Το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει -βεβαίως- να ρυθμιστεί, αλλά με τρόπο σύννομο που να μην επιδέχεται αμφισβητήσεις.
Η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες δεν αφορά το ποια κανάλια θα εκπέμπουν, ούτε επικροτεί τη λειτουργία καναλιών χωρίς άδεια, αλλά καθορίζει ότι αρμόδια Αρχή για τις άδειες δεν είναι οι κυβερνήσεις, αλλά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τόσο απλά.
Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς από την πολιτεία είναι ο σεβασμός της απόφασης του ΣτΕ και όχι οι επιθέσεις πανικού. Με άλλα λόγια ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών. Από τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της.
Είπε, μεταξύ άλλων, η κα Γεροβασίλη: «Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.
Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο το οποίο έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, το “μαύρο” στην ΕΡΤ, το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία».
Μα η ίδια η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων με τα μνημόνια;
Πάντως, στις 10/6/2015 στον αθηναϊκό Τύπο δημοσιεύτηκαν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία «η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές κατά πλειοψηφία τις περικοπές των συντάξεων, κυρίων και επικουρικών, του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012». Η απόφαση αυτή εφαρμόστηκε;
Για την ιστορία, επίσης, να σημειώσουμε ότι πριν λίγες ημέρες επιχειρήθηκε ένα ακόμα μαύρο, όταν κατασχέθηκαν μηχανήματα της Ertopen που δημιουργήθηκε από εργαζομένους της ΕΡΤ, την εποχή που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ρίξει “μαύρο” στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα προκαλώντας δικαιολογημένα έντονες αντιδράσεις από πολίτες, δημοσιογράφους, αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση. Τώρα, η Ertopen συνεχίζει να εκπέμπει στο Διαδίκτυο, δίνοντας βήμα στους εργαζομένους, στους αδύναμους πολίτες και στα θύματα των πολιτικών του μνημονίου.
Εν κατακλείδι, σαφώς πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της εκπομπής τηλεοπτικού σήματος και να μπει τέλος στην όποια ασυδοσία. Αλλά και να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Πρωτίστως από τις κυβερνήσεις…
Επίσης, σαφώς πρέπει να μπει ένα τέλος στα μνημόνια και στις περικοπές, στην εξαντλητική φορολογία και τα χαράτσια που έχουν φτωχοποιήσει την κοινωνία. Φτάνουν πια οι κόντρες απλά και μόνο για λαϊκή κατανάλωση.