Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και εντονότατες αιχμές κατά του υπουργού Aμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, για τη στάση που κράτησε, απαντώντας χθες το πρωί στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα περί του θέματος των υποβρυχίων, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «έχει ενσωματώσει στους κόλπους τού κόμματός του την ομάδα Τζοχατζόπουλου, υιοθετώντας έτσι τα συμφέροντα που έχουν θιγεί από την ακύρωση των αμαρτωλών συμβάσεων, που ο ίδιος είχε προχωρήσει».
«Οταν μιλάμε για το μέτωπο με τον ναζισμό και τη βία, δεν μπορεί να έχουμε ίδιο μέτωπο με την κυβερνητική πολιτική. Δυστυχώς, έγινε το ίδιο και σήμερα, που εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας με συνομιλητή τον Αβραμόπουλο και επανέλαβε τα όσα έχει πει για την ιστορία του Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά επιχειρήματα για τον νόμο του 2010. Νόμο και όχι σύμβαση, που ψηφίστηκε από τη Βουλή για να δώσει τέλος σε μια κατάσταση αδράνειας ετών από το 2004 – 2009. Αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας το πρωί, απευθυνόμενος στον κ. Αβραμόπουλο, είναι η απροκάλυπτη υιοθέτηση και υποστήριξη των αρχικών αμαρτωλών συμβάσεων για τα υποβρύχια. Οπως έχει ενσωματώσει στους κόλπους του την ομάδα Τσοχατζόπουλου, έτσι υιοθετεί συμφέροντα που έχουν θιγεί, γιατί ακυρώθηκαν οι αμαρτωλές συμβάσεις τους. Τόσο απλά και τόσο καθαρά», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Σχολιάζοντας την απάντηση, που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος στον κ. Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός κι εγώ έχουμε δώσει αυστηρές οδηγίες, να δοθεί οριστική απόλυτη ριζοσπαστική λύση με έγκριση της Βουλής στο ζήτημα αυτό. Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις. Ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να φέρουν ευθύνες και αποτελέσματα. Ομως, η χυδαιότητα, η συκοφαντία η εκπροσώπηση ύποπτων συμφερόντων, υπονομεύει το ενιαίο δημοκρατικό εθνικό μέτωπο».
Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «αυτό που συνέβη το 2010, ήταν να προστατευτούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και να αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο τον Παπανικολή και την κυριότητα των τεσσάρων υποβρυχίων και ότι από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα υπάρχει μια αδικαιολόγητη παράταση εκκρεμότητας που είναι βλαπτική για το Δημόσιο».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ
Στον κ. Βενιζέλο, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έκανε λόγο για «εκνευρισμό και επιθετικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», που δεν οφείλεται τόσο στην ερώτηση του κ. Τσίπρα.
«Οι θέσεις που έχουμε παγίως, είναι πως και η σύμβαση Τσοχατζόπουλου ήταν σκανδαλώδης και δεν τη στηρίξαμε εμείς, αλλά σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο νόμος Βενιζέλου συνεχίζει τη σκανδαλώδη κατάσταση και την επιτείνει. Δεν τον ενόχλησαν αυτά, αλλά η απάντηση του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης, του κ. Αβραμόπουλου. Της κυβέρνησης, που είναι αντιπρόεδρος ο κ. Βενιζέλος, που άφησε εντελώς εκτεθειμένη την πολιτική Βενιζέλου το 2010. Η συμφωνία Βενιζέλου με την ανύπαρκτη Αμπού Ντάμπι Μαρ και τον ανύπαρκτο επενδυτή, είναι η μήτρα αυτού που εμφάνισε ο κ. Βενιζέλος ως μετεωρολογικά φαινόμενα. Η ομιλία Βενιζέλου μου θύμισε την παροιμία “εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι”», σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης.
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Υπενθυμίζεται ότι την κατάθεση, άμεσα, πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια, ανακοίνωσε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων υπουργών έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα σας, όμως αφήστε τους υπαινιγμούς γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται καμία Εξεταστική Επιτροπή. Είναι τόσο καθαρή η θέση της σημερινής κυβέρνησης που δεν την φοβίζει τίποτα Ελπίζω το μήνυμα σας να μην έχει αποδέκτη αυτή την κυβέρνηση», ήταν η άμεση απάντηση του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.