Με προβλήματα λειτουργεί το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, καθώς, όπως δημοσιεύτηκε σε ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων”, από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει οριστεί προϊστάμενος με αποτέλεσμα να αδυνατεί να επιτελέσει οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση. Και αυτό τη στιγμή κατά την οποία το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, το μεγαλύτερο από τα περιφερειακά αρχεία της Ελλάδας, ταλανίζεται από την έλλειψη χώρου και προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό καθώς διαθέτει 700.000 ιστορικά έγγραφα. Στον χώρο του φυλάσσονται μεγάλες ιστορικές συλλογές, όπως η επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία των κρητικών επαναστάσεων 1821 – 1830, 1866 – 1899, 1877 – 1878, 1889, 1895 – 1898 και 1905 (Κίνημα του Θερίσου). Περιλαμβάνονται, επίσης, πολλές ιδιωτικές συλλογές που αναφέρονται σε διάφορες χρονικές περιόδους της κρητικής Ιστορίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχείο του κρητικού Τύπου, το οποίο ξεκινά από το 1831, οπότε έχουμε την πρώτη κρητική εφημερίδα, τη «Βακάι Γκιρίτ» επί Αιγυπτιοκρατίας (1830 – 1840). Είναι προφανές ότι όλος αυτός ο θησαυρός χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας. Επείγει, λοιπόν, τόσο η τοποθέτηση προϊσταμένου όσο και η εξεύρεση χώρου για την επέκταση του σημαντικού αυτού Αρχείου.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.