Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Εξωση” στον ναζισμό από τα γήπεδα

Με τραγικό τρόπο το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στην επικαιρότητα το φαινόμενο του νεοναζισμού και για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από ανθρώπους του χανιώτικου ποδοσφαίρου να εκτιμήσουν κατά πόσο αυτό έχει παρεισφρήσει στον χώρο του αθλήματος που μαζεύει μεγάλες μάζες νεαρών φιλάθλων στα γήπεδα.
Και όπως όλοι λένε τέτοια φαινόμενα είναι καταδικασμένα στη συνείδηση αθλητών και φιλάθλων, χωρίς βέβαια να λείπουν και μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τους αγώνες κυρίως της εθνικής και ομάδες οπαδών που “κρύβονται” πίσω από συγκεκριμένα λάβαρα και λιγότερο σε οπαδικές εξέδρες.

vourvaxisΓιώργος Βούρβαχης (αντιπρόεδρος Ε.Π.Ο. και πρόεδρος Ε.Π.Σ.Χ.)
• Κύριε Βούρβαχη κατά πόσο θεωρείτε ότι το φαινόμενο του νεοναζισμού έχει παρεισφρήσει στους αγωνιστικούς χώρους και ειδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Θεωρώ, ότι εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων δεν έχει παρεισφρήσει στο αγωνιστικό θέμα του ποδοσφαίρου και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Οι αθλητές ασχολούνται μονάχα με τον αθλητισμό και το πως θα παίξουν ποδόσφαιρο και βεβαίως βγάζουν νομίζω με τον αγώνα που δίνουν και την συμπεριφορά τους μέσα στο γήπεδο, ότι είναι θέματα τα οποία τα καταδικάζουν και δεν τους αφορούν καν, είναι σαν να μην υπάρχουν γι’ αυτούς. Και δεν νομίζω ότι και αργότερα μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο ποδόσφαιρο ειδικά, με το θέμα του νεοναζισμού.

• Πάντως δημοσιεύματα θέλουν έντονο το στοιχείο της Χ.Α. σε ένα κομμάτι φίλων της εθνικής και συγκεκριμένα στη “Γαλάζια Στρατιά” που λόγω εθνικισμού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.
Οχι στην εθνική ειδικά, δεν υπάρχει, είναι καθαρά φίλαθλοι της εθνικής. Είναι άνθρωποι ώριμοι, σωστοί με σωστές τοποθετήσεις και επευφημούν την εθνική ομάδα και τίποτα περισσότερο. Δεν υπάρχει ούτε καν εθνικισμός. Είναι για την ιδέα, για τη σημαία, για τη φανέλα της εθνικής. Οι άνθρωποι αυτοί που         -εγώ βλέπω τουλάχιστον όλα αυτά τα χρόνια που ακολουθώ την εθνική είτε μέσα είτε έξω- είναι άνθρωποι που αγαπούν την εθνική Ελλάδας και το ποδόσφαιρο πάνω απ’ όλα. Και έρχονται εκεί για να γιορτάσουν να διασκεδάσουν, να περάσουν καλά και να επισκεφθούν και αυτά τα μέρη που πάει να παίξει η Ελλάδα ποδόσφαιρο.

• Πως μπορεί να αντιδράσει ο κόσμος, ειδικά η νεολαία στο φαινόμενο αυτό;
Η αντίδραση του κόσμου είναι η απομόνωση αυτού του φαινομένου. Και εν πάσει περιπτώσει ο ένας με τον άλλο συζητώντας πρέπει να εκφράζουν την καταδίκη τους από όλες τις κατευθύνσεις προς τέτοιου είδους φαινόμενα όπως τον νεοναζισμό.
Και θεωρώ ότι μέσα από την νεολαία και τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο αυτό το φαινόμενο είναι καταδικασμένο.

