Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Ζημιές σε ελαιόδεντρα από τον χιονιά

Προβλήματα τόσο στα ελαιόδεντρα όσο και στον καρπό τους προκαλεί ο παρατεταμένος παγετός των τελευταίων ημερών. Οι ζημιές επικεντρώνονται στις ελιές στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Χανίων  που «φορτώθηκαν» υπερβολικά από τις χιονοπτώσεις  των τελευταίων ημερών.
Ειδικά για τις τσουνάτες ελιές, που ο καρπός τους είναι πιο έκθετος στα καιρικά φαινόμενα ο κίνδυνος για υποβάθμιση της ποιότητας είναι μεγαλύτερος.

Όπως εξηγεί στα «Χ.Ν.» ο κ.  Γιώργος Κουμπούρης ερευνητής και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου οι παραγωγοί μπορούν να πάρουν μια σειρά από μέτρα ώστε να μετριάσουν τη ζημιά. Σύμφωνα με τον κ. Κουμπούρη οι παραγωγοί ως πρώτες κινήσεις μπορούν:
•  Άμεσα όταν δουν τεράστια κλαδιά σπασμένα λόγω τους βάρους του χιονιού και των δυνατών ανέμων να κλαδέψουν τα δέντρα, να λειάνουν τις τομές που έχουν δημιουργηθεί,  χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονο. Έτσι θα σταματήσουν το σάπισμα του δέντρου. Επίσης είναι αναγκαίο στη συνέχεια να επουλωθεί η πληγή που έχει προκληθεί από το σπάσιμο.
• Πέρα από τις άμεσες και ορατές ζημιές όπως είναι τα σπασίματα, είναι πιθανόν μετά από διάστημα 2-3 μηνών, την Άνοιξη,  να παρουσιαστεί ξηράνθιση  επειδή τα ελαιόδεντρα έμειναν καλυμμένα   με χιόνι για  μεγάλο χρονικό διάστημα (7-10 ημέρες).   Σε αυτές τις περιπτώσεις ο  καρπός επηρεάζεται  το ίδιο και η ποιότητα του ελαιόλαδου  που θα παράγει. Για αυτό   οι παραγωγοί οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα, όσο πιο γρήγορα μπορούν, στο μάζεμα των ελιών και ειδικά της τσουνάτης.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη είναι πολύ σημαντικό οι παραγωγοί να είναι έτοιμοι και όταν αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα να έχουν πάρει μέτρα. Όπως:
•Το μάζεμα των ελαιόδιχτων  καθώς εξαιτίας του χιονιού  ή των ισχυρών ανέμων μπορούν να σκιστούν και να υποστούν περαιτέρω ζημιές.
• Το κλάδεμα των ελαιόδεντρων ώστε να   να μειωθεί  το ύψος τους καθώς όσο πιο ψηλά είναι τόσο πιο ευαίσθητα είναι στους χιονιάδες.  Ένα δέντρο χαμηλό έχει πολύ λιγότερα και μικρότερα σπασίματα από τα ψηλά δέντρα.
Για το ζήτημα των αποζημιώσεων οι παραγωγοί θα πρέπει να παρακολουθούν τις αναγγελίες των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ ώστε να δηλώσουν τις ζημιές στο φυτικό τους κεφάλαιο αλλά και στα δέντρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Κάποιες διευκρινίσεις στις οδηγίες προς παραγωγούς:
    Τα δίχτυα ελαιοσυλλογής όντως ζημιώνονται από την πτώση σπασμένων κλαδιών αλλά δεν προτείνουμε το μάζεμα τους κάθε φορά που αναμένεται κακοκαιρία γιατί αυτό είναι ασύμφορο. Αυτό που προτείνουμε είναι να κλαδευτούν τα δέντρα σε ύψος έως 5-6 μέτρα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σπασίματος κλαδιών από δυνατούς ανέμους και χιόνια.
    Η ποιότητα του ελαιολάδου επηρεάζεται αρνητικά από τα χιόνια γιατί ο καρπός παγώνει και σαπίζει. Αυτό που προτείνουμε είναι η συγκομιδή του καρπού από τα δίχτυα πριν την αναμενόμενη κακοκαιρία.
    Εκτός από τα σπασίματα κλαδιών που είναι οι άμεσες ζημιές, οι ζημιές που θα φανούν αργότερα είναι ξηράνσεις κλαδιών (όχι ξηράνθιση) που θα μειώσουν την παραγωγικότητα των δέντρων τα επόμενα χρόνια.
    Κάποιες προληπτικές ενέργειες είναι ο φθινοπωρινός ψεκασμός με χαλκό που σκληραγωγεί τη βλάστηση και η μείωση των φθινοπωρινών αζωτούχων λιπάνσεων έτσι ώστε να μην έχουμε νέα τρυφερή βλάστηση μέσα στο χειμώνα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα