Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

ΤΕΙ Κρήτης: Βήματα για παραγωγή ενέργειας από σύντηξη υδρογόνου μέσα από πρόσφατη ανακάλυψη

Ένα ακόμα βήμα στην έρευνα που διεξάγεται διεθνώς για την παραγωγή ενέργειας από αδρανειακή σύντηξη υδρογόνου γίνεται με την πρόσφατη ανακάλυψη του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Laser του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης που βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. 
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser, κατάφερε να βρει και να αναλύσει νέους μηχανισμούς που τροφοδοτούν αστάθειες πλάσματος το οποίο είναι η τέταρτη κατάσταση της ύλης, μία από τις εφαρμογές του οποίου είναι και η παραγωγή ενέργειας από τη σύντηξη πυρήνων υδρογόνου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου δημοσιεύτηκαν στις 23 Νοεμβρίου στο υψηλής απήχησης διεθνές επιστημονικό περιοδικό: Nature Communications.

Ο διευθυντής του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΤΕΙ Κρήτης, Μιχάλης Ταταράκης
Ο διευθυντής του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΤΕΙ Κρήτης, Μιχάλης Ταταράκης

Μιλώντας χθες στα “Χανιώτικα νέα”, σχετικά με την πρόσφατη ανακάλυψη, ο διευθυντής του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΤΕΙ Κρήτης, Μιχάλης Ταταράκης, εξήγησε ότι «αυτή η έρευνα αφορά στη μελέτη φυσικών μηχανισμών που τροφοδοτούν τη δημιουργία ασταθειών στο πλάσμα. Το πλάσμα παράγεται με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα με τη θέρμανση ενός στερεού στόχου. Η θέρμανση του στερεού πάνω από ένα όριο παράγει πλάσμα. Οι αστάθειες του πλάσματος αντιστέκονται στην αποτελεσματική συμπίεση του ώστε να δημιουργηθεί σύντηξη των πυρήνων για την παραγωγή ενέργειας. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που παράγουν τις αστάθειες του πλάσματος. Εμείς λοιπόν κάναμε κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει.
Συνδέσαμε ουσιαστικά τα θερμοελαστομηχανικά χαρακτηριστικά του στερεού μεταλλικού στόχου με μηχανισμούς που τροφοδοτούν τη δημιουργία ασταθειών στο πλάσμα. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα στη φυσική και τεχνολογία του πλάσματος και τις εφαρμογές του που δεν περιορίζονται μόνο στη σύντηξη».
Ο κ. Ταταράκης εξήγησε ότι «το πλάσμα είναι η τέταρτη κατάσταση της ύλης» και «έχει πάρα πολλές εφαρμογές» μία από τις οποίες είναι και η παραγωγή ενέργειας από σύντηξη πυρήνων υδρογόνου.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εδώ και πολλά χρόνια επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μελετούν αυτό το πρόβλημα, «να βρεθεί δηλαδή τρόπος να συμπιεστεί το πλάσμα σε τέτοιες συνθήκες ώστε να φτάσουμε στη σύντηξη των πυρήνων» και συμπλήρωσε: «Ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα είναι οι αστάθειες του πλάσματος. Αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε πως δημιουργούνται θα μπορέσουμε να τις ελέγξουμε αποτελεσματικότερα. Η δημοσίευση λοιπόν της έρευνας μας στο Nature Communications αντανακλά τη μεγάλη της επιστημονική σημασία».
Σε ό,τι αφορά το ερευνητικό Κέντρο Φυσικής Πλάσματος & Laser (CPPL) του ΤΕΙ Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπως μας λέει ο κ. Ταταράκης, διαθέτει ένα πολύ ισχυρό σύστημα λέιζερ 45ΤW και άλλα μικρότερα σε ισχύ συστήματα λέιζερ με διαφορετικά χαρακτηριστικά παλμών καθώς και άλλες διατάξεις  παραγωγής πλάσματος, διενεργεί δε συστηματική έρευνα στην αλληλεπίδραση ακτινοβολίας λέιζερ με την ύλη και στη φυσική και τεχνολογία του πλάσματος καθώς και τις εφαρμογές τους. «Η πληρέστερη κατανόηση των φυσικών φαινομένων μέσω της έρευνας οδηγεί βήμα – βήμα προς το στόχο που δεν είναι άλλος από την παραγωγή νέας γνώσης για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη».
Καταλήγοντας ο κ. Ταταράκης εκφράζει τις ευχαριστίες του «θερμά προς όλους τους συνεργάτες μου, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη δημοσίευση, που με πολύ επιστημονική δουλειά και υπομονή καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα