Το 5ο Γυμνάσιο Χανίων συμμετέχει από το Σεπτέμβριο του 2018 σε διετές πρόγραμμα Erasmus + με θέμα τον “Οινολογικό πολιτισμό, την ιστορία της ευρωπαϊκής οινολογίας και τις ποικιλίες ευρωπαϊκών σταφυλιών πριν τη φυλλοξήρα”.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν τρεις χώρες και έξι εκπαιδευτικά ιδρύματα: το Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών Κύπρου, το Aurelio Gomez Escolar και το τμήμα Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Burgos της Ισπανίας το ΙSE Tenguise της νήσου Lanzarotte των Καναρίων Νήσων, το δικό μας Γυμνάσιο και το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών Αττικής, το οποίο υπήρξε και ο οικοδεσπότης αυτής της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Το εξαιρετικά επιτυχημένο αυτό τριήμερο είχε οργανωθεί από τη συνάδελφο κ. Ελένη Δαμάσκου γύρω από τρεις κεντρικούς πυλώνες: δράσεις σχετικές με το πρόγραμμα, πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος και συνεδρίαση των εταίρων.
Οινολογικός πολιτισμός
Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου επισκεφτήκαμε το οινοποιείο “ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ” που βρίσκεται στην ορεινή Αιγιαλεία.
Οι αμπελώνες του βρίσκονται σε υψόμετρο 700 μ. έως 1100 μ. στις βορεινές παρυφές του όρους Χελμός. Το συγκεκριμένο οινοποιείο, ευνοούμενο από το μικροκλίμα της περιοχής, παράγει αποκλειστικά κρασιά από βιολογική καλλιέργεια χάρη στο μεράκι και το πείσμα των ιδιοκτητών.
Στο οινοποιείο μάς υποδέχτηκε και μας ξενάγησε η συμπαθέστατη και άρτια καταρτισμένη οινολόγος κ. Μελιτίνη. Αρχικά επισκεφτήκαμε το ισόγειο του οινοποιείου στο οποίο βρίσκονται οι μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές και τα απαραίτητα μηχανήματα για την πρώτη φάση της οινοποίησης αμέσως μετά τον τρύγο. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στα κελάρια όπου φυλάσσονται τα κρασιά σε δρύινα βαρέλια και φιάλες για παλαίωση. Τέλος ανεβήκαμε στον 1ο όροφο του οινοποιείου όπου στεγάζεται το πωλητήριο και ο χώρος οινογευσίας. Η κ. Μελιτίνη μας ενημέρωσε ότι στους αμπελώνες του οινοποιείου καλλιεργούνται κατεξοχήν γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών όπως ο Ροδίτης, η Μαλαγουζιά, το Μαύρο Καλαβρυτινό και η Μαυροδάφνη αλλά και κάποιες ξένες όπως το Sauvignon Blanc, το Merlot και το Cabernet Sauvignon. Το οινοποιείο είναι περισσότερο προσανατολισμένο στη μονοποικιλιακή οινοποίηση και παράγει ετησίως περίπου 200.000 φιάλες. Μεγάλο γευσιγνωστικό ενδιαφέρον είχε το Μαύρο Καλαβρυτινό με το ζωντανό ρουμπινί χρώμα και τα αρώματα κερασιού, βιολέτας, μπαχαρικών και δέρματος. Επίσης μας γοήτευσε η φίνα και «μοντέρνα» Ρετσίνα από Ροδίτη με μέτριας έντασης αρώματα λεμονιού, κίτρου, ροδάκινου και αχλαδιού.
Πολιτιστική κληρονομιά
Στα πλαίσια της 3ης αυτής διακρατικής συνάντησης μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε μέρη εξαιρετικού φυσικού κάλλους και μεγάλου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Την πρώτη μέρα επιβιβαστήκαμε στο Διακοφτό στον οδοντωτό σιδηρόδρομο και διασχίζοντας το εντυπωσιακό φαράγγι φτάσαμε στα ιστορικά και πανέμορφα Καλάβρυτα όπου επισκεφτήκαμε το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια τη μονή του Μέγα Σπηλαίου. Τη δεύτερη μέρα συμμετείχαμε σε μονοήμερη κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό με προορισμό τα νησιά Ύδρα, Πόρο και Αίγινα. Στην Αίγινα είδαμε το ναό της Αφαίας Αθηνάς και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Την τελευταία μέρα ξεναγηθήκαμε από συνάδελφο στο Μουσείο της Ακρόπολης και στον Ιερό Βράχο της Αθήνας. Για άλλη μια φορά οι ξένοι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από τις ομορφιές και τους θησαυρούς του τόπου μας.
Εργασιακή συνάντηση
Μέσα σε κλίμα συνεργασίας και καλής διάθεσης πραγματοποιήθηκε η συνάντησή μας με τους εταίρους στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για τα πεπραγμένα του προγράμματος αλλά και διάλογος με συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον. Συζητήσαμε για διάφορα θέματα όπως την αξιολόγηση του προγράμματος, αποτίμηση των δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σχεδιασμός δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους, επαναπροσδιορισμός στόχων όπου κρίνεται απαραίτητο, διάχυση του προγράμματος, συντονισμός επόμενων κινητικοτήτων, και οικονομική διαχείριση. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την επερχόμενη διακρατική συνάντηση τον Οκτώβριο στα Χανιά όπου οι μαθητές μας θα φιλοξενήσουν μαθητές από την Κύπρο. Τέλος, καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία και αλληλεπίδραση των σχολείων μας για καλύτερα αποτελέσματα. Hταν μία άκρως παραγωγική και επιτυχής συνάντηση που ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων.
Ευχαριστούμε θερμά το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών για τις υπέροχες δράσεις που οργάνωσε. Η επόμενη διακρατική συνάντηση θα είναι μαθητών και εκπαιδευτικών στα Χανιά 13 με 19 Οκτωβρίου 2019.