FLEKKASΝίκος Φλέκκας (πρόεδρος Συλλόγου Εθνικής ομάδας Γαλανόλευκου Φάρου)
«Στους αγώνες της εθνικής, τα μέλη και οι συμπαθούντες την Χ.Α. έχουν έντονη παρουσία τα τελευταία χρόνια στα εντός έδρας παιχνίδια ως “Γαλάζια Στρατιά”. Ειδικά όταν ο αντίπαλος είναι χώρα με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο όπως φέτος με τη Βοσνία ή παλιότερα με Τουρκία και Αλβανία τότε στα επίσημα παιχνίδια λόγω του εθνικισμού που πρεσβεύουν έχουν πολύ δυναμική παρουσία, στο εξωτερικό δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Χαρακτηριστικά με τη Βοσνία η Ε.Π.Ο. ήθελε και εμείς ως “Γαλανόλευκος Φάρος” να συνυπάρξουμε στο ίδιο “πέταλο” του Καραϊσκάκη (Θύρες 19-23) αλλά τελικά απαιτήσαμε και κάτσαμε στη θέσεις που συνήθως πάμε, δηλαδή στο κέντρο του γηπέδου.
Βέβαια πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν έχω ακούσει να βρίζουν στο γήπεδο, ούτε έχουν δημιουργήσει άλλα προβλήματα, τουλάχιστον στα παιχνίδια της εθνικής και τουλάχιστον εντός του γηπέδου. Εξαίρεση, ότι κάψανε μία σημαία της Βοσνίας κατά τον αγώνα τον δύο ομάδων εδώ στο Φάληρο, ενώ και οι Βόσνιοι έκαψαν μία ελληνική στη ρεβάνς στο Σεράγεβο.
Για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, ειλικρινά δεν ξέρω. Ισως η κρίση να είναι αυτή που έχει οδηγήσει τόσα νέα παιδιά να ακολουθούν τη Χ.Α., γιατί η μεγάλη πλειοψηφία που απαρτίζει τη “Γαλάζια Στρατιά” είναι κυρίως μικρής ηλικίας άτομα. Υπάρχει ένα ακόμα παρακλάδι οι “Hellas Ultras”».

tsouvalas dexiaΚώστας Τσουβαλάς (μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Α.Ο. Χανιά)
«Ο νεοναζισμός είναι φαινόμενο ιστορικά αναπαραγόμενο, όταν η κοινωνία βρίσκεται σε καθεστώς διωγμού και η νεολαία βιώνει αδιέξοδο. Η φυγή προς το γήπεδο προσφέρει καταφύγιο στην απόγνωση της νεολαίας, αλλά παράλληλα αποτελεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καταφύγιο νεοναζί. Η ΟΥΕΦΑ, αλλά και η Πολιτεία έχουν σαφείς νόμους και κανόνες για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Είναι στο χέρι των ομάδων να τις εφαρμόσουν και βέβαια του σχολείου και της οικογένειας να διδάξουν τους νέους να καταδικάζουν τέτοια φαινόμενα, όπως του νεοναζισμού. Δυστυχώς στη χώρα μας ως γνωστών έχουμε γενικότερα έλλειμμα Παιδείας…»

andreadakisΓιώργος Ανδρεαδάκης
(προπονητής Ιωνίας 2000 και αναπληρωτής Διευθυντής Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων)
«Το φαινόμενο του νεοναζισμού νομίζω έχει εμφανιστεί κατά περιόδους μονάχα σε επίπεδο οπαδικών Συνδέσμων συλλόγων με πολύ κόσμο, αλλά και σε κάποια παιχνίδια της εθνικής μας ομάδας, όπως στον αγώνα με την Τουρκία πριν λίγα χρόνια στο Καραϊσκάκη. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα σε επίπεδο ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και επαρχιακών ομάδων.
Η ουσιαστική άμυνα είναι η σωστή εκπαίδευση από παιδαγωγούς και σχολεία. Εκεί πρέπει να συνιστούν την προσοχή και να καταδικάζουν τέτοια ρατσιστικά φαινόμενα τονίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ανεξάρτητα από έθνος, φυλή ή θρησκεία. Και από την οικογένεια ένας νέος άνθρωπος πρέπει να παίρνει αντίστοιχα μηνύματα, όμως ειδικά στο σχολείο που τα παιδιά κάνουν παρέες και βρίσκονται σε