796 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της χώρας μας το 2015, όχι από κάποια φυσική καταστροφή ή από τρομοκρατική επίθεση, αλλά από τροχαίο δυστύχημα. Το πιο τραγικό, όμως, είναι ότι 72 από αυτούς ήταν νέοι άνθρωποι, με όνειρα και ελπίδες για το μέλλον… Ιδιαίτερα στην Κρήτη, που θρήνησε 68 νεκρούς στην άσφαλτο μόνο το 2015, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη θλιβερή διαπίστωση: τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών!
Aκολουθούν, όμως, οι νέοι οδηγοί πιστά τον Κ.Ο.Κ. ώστε να απαλλάσσουν τον εαυτό τους απ’ την ευθύνη της πρόκλησης ενός τροχαίου δυστυχήματος; Μιλώντας με 6 μαθητές από το 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη μηχανή ως βασικό μέσο μεταφοράς τους, πληροφορούμαστε ότι, αν και 4 απ’ αυτούς δήλωσαν ότι φοράνε κράνος κάθε φορά που ανεβαίνουν στη μηχανή, μόνο οι 3 έχουν δίπλωμα οδήγησης. Επιπλέον, 3 απ’ αυτούς παραδέχτηκαν ότι έχουν οδηγήσει υπό την επήρεια αλκοόλ (ο ένας βέβαια μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το ξανακάνει…) και ακόμη 2 οδηγούν ενώ μιλάνε στο κινητό ή στέλνουν μήνυμα. Παράλληλα, 4 απ’ αυτούς δήλωσαν ότι κάποια στιγμή έχουν παραβεί τον Κ.Ο.Κ. (αγνόηση κόκκινου φαναριού, αγνόηση “στοπ” κ.τ.λ.). Ωστόσο, 3 απ’ αυτούς είχαν κάποιο ατύχημα στο δρόμο, με το 1 να οφείλεται σε αμέλεια του ίδιου του οδηγού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε άτομο συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον σε μία απ’ τις παραπάνω κατηγορίες.
Συνεπώς, παρατηρούμε ότι οι νέοι διαθέτουν μια βασική παιδεία στη σωστή οδική συμπεριφορά, όμως αυτή δεν έχει εμπεδωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη Μακρή, υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”, με τον οποίο επικοινωνήσαμε ηλεκτρονικά, οι βασικότεροι λόγοι της λανθασμένης συμπεριφοράς των νεαρών οδηγών «είναι η απειρία τους η οποία οδηγεί σε άγνοια των κινδύνων, η πίεση των συνομηλίκων που οδηγεί σε συμπεριφορές “επίδειξης” και “μαγκιάς” και η ελλιπής εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας».
Υπάρχουν, όμως, και φορές κατά τις οποίες οι νέοι πέφτουν θύματα ενός τροχαίου ατυχήματος από μία στιγμιαία απρονοησία, που δεν είναι καν βέβαιο αν μπορεί να αποδοθεί στους ίδιους ή σε άλλους… Ενδεικτική είναι η περίπτωση μαθήτριας και πάλι του 4ου Γ.Λ.Χ. που πρόσφατα έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος, ευτυχώς όχι σοβαρού, στην οδό Σφακιανάκη. Η ίδια εξηγεί: «Δεν πέρασα από διάβαση επειδή στο συγκεκριμένο δρόμο ούτως ή άλλως δεν υπάρχει κάποια! Είναι αλήθεια βέβαια, ότι είχα το ακουστικό του κινητού μου στο ένα αυτί… Παρ’ όλα αυτά, θυμάμαι ότι έλεγξα τον δρόμο και δεν είδα να περνάει κάποιο όχημα. Το επόμενο που θυμάμαι είναι να βρίσκομαι στην άσφαλτο με μια ανοιχτή πληγή στο κεφάλι, αφού μια μηχανή ήρθε ξαφνικά κατά πάνω μου!».
Τελικά, λοιπόν, είτε πεζοί είτε οδηγοί, είτε θύματα είτε θύτες, το σίγουρο είναι ότι πολλά τροχαία ατυχήματα θα είχαν αποφευχθεί αν όλοι ήμασταν λίγο πιο υπεύθυνοι, λίγο πιο προσεκτικοί, λίγο πιο σωστοί ως προς τη συμπεριφορά μας στους δρόμους. Όπως υποστηρίζει και ο κ. Μακρής, «όσο πιο ενημερωμένος είναι κάποιος για τους κινδύνους που ελλοχεύουν καθημερινά στην κυκλοφορία τόσο πιο προετοιμασμένος είναι να αντιδράσει κατάλληλα σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον ο καθένας πρέπει κάθε φορά που οδηγεί να αφήνει πίσω του τα προβλήματά του, το κινητό του, τα νεύρα του και η βασική προτεραιότητά του να είναι η άφιξη στον προορισμό του με ασφάλεια, ώστε να είναι ξανά κοντά με τα άτομα που τον περιμένουν και τον αγαπάνε».
Συμπερασματικά και ανεξάρτητα από την ευθύνη των αρμοδίων φορέων για παραλείψεις ή κακοτεχνίες στους δρόμους, όλοι μας, και ιδιαίτερα οι νέοι, οφείλουμε πρωτίστως να αλλάξουμε νοοτροπία στην οδική μας συμπεριφορά. Μια θαυμάσια αφορμή για να αναθεωρήσουμε τη στάση μας αποτελεί η θέσπιση του φετινού σχολικού έτους Οδικής Ασφάλειας, το οποίο ήδη ξεκίνησε! Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι η έκθεση ζωγραφικής που φιλοξενείται στο Κ.Α.Μ. απ’ τις 28 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, με θέμα “Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών”, που διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη “Συμμαχία για την Ελλάδα”. Στόχος της έκθεσης είναι η ενημέρωση τόσο των παιδιών και των εφήβων όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία για θέματα οδικής ασφάλειας.
Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντικότητα της σωστής οδικής συμπεριφοράς. Γιατί τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ευθύνη όλων μας!
4ο ΓΕ.Λ. Χανίων – β’ ομάδα
Κορνηλία Μανωλάκη
Μαθήτρια Γ’ τάξης, 4ου ΓΕ.Λ. Χανίων
Επιμελήτρια καθηγήτρια: Ιωάννα Καπή.