Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Βλέποντας με τα… μάτια ενός αθλητή

Μία ακόμη διάκριση για το Πολυτεχνείο Κρήτης μέσα από τη βράβευση της αποφοίτου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Χανιώτισσας Αγγελικής Τερεζάκη, που συμμετείχε, με την ισπανική ομάδα First V1sion, στον διαγωνισμό της Intel “Make it wearable” και έλαβε θέση στην τελική δεκάδα με την ιδέα ενός καινοτόμου συστήματος broadcast.
Το νέο αυτό σύστημα broadcast επιτρέπει την προβολή όσων βλέπει ο αθλητής κατά τη διεξαγωγή οποιουδήποτε αγώνα.

ΤΟ PROJECT
1angeliki__1Μιλώντας για το σκεπτικό της ιδέας, η Αγγελική Τερεζάκη επεσήμανε: «Ζούμε μέσα σ’ έναν κόσμο όπου εκατομμύρια άνθρωποι είναι παθιασμένοι με τα σπορ και όπου ο καθένας θέλει να βιώνει την εμπειρία από όλο και πιο κοντά. Σήμερα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ό,τι βλέπει ένας οδηγός της Φόρμουλα, αλλά δεν μπορούμε να δούμε τι βλέπει ένας ποδοσφαιριστής, ένας μπασκετμπολίστας ή ένας τενίστας. Η οπτική γωνία παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και ο αθλητισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτού του κόσμου. H First V1sion προτείνει ένα νέο σύστημα Broadcast που προσφέρει μία ξεχωριστή τηλεοπτική εμπειρία, επιτρέποντας στους φιλάθλους να δουν μέσα από την οπτική γωνία των παικτών, σε αθλήματα όπου ήταν αδύνατο μέχρι τώρα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κ.λπ.».
Οπως εξήγησε η Αγγελική, «το σύστημα ενσωματώνει το ηλεκτρονικό σύστημα (κάμερα, πομπός, κύκλωμα) σε ένα ευέλικτο, καλά αεριζόμενο, μαλακό, αλλά ανθεκτικό, υλικό που κρατά τον παίκτη ασφαλή, ενώ μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος, βοηθώντας στην αύξηση της απόδοσης και αντοχής του. Επίσης η ενσωμάτωση μιας οθόνης του καρδιακού ρυθμού και ενός επιταχυνσιόμετρου προσφέρει στους φιλάθλους περισσότερες πληροφορίες από ποτέ. Η ποιότητα σχεδιασμού, η τεχνολογική καινοτομία του συστήματος και η χρήση έξυπνων υλικών, που επιτρέπουν την προσαρμογή σε κάθε χρήση, καθιστούν το προϊόν κάτι παραπάνω από gadget».

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Η καινοτομία του προϊόντος, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι «ενώ ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια κάμερα και να καταγράψει ένα παιχνίδι, η καινοτομία έγκειται στον συνδυασμό με τη ζωντανή μετάδοση, όπου την ενσωματώνει σε ένα μπλουζάκι με έναν τρόπο που το καθιστά μη ορατό, άνετο στη χρήση, ενώ προστατεύει το σώμα και το ηλεκτρονικό σύστημα σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης».
Το μπλουζάκι της First V1sion θα είναι το πρώτο παγκόσμια πλήρως ενσωματωμένο και ανεπαίσθητο, για το κοινό και τον παίκτη, προϊόν ασύρματης μετάδοσης που επιτρέπει στους θεατές να αισθάνονται το άθλημα πιο κοντά από ποτέ.
«Μέσω της χρήσης των έξυπνων υλικών μπορούμε να επιτύχουμε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, αυξάνοντας την απόδοση και την αντοχή του αθλητή. Το προϊόν μας θα περιλαμβάνει αισθητήρες που μετρούν τη δραστηριότητα και τον καρδιακό παλμό καθώς επίσης υπολογίζει την ενεργειακή δαπάνη του παίκτη», ανέφερε.
Μελλοντικός στόχος, σύμφωνα με την ίδια, είναι η ζωντανή μετάδοση βίντεο και σε φορητές συσκευές καθώς επίσης η δημιουργία μιας εφαρμογής που θα επιτρέπει στους φιλάθλους να διαμορφώνουν οι ίδιοι την τηλεοπτική τους εμπειρία.
«Οταν ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε το προϊόν, καταλάβαμε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα ήταν να ενσωματωθεί όλη αυτή την τεχνολογία σε ένα μπλουζάκι που οι επαγγελματίες
αθλητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Οταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε από την ανθρώπινη πλευρά του σώματος, διαπιστώσαμε ότι οι τεχνολογίες και λύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ήταν περιορισμένες. Ετσι αρχίσαμε να ξανασκεφτόμαστε τους κανόνες της ηλεκτρονικής μηχανικής μέσα στο πλαίσιο της wearable λογικής», ανέφερε η Αγγελική και πρόσθεσε:
«Το σημείο κλειδί είναι η υψηλή ποιότητα σχεδιασμού του προϊόντος που το καθιστά αφανές και ασφαλές για τον χρήστη. Το προϊόν έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ακολουθήσει την οργανική μορφή του ανθρώπινου σώματος. Το μπροστινό μέρος του προϊόντος μιμείται τη μορφή του ανθρώπινου στήθους με έναν τρόπο που επιτυγχάνει ευελιξία και προσαρμογή στις κινήσεις του σώματος. Μέσω της χρήσης των έξυπνων υλικών μπορούμε να επιτύχουμε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, αυξάνοντας την απόδοση και την αντοχή του».

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Η Intel, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στον τομέα Internet of Things και στην προσπάθειά της να προωθήσει την τεχνολογική καινοτομία σε αυτόν τον τομέα, πραγματοποίησε τον διαγωνισμό “Make it wearable”. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα, με την τελική επιλογή και βράβευση των καλύτερων προτάσεων. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία προσκάλεσε την κατάθεση ιδεών που αξιοποιούν την wearable τεχνολογία, ένα νέο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον τμήμα της τεχνολογίας, που την καθιστά περισσότερο προσωπική, αλλά και πιο εύκολη στη χρήση.
Στην τελική δεκάδα συμμετείχε η καινοτόμος ιδέα από την ισπανική ομάδα First V1sion, στην οποία συμμετέχει η Χανιώτισσα Αγγελική Τερεζάκη με σπουδές στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, στον τομέα self-sufficient buildings στο IaaC / UPC – και απόφοιτη του Fab Academy 2014, ως η  μία από τις δύο νέες μηχανικούς της ομάδας.
Η Αγγελική δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την πορεία του project και σχολίασε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία και τη συμβολή της Intel τόσο στη δυνατότητα ανάπτυξης project της ομάδας όσο και στην ανάπτυξη του ευρύτερου τομέα του Internet of Things.
«Ηταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική εμπειρία η συμμετοχή στον διαγωνισμό της Intel και αποτελεί ταυτόχρονα έναν σημαντικό σταθμό στην προσπάθειά μας. Διότι γνωρίσαμε και άλλες ομάδες με πολύ πρωτότυπες ιδέες. Το γεγονός ότι διακριθήκαμε ανάμεσα στους δέκα πρώτους του διαγωνισμού ήταν επίσης πολύ σημαντικό. Η συμμετοχή στη διαδικασία αυτή δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα επόμενα βήματα του project μας», ανέφερε.
Οπως ανέφερε, στην ουσία, το πρόγραμμα broadcast αποτελείται από  «μία ηλεκτρονική πλακέτα (microchip) ενσωματωμένη σε μια μπλούζα του χρήστη, που ελέγχει κάποιους σένσορες που χρησιμοποιούμε. Είναι σαν ένας μικρός υπολογιστής που μπορείς να προγραμματίσεις και να ελέγξεις κάποιους βιομετρικούς σένσορες καρδιακού ρυθμού».
Ηδη η ομάδα ερευνά τη δυνατότητα για πιο μικρά ηλεκτρόδια που θα μπορούν να ενσωματώνονται π.χ. στην μπλούζα του χρήστη, ενώ η INTEL έχει δείξει ενδιαφέρον για το σύστημα και βρίσκεται σε συζητήσεις με την ομάδα.
Με τη συμβολή της Intel ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης της ομάδας First V1sion.
Το εγχείρημα αυτό μπορεί να υποστηριχθεί επενδυτικά μέσω της πλατφόρμας crowdcube, όπου επενδυτές χρηματοδοτούν το project έναντι μετοχικού μεριδίου.

Πιλοτική εφαρμογή σε φανέλες διαιτητών στον αγώνα ΡΕΑΛ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Να σημειωθεί πως η ομάδα First V1sion συμμετείχε σε πιλοτικό πρόγραμμα με την Cordoba CF, τη διεθνή ποδοσφαιρική ομάδα της Ανδαλουσίας. Επίσης η πρώτη εφαρμογή σε live μετάδοση των First V1sion Jersey Ref Cams έγινε σε συνεργασία με την Euroleague και το Canal+. Οι τρεις διαιτητές του Clásico στο Palacio de Deportes (Χρήστος Χριστοδούλου, Ίλια Μπελόσεβιτς και Σαχίν Τόλγκα) στον αγώνα της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα για την 6η αγωνιστική του Top 16, στις 5/2, είχαν ενσωματωμένες στις φανέλες τους τις First V1sion Jersey Ref Cams, καταγράφοντας μια διαφορετική οπτική του αγώνα, ο οποίος αναμεταδόθηκε σε παραπάνω από 150 χώρες.

Η Ευρωλίγκα ανάρτησε το βίντεο με πλάνα από τις μικροκάμερες της First V1sion που θα βρείτε εδώ: https://t.co/OhqVDjeOqU
Την κάμερα έχουν δοκιμάσει και κάποιοι από τους παίκτες της Μπαρτσελόνα (Ματσέι Λάμπε και Έντουιν Τζάκσον) κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Υπάρχει η σκέψη οι μικροκάμερες να ενσωματωθούν και στις εμφανίσεις παικτών. Εδώ μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο: http://www.euroleague.net/news/i/5qbstfxvnpucltv9/euroleague-makes-world-sports-breakthrough-with-jersey-cams


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα