Σε 12.000 τόνους ανέρχονται οι ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών, που έχουν “ξεμείνει” στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιρισμών της Ημαθίας λόγω του ρωσικού εμπάργκο, ενώ άλλοι 13.000 τόνοι περίπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται ασυγκόμιστοι στα δέντρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, την οποία ολοκλήρωσε σήμερα η τοπική Διεύθυνση Γεωργίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.
Στον νομό παράγονται συνολικά 140.000 ροδάκινων και 60.000 τόνοι νεκταρινιών ετησίως. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη απογραφή και για την περιοχή της Πέλλας.
Τα παραπάνω επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης και πρόσθεσε ότι παρότι κάποιες από τις νταλίκες που είχαν φτάσει στα ρωσικά σύνορα άρχισαν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στη Βέροια, αρκετά είναι τα φορτία που θα επιδιωχθεί να πουληθούν “καθ’ οδόν”.
“Μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών με ήδη υφιστάμενους πελάτες μας στην Ουκρανία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, επιδιώκουμε να πουλήσουμε εκεί τα φρούτα που βρίσκονται στα ψυγεία των φορτηγών, ακόμη και σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε αυτά να μην επιστρέψουν πίσω γεμάτα” σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης και πρόσθεσε ότι η λύση αυτή θα επιδιωχθεί για το σύνολο σχεδόν των 70 φορτίων, βάρους 20 τόνων έκαστο, τα οποία είχαν εκτελωνιστεί στη Βέροια τις προηγούμενες ημέρες, με προορισμό τη Ρωσία.
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση με τον υπουργό
Στο μεταξύ, για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προγραμματίστηκε -σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη- η συνάντηση των παραγωγών/εξαγωγέων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Καρασμάνη, ώστε να συζητηθεί τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.
Παράλληλα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση τεχνοκρατών για το θέμα, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν στη σύσκεψη με τον υπουργό, όπως και τα οκτώ αιτήματα των εξαγωγέων και άλλων πληττόμενων κλάδων, που ήδη κοινοποιήθηκαν στον κ. Καρασμάνη με σχετικό υπόμνημα.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Στο μεταξύ, την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται για την αποζημίωση των παραγωγών, οι οποίοι πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, υπογραμμίζουν, σε ερώτηση που κατέθεσαν στους συναρμόδιους υπουργούς, 11 ανεξάρτητοι βουλευτές.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «το αποθεματικό για τις κρίσεις, όπως προβλέπεται στο νέο κανονισμό της ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, το οποίο ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει μία τέτοιου μεγέθους κρίση στην αγορά και επομένως από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να αναζητηθεί η ενεργοποίηση κι άλλων μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης, όπως η αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί».
«Η οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι Έλληνες παραγωγοί θα είναι πολύ μεγάλη γιατί θα δουν την πιο σημαντική αγορά γι’ αυτούς να είναι κλειστή για σημαντικά ελληνικά προϊόντα, όπως είναι τα ροδάκινα, νεκταρίνια, φράουλες, βερίκοκα, ακτινίδια, πορτοκάλια, μήλα κ.α.» προσθέτουν.
Το κείμενο της ερώτησης υπογράφουν οι βουλευτές Θ. Τζάκρη, Χ. Αηδόνης, Χ. Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Καπερνάρος, Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Νταβρής, Θ. Παραστατίδης και Ν. Σταυρογιάννης.