Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024

Το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν τη σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση για άτομα με σωματική ή πνευματική αναπηρία.

Τα παραολυμπιακά αθλήματα
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν για πρώτη φορά επίσημα στη Ρώμη το 1960 και περιελάμβαναν 8 αθλήματα, ενώ μετά το 1988 στη Σεούλ καθιερώθηκε να πραγματοποιούνται δύο εβδομάδες μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων, στην ίδια πόλη και στις ίδιες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των αναπήρων.
Το πρόγραμμα των Θερινών Αγώνων περιλαμβάνει 22 αγωνίσματα, πολλά από τα οποία είναι κοινά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ τέσσερα είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακά (μπότσια, γκόλμπολ, άρση βαρών σε πάγκο και ράγκμπι με αμαξίδιο).
Στους αγώνες της Αθήνας το 2004 προστέθηκε το άθλημα του ποδοσφαίρου 5×5, στο Πεκίνο το 2008 για πρώτη φορά αγωνίστηκαν αθλητές στην κωπηλασία, ενώ στο Ρίο το 2016 εμφανίζονται για πρώτη φορά το κανόε και το τρίαθλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην άρση βαρών σε πάγκο, τα παραολυμπιακά ρεκόρ ξεπερνούν τα αντίστοιχα των αθλητών χωρίς σωματική αναπηρία.

Κατηγορίες αθλητών
Οι αθλητές που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Αθλητές με εγκεφαλική παράλυση: Αναφέρεται σε αθλητές με βλάβη που εντοπίζεται σε τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζει το μυϊκό έλεγχο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στην ομαλή κίνηση και στάση του σώματος.
Αθλητές με ακρωτηριασμό: Περιλαμβάνονται αθλητές με μερική ή ολική απώλεια μιας τουλάχιστον βασικής άρθρωσης ή ενός τουλάχιστον μέλους (δηλαδή, απώλεια μέλους από τον αγκώνα ή τον καρπό και κάτω ή από το γόνατο ή τον αστράγαλο και κάτω).
Αθλητές με σημαντική κάκωση του νωτιαίου μυελού: Αναφέρεται σε αθλητές με τουλάχιστον 10% μειωμένη δυνατότητα λειτουργίας στα κάτω άκρα, εξαιτίας τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού.
Αθλητές με νοητική υστέρηση: Περιλαμβάνονται αθλητές με νοητική λειτουργία κάτω του μέσου όρου, δηλαδή με δείκτη νοημοσύνης (ΙQ) κάτω του 70 (το 100 αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο), ο οποίος συνδυάζεται με περιορισμένες γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες.
Αθλητές με απώλεια όρασης: Αναφέρεται σε αθλητές οι οποίοι έχουν από μερική έως ολική απώλεια όρασης.
Υπόλοιποι: Περιλαμβάνει αθλητές οι οποίοι έχουν κάποια σοβαρή αναπηρία, όπως για παράδειγμα μυϊκή δυστροφία ή σκλήρυνση κατά πλάκας, που προκαλεί κινητικές δυσλειτουργίες, αλλά και όσους δεν ανήκουν στις παραπάνω αναφερόμενες κατηγορίες.

Τα παραολυμπιακά αθλήματα

tennisΑντισφαίριση (τένις) με αμαξίδιο
Η αντισφαίριση με αμαξίδιο είναι ένα δυναμικό άθλημα και έχει ιδιαίτερα υψηλή δημοτικότητα κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων. Σε αγωνιστικό επίπεδο απαιτείται υψηλή τεχνική κατάρτιση, εξαιρετική φυσική κατάσταση, ταχύτητα, αντανακλαστικά, θέληση και άριστη ψυχολογία. Η αντισφαίριση με αμαξίδιο διεξάγεται μεταξύ δύο (απλό) ή τεσσάρων αθλητών ή αθλητριών (διπλό), που παρουσιάζουν μόνιμη κινητική αναπηρία, με απώλεια λειτουργικότητας σε ένα ή και τα δυο κάτω άκρα. Βασικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να χτυπηθεί η μπάλα από τη ρακέτα με τέτοιο τρόπο, ώστε να περάσει πάνω από το δίχτυ, να πέσει στο γήπεδο του αντιπάλου και να κερδηθεί ο πόντος. Ο νικητής ανακηρύσσεται στα δύο νικηφόρα “set” των έξι “games” το καθένα.

arshΑρση βαρών σε πάγκο
Η άρση βαρών σε πάγκο θεωρείται το άθλημα των δυνατών. Στο άθλημα αυτό, οι αθλητές ή οι αθλήτριες αγωνίζονται από ύπτια θέση (ανάσκελα) πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο πάγκο. Οι επίσημοι βοηθοί του αθλητή δίνουν τη μπάρα στον αγωνιζόμενο, στο ύψος των τεντωμένων χεριών του. Ο αθλητής θα πρέπει μέσα σε δύο λεπτά να ολοκληρώσει την προσπάθειά του, κάνοντας τις εξής κινήσεις: να κατεβάσει τη μπάρα στο στήθος, να την κρατήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα ακίνητη και στη συνέχεια να την ωθήσει προς τα πάνω μέχρι την πλήρη έκταση των χεριών. Οι αθλητές αγωνίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, σύμφωνα με το σωματικό τους βάρος.

golballΓκόλμπολ
Το γκόλμπολ είναι αποκλειστικά παραολυμπιακό άθλημα, στο οποίο συμμετέχουν μόνο τυφλοί αθλητές ή αθλητές με μειωμένη όραση, χωρισμένοι σε 2 ομάδες των 3 παικτών. Οι παίκτες για να ανταποκριθούν στο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού πρέπει να διαθέτουν υψηλή τεχνική, δύναμη, ταχύτητα, γρήγορη αντίδραση, ομαδικότητα, ευλυγισία και καλή αίσθηση του χώρου. Το γκόλμπολ διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο πετοσφαίρισης. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η μία ομάδα να κυλήσει τη μπάλα με το χέρι προς την αντίπαλη πλευρά και να σημειώσει γκολ, ενώ οι αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να την αποκρούσουν με οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα γκολ. Η διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημίχρονα των δέκα λεπτών.

pigkΕπιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ-πονγκ) με αμαξίδιο
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες, εκτός από τους τυφλούς, στο ατομικό (2 παίκτες) και στο διπλό (2 ζευγάρια). Η ταχύτητα και οι γρήγορες αντιδράσεις αποτελούν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά των αθλητών και αθλητριών της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Κάθε αγώνας αποτελείται από πέντε σετ. Νικητής του κάθε σετ είναι ο αθλητής, η αθλήτρια ή η ομάδα που θα σημειώσει πρώτη 11 πόντους. Η επιτραπέζια αντισφαίριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάζει ελάχιστες διαφορές με το αντίστοιχο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συμμετέχουν αθλητές με εγκεφαλική παράλυση, κάκωση νωτιαίου μυελού και αθλητές με ακρωτηριασμό ή άλλους κινητικούς περιορισμούς, οι οποίοι αγωνίζονται με αμαξίδιο ή όρθιοι.

ippasiaΙππασία
Η Ιππασία, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, η οποία συμβάλει στην αποκατάσταση και βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων των ατόμων που ασχολούνται με αυτήν.
Συμμετέχουν ιππείς και αμαζόνες από πολλές κατηγορίες αναπηρίας, που συναγωνίζονται στην ιππική δεξιοτεχνία (ντρεσάζ). Η βαθμολογία κρίνεται από την καλή συνεργασία αλόγου και αναβάτη, αλλά και από την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων και διαδρομών.

stibosΣτίβος
Ο στίβος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραολυμπιακά αθλήματα. Ηταν ένα από τα αθλήματα που συμπεριλήφθηκαν στο αγωνιστικό πρόγραμμα των πρώτων Παραολυμπιακών Αγώνων το 1960, στη Ρώμη. Συγκεντρώνει τους περισσότερους αθλητές και αθλήτριες και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό αγώνων.  Στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται αγώνες δρόμων, ρίψεων, αλμάτων, ο μαραθώνιος και το πένταθλο. Οι αθλητές αγωνίζονται με αμαξίδιο ή με χρήση προθέσεων (τεχνητών μελών), ενώ οι τυφλοί αθλητές αγωνίζονται με βοηθό.
Ταξινομούνται δε βάση του τύπου της αναπηρίας τους σε διαφορετικές κατηγορίες: αθλητές με εγκεφαλική παράλυση, με κάκωση του νωτιαίου μυελού ή άλλη κινητική αναπηρία, με ακρωτηριασμό σε ένα ή περισσότερα μέλη, καθώς και αθλητές με άλλη κινητική αναπηρία, τυφλοί ή με μερική όραση και αθλητές με νανισμό λόγω αχονδροπλασίας.

istioploiaΙστιοπλοΐα
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες με κινητική αναπηρία ή με μειωμένη όραση, σε 2 τύπους σκαφών, το Sonar και το μονοθέσιο.  Ο αγώνας αποτελείται από 9 ιστιοδρομίες, ενώ κερδίζει το σκάφος με τους λιγότερους βαθμούς ποινής. Οι αγώνες ιστιοπλοΐας διεξάγονται σε υδάτινους στίβους, όπου γίνεται σήμανση με σημαδούρες, για οριοθέτηση των αγωνιστικών διαδρομών. Κατά τη διάρκεια αγώνων ιστιοπλοΐας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές και οι αθλήτριες καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τους αντιπάλους τους, αλλά και τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα.

basketΚαλαθοσφαίριση (μπάσκετ) για αθλητές με αμαξίδιο ή με νοητική υστέρηση
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε 2 ομάδες των 5 παικτών.  Ο αγώνας διαρκεί 4 ημίχρονα των 10′, ενώ νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα πετύχει τους περισσότερους πόντους. Στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, κάθε ομάδα αποτελείται από πέντε παίκτες, οι οποίοι παίζουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και επτά αναπληρωματικούς.
Σκοπός κάθε ομάδας είναι αφενός να σκοράρει στο καλάθι των αντιπάλων και αφετέρου να εμποδίσει την αντίπαλη ομάδα από το να σκοράρει. Νικήτρια είναι η ομάδα που με τη λήξη του αγώνα έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους.  Η βασική διαφορά με την “κανονική” καλαθοσφαίριση έγκειται στη χρήση του αμαξιδίου, το οποίο ο αθλητής καλείται να χρησιμοποιεί με ευχέρεια ως εργαλείο, προκειμένου να επιτύχει τους αγωνιστικούς του σκοπούς. Στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο συμμετέχουν αθλητές με κάκωση του νωτιαίου μυελού, ακρωτηριασμό, εγκεφαλική παράλυση ή άλλες κινητικές αναπηρίες.

kolymbhshΚολύμβηση
Συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα, που αγωνίζονται στο ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο, την πεταλούδα, τη μεικτή και τις σκυταλοδρομίες. Η κολύμβηση ξεκίνησε ως δραστηριότητα αποκατάστασης και ψυχαγωγίας, γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα για άτομα με αναπηρία. Στους αγώνες κολύμβησης συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με κινητικές αναπηρίες και με ολική ή μερική απώλεια όρασης. Ανάλογα με τον τύπο της αναπηρίας, εξετάζεται ο βαθμός μυϊκής δύναμης, ο συντονισμός κινήσεων ή το εύρος της κίνησης και στη συνέχεια αξιολογείται μέσα στο νερό η λειτουργική δυνατότητα και ο περιορισμός κινήσεων στα διάφορα στυλ κολύμβησης.

kophlasiaΚωπηλασία
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα, σε ειδικά διαμορφωμένα σκάφη, ανάλογα με την αναπηρία των αθλητών. Νικητής αναδεικνύεται όποιος φτάσει πρώτος στον τερματισμό. Για τη διεξαγωγή του αθλήματος προσαρμόζεται ο εξοπλισμός στους αθλητές, ανάλογα με το σωματικό τους πρόβλημα.

mpotsiaΜπότσια
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία σε ατομικά, διπλά και ομαδικά αγωνίσματα. Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό άθλημα, το οποίο διεξάγεται μεταξύ δύο αθλητών, ζευγαριών ή ομάδων των τριών ατόμων έκαστη. Το άθλημα απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, δυνατότητα ελέγχου των μυών, ακρίβεια, ομαδικότητα, συνεργασία και στρατηγική. Στόχος των παικτών είναι να προωθήσουν τις δερμάτινες κόκκινες ή μπλε μπάλες, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια άσπρη μπάλα-στόχο, που καλείται “jack”.

xifaskia-amaxidioΞιφασκία με αμαξίδιο
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες στο ατομικό (2 ξιφομάχοι) και στο ομαδικό αγώνισμα (3 ξιφομάχοι ανά ομάδα). Ο αγώνας αποτελείται από 3 γύρους των 3′, ενώ νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που θα πετύχει τις περισσότερες έγκυρες επαφές με το ξίφος του. Η ξιφασκία με αμαξίδιο είναι ένα άθλημα υψηλών απαιτήσεων προσαρμογής, οργάνωσης και υπομονής. Η εφευρετικότητα σε συνδυασμό με την πολύωρη άσκηση και προπόνηση αποτελούν βασικά εφόδια για κάθε αθλητή της ξιφασκίας. Στη ξιφασκία συμμετέχουν αθλητές με κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι αγωνίζονται με αμαξίδιο. Κατά τη διεξαγωγή ενός αγώνα ξιφασκίας, τα αμαξίδια είναι σταθεροποιημένα στο έδαφος, επιτρέποντας παρόλα αυτά στον αθλητή ή την αθλήτρια να εκτελέσει γρήγορες εναλλασσόμενες κινήσεις.

petosfairishΠετοσφαίριση (βόλεϊ) καθιστών αθλητών
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε 2 ομάδες των 6 παικτών.  Ο αγώνας διαρκεί μέχρι 5 σετ. Το σετ κερδίζεται στους 25 πόντους, ενώ νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα κερδίσει 3 σετ. Στην πετοσφαίριση καθιστών, οι διαστάσεις του γηπέδου είναι μικρότερες, το δίχτυ τοποθετείται σε πιο χαμηλό ύψος, ενώ οι αθλητές αγωνίζονται καθιστοί. Το άθλημα απαιτεί ένταση, αγωνιστικότητα, συνεργασία και στρατηγική από τους συμμετέχοντες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές με κινητικές αναπηρίες (ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία). Στην πετοσφαίριση καθιστών οι αθλητές και αθλήτριες, μολονότι δεν κατατάσσονται σε κατηγορίες όπως στα άλλα αθλήματα, πρέπει να πληρούν τους όρους της ελάχιστης αναπηρίας.

podhlasiaΠοδηλασία
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες με κινητική αναπηρία και τυφλοί ή με μειωμένη όραση, σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα πίστας, καθώς και αγωνίσματα σε δημόσιο δρόμο. Ως άθλημα για άτομα με αναπηρία άρχισε να αναπτύσσεται από τυφλούς ποδηλάτες, οι οποίοι αρχικά συμμετείχαν σε αγώνες με διθέσιο ποδήλατο. Η ποδηλασία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα: την ποδηλασία δρόμου και την ποδηλασία πίστας. Οι αγώνες ποδηλασίας δρόμου διεξάγονται σε δημόσιους δρόμους, ενώ οι αγώνες ποδηλασίας πίστας διεξάγονται σε ποδηλατοδρόμιο. Εκτός από ποδηλάτες με μειωμένη όραση ή τυφλούς, παίρνουν μέρος και ποδηλάτες με εγκεφαλική παράλυση, με κάκωση του νωτιαίου μυελού, με ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία. Τα ποδήλατα των αθλητών προσαρμόζονται, όπου κρίνεται αναγκαίο, στις ανάγκες των αθλητών.

podosfairoΠοδόσφαιρο
α) 7×7: Αγωνίζονται μόνο άνδρες με εγκεφαλική παράλυση, σε 2 ομάδες των 7 παικτών. Ο αγώνας διαρκεί 2 ημίχρονα των 30′ και νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα τέρματα.
β) 5×5: Αγωνίζονται μόνο άνδρες τυφλοί, σε 2 ομάδες των 5 παικτών, εκ των οποίων ο τερματοφύλακας δεν είναι τυφλός ή έχει μειωμένη όραση. Ο αγώνας διαρκεί 2 ημίχρονα των 25′. Το ποδόσφαιρο 5×5, που στην Ελλάδα είναι γνωστό και με την ονομασία “ποδόσφαιρο τυφλών”, είναι ένα δημοφιλές άθλημα για τυφλούς αθλητές και αθλητές με μειωμένη όραση.

ragbi-amaxidioΡάγκμπι με αμαξίδιο
Συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες με κινητική αναπηρία, σε 2 ομάδες των 4 παικτών. Ο αγώνας διαρκεί 4 περιόδους των 8’. Το ράγκμπι συνδυάζει τον ρυθμό, την ταχύτητα, τη δεξιοτεχνία και την τακτική του ράγκμπι και του μπάσκετ με αμαξίδιο. Ο αγώνας διεξάγεται σε γήπεδο μπάσκετ και η μπάλα που χρησιμοποιείται είναι όμοια με αυτή του βόλεϊ. Αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία (κυρίως με τετραπληγία) αγωνίζονται σε μεικτές ομάδες. Χρησιμοποιούνται ειδικά διασκευασμένα αμαξίδια τα οποία προσφέρουν προστασία για τους αθλητές και είναι ιδιαίτερα ευκίνητα. Ο στόχος κάθε ομάδας είναι να σκοράρει περνώντας κάποιος αθλητής με το αμαξίδιο με κατοχή της μπάλας (και με τις δύο ρόδες) ή περνώντας τριπλάροντας τη μπάλα σε αθλητή που βρίσκεται εντός της γραμμής τέρματος της αντίπαλης ομάδας. Η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα τέρματα κερδίζει.

skopovolhΣκοποβολή
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες, με διάφορους τύπους όπλων, σε αποστάσεις 10, 25 και 50 μέτρων. Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής με την υψηλότερη βαθμολογία. Η σκοποβολή απαιτεί καλή τεχνική κατάρτιση, καθώς και υψηλού βαθμού αυτοσυγκέντρωση. Τα αγωνίσματα σκοποβολής διαφέρουν ως προς την απόσταση, το είδος του στόχου, του όπλου, τη στάση του σκοπευτή, τον αριθμό των βολών και τον χρόνο, μέσα στον οποίο ο σκοπευτής πρέπει να ρίξει τις βολές του.

tzoyntoΤζούντο
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες, τυφλοί ή με μειωμένη όραση, σε διαφορετικές κατηγορίες βάρους, σε αγώνα που διαρκεί 5′.  Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που θα πετύχει πτώση του αντιπάλου (ippon) ή τους περισσότερους πόντους, με βάση τους κανονισμούς του αθλήματος.

toxoboliaΤοξοβολία
Αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα. Οι αθλητές σημαδεύουν σε στόχο που αποτελείται από 10 ομόκεντρους κύκλους και νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής με τους περισσότερους βαθμούς. Σκοπός των αθλητών είναι να ρίξουν με ακρίβεια τα βέλη σε στόχο διαμέτρου 122 εκατοστών, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 70 μέτρων. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ατομικοί και ομαδικοί αγώνες. Στην τοξοβολία συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με κινητική αναπηρία (κάκωση νωτιαίου μυελού, εγκεφαλική παράλυση ή ακρωτηριασμό).

kanoeΚανόε
Το άθλημα διεξάγεται όπως και για αθλητές χωρίς αναπηρία.  Το σύστημα κατάταξης σε κατηγορίες βασίζεται στη λειτουργική ικανότητα των αθλητών, σχετικά με τη δυνατότητα να χειρίζονται με ταχύτητα τα κουπιά, καθώς και την ικανότητα να σταθεροποιήσουν το σώμα τους. Aυτή τη στιγμή υπάρχουν οχτώ διαφορετικά αγωνίσματα κανόε, αλλά καθώς αναπτύσσεται το άθλημα μπορεί να συμπεριληφθούν ακόμη περισσότερα στο παραολυμπιακό πρόγραμμα.

triathloΤρίαθλο
Το τρίαθλο κάνει το ντεμπούτο του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Οι αθλητές και αθλήτριες αγωνίζονται σε τρία αγωνίσματα: 750μ. κολύμβηση, στη συνέχεια 20 χιλιόμετρα ποδηλασία και τέλος 5 χιλιόμετρα τρέξιμο. Οι κατηγορίες βασίζονται στο είδος της αναπηρίας. Οι αθλητές ή οι αθλήτριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο (απλό ή ειδικά διασκευασμένο) στο ποδηλατικό μέρος του αγώνα, ενώ επιτρέπεται σε άτομα με παραπληγία να χρησιμοποιούν αγωνιστικό αμαξίδιο στο δρομικό κομμάτι.

Επίλογος
Για την ιστορία αναφέρεται ότι η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα συγκεντρώνει, συνήθως, περισσότερα μετάλλια από όσα η “κανονική” Ολυμπιακή ομάδα. Παρά τις τεράστιες επιτυχίες, όμως, των Ελλήνων αθλητών με σωματικές αναπηρίες στην Παραολυμπιάδα, το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας είναι μικρό, έως και ανύπαρκτο, αφού το θέμα ελάχιστα απασχολεί την καθημερινή ειδησεογραφία.
Ισως τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και ένα (μικρό ή μεγαλύτερο) μέρος των συνανθρώπων μας, να θεωρούν ότι οι ματαιόδοξες συνήθειες των “επωνύμων”, οι πολιτικές κοκορομαχίες και τα ανούσια και ατέλειωτα κουτσομπολιά στις τηλεοράσεις, να είναι περισσότερο χρήσιμα και ηθικοπλαστικά για τα παιδιά και τη νέα γενιά, σε σχέση με το δραματικό αγώνα ενός αθλητή χωρίς πόδια, χέρια ή όραση, που προσπαθεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα όρια όχι μόνο των δυνατοτήτων του, αλλά, ακόμη περισσότερο, της αδιάφορης και ανάλγητης κοινωνίας μας.

Πηγές
http://www.paralympic.gr
https://www.olympic.org/paralympic-games
https://www.rio2016.com/en/paralympics/sports


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Καλημέρα,
    Θα ήθελα να ενημερωθώ αν άτομα με νοητική υστέρηση μπορούν να συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αν δικαιούνται σε ποια αγωνίσματα μπορούν και τι διαδικασίες πρέπει να κάνουν για να συμμετέχουν. Τα Special Olympic στους οποίου συμμετέχουν δεν είναι αγωνιστικού χαρακτήρα και έχουν σκοπό την απόκτηση εμπειριών. Βασικά δεν είναι αγώνες.
    Υπάρχουν άτομα με νοητική υστέρηση που θέλουν να αγωνίζονται ισότιμα σε αγωνιστικό επίπεδο όπως όλοι οι αθλητές, και όχι μόνο για την απόκτηση εμπειριών.
    Ευχαριστώ
    Ευαγγελία

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα