Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες

Βελτίωση στους βασικούς οικονομικούς δείκτες προβλέπουν οι εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που δημοσιεύτηκαν χθες. Ειδικότερα, οι επικαιροποιημένες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του ΚΕΠΕ (από τα δύο υποδείγματα που έχει ως αναφορά) αναφορικά με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού Α.Ε.Π. για το έτος 2013 συμπίπτουν και διαμορφώνονται στο -3,5%, αντανακλώντας τη σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης.
Οι αντίστοιχες προβλέψεις για τα μεγέθη του πληθωρισμού (-0,28%) και της ανεργίας (27,6%) είναι σαφώς πιο ευνοϊκές σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Ιουνίου.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις που αφορούν στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σημαντικό πλεόνασμα (ως ποσοστό του Α.Ε.Π.) (0,91%). Ως ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογείται το γεγονός ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2014 φαίνεται να συνηγορούν προς την κατεύθυνση του τερματισμού της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
«Τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό κενό», δήλωσε στο μεταξύ χθες ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο.
Ο Ολι Ρεν σημείωσε ακόμη ότι κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο- όταν διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα- θα εξετάσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και τόνισε ότι θα εξετάσουμε όλα τα ζητήματα κατά σειρά προκειμένουν να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΣΜΟΥΣΕΝ
Eίναι θέμα των ελληνικών Αρχών να πράξουν τα απαραίτητα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που έχει διακοπεί και είναι σημαντικό να κλείσουν το «σημαντικό» δημοσιονομικό κενό που υπάρχει για το 2014, δήλωσε εξάλου το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ε.Κ.Τ. Γιόργκ Άσμουσεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.
Ο Γ. Άσμουσεν υπογράμμισε ακόμη ότι το  Eurogroup αναμενόταν να προχωρήσει σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του σημερινού προγράμματος, που υπάρχει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και εκτιμάται σε 5 – 6 δισ. ευρώ. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο η χώρα μπορεί να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε.

Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ
«Στην Ελλάδα φαίνεται πως τώρα βελτιώνονται πραγματικά η οικονομική κατάσταση και το επενδυτικό κλίμα, με τον τουρισμό να έχει αυξηθεί φέτος κατά 20%», τονίζει την  ίδια ώρα ο Αυστριακός επίτροπος στην Ευρωπαική Ένωση, αρμόδιος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σε μακρά συνέντευξή του στο τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού “Προφίλ”.
Ο ίδιος θεωρεί πως στην Ελλάδα υπάρχει εμφανής πρόοδος, ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί ακόμη να αντεπεξέλθει χωρίς βοήθεια, συμπληρώνοντας ότι στο θέμα της απασχόλησης υπήρξαν θετικά αποτελέσματα, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε ιδιωτικά προγράμματα, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.
Ταυτόχρονα, διευκρινίζει: «Πρόκειται, όμως, για βραχυπρόθεσμη απασχόληση και προς τούτο προτιμούμε να επενδύουμε διαρκώς σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι περισσότερο ανοικτές για επενδύσεις».
Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής επισημαίνει πως η Ελλάδα, με ένα ποσοστό 65%, βρίσκεται στην έκτη θέση ως προς την απορρόφηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, σαφώς πάνω από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα σε ακόμη καλύτερη θέση από την Αυστρία.
Οπως παρατηρεί, έχουν διοχετευθεί πόροι στα ταμεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι, δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί όλοι, κάτι που οφείλεται στην έλλειψη κεφαλαίου σε αυτές τις επιχειρήσεις, που ως εκ τούτου δυσκολεύονται να λάβουν δάνεια από τράπεζες, αλλά αυτό το πρόβλημα υπάρχει και αλλού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα