ανάλυση, αν η μέθοδος είναι τόσο ασφαλής, γιατί δεν γίνεται σε διεθνή ύδατα μακριά από λιμάνια ή σε χώρες προηγμένες στην εξουδετέρωση χημικών όπλων και προπάντων γιατί εν πλω σ’ ένα τόσο ασταθές περιβάλλον;».
Ο κ. Γιδαράκος υπογράμμισε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να εξουδετερώσουμε τα χημικά της Συρίας είναι να κάνουμε χρήση της μεθόδου της καύσης. Τέτοιες μονάδες υπάρχουν στο εξωτερικό, μία από αυτές, η πιο σύγχρονη, βρίσκεται στη Γερμανία, η οποία μάλιστα θα δεχθεί 380 τόνους επεξεργασμένων υλικών από την καταστροφή των αερίων της μουστάρδας. Αυτή η μονάδα θεωρώ ότι θα ήταν η πιο ιδανική για να επεξεργαστεί όλο το οπλοστάσιο».
Ο ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ
Στο μεταξύ σαφείς και συγκεκριμένες εγγυήσεις ότι τα χημικά όπλα της Συρίας και τα λύματά τους δεν θα απορριφθούν στη θάλασσα, ζήτησε από την Υπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις εξωτερικές σχέσεις, Κάθριν Αστον, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης. Η Κάθριν Αστον απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ανοιχτά της Κρήτης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση απόρριψης των χημικών ουσιών ή των λυμάτων τους στη θάλασσα». Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής επανήλθε με ερώτηση ζητώντας από την Κάθριν Αστον -πέρα από τις καλές προθέσεις- να δοθούν εγγυήσεις ότι τα χημικά δεν θα απορριφθούν στη Μεσόγειο. Επιπλέον, ζήτησε σε κάθε περίπτωση να οριστούν ανεξάρτητοι επιστήμονες, από τις χώρες που μπορούν να πληγούν, ως παρατηρητές που θα εγγυηθούν ότι τα χημικά δεν θα απορριφθούν στη θάλασσα.
Αμφισβητεί την αντικειμενικότητα της επιλογής τόπου και μεθόδου καταστροφής επισημαίνοντας ότι μέχρι τη στιγμή που η Αλβανία απέρριψε την καταστροφή των χημικών στο έδαφός της, η διεθνής κοινότητα είχε επιλέξει να τα καταστρέψει με άλλη μέθοδο στην ξηρά. Μόνο, αφού η Αλβανία απέρριψε το αίτημα καταστροφής τους στην επικράτειά της, προκρίθηκε η υδρόλυση εν πλω ανοιχτά της Κρήτης.
ΤΟ ΣΤΕΚΙ
Στο μεταξύ το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η μεγάλη συγκέντρωση των κρητικών στη Σούδα παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν ία μαζική απάντηση σ’ αυτούς που σχεδιάζουν να ρίξουν τα χημικά όπλα της Συρίας στη Μεσόγειο.
Η επόμενη συγκέντρωση γίνεται με πρωτοβουλία του συντονιστικού που έχει συσταθεί στο Ηράκλειο και θα γίνει στο ιστορικό Αρκάδι. Η μαζική μας παρουσία εκεί θα δείξει ότι οι πολίτες της Κρήτης είναι ενωμένοι στο επιχειρούμενο εγχείρημα, που ελλοχεύει ανυπολόγιστους κινδύνους.
Για τα Χανιά όμως η αντίδραση δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Θα πρέπει να δημιουργηθεί συντονιστικό με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Φορέων για να οργανώσουμε το από ’δω και πέρα πρόγραμμα δράσης. Γι’ αυτό τον λόγο καλούμε όλους τους Φορείς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Σούδας, καθώς και άλλους που δεν δήλωσαν ακόμα συμμετοχή, στο Εργατικό Κέντρο την Παρασκευή στις 8 μ.μ.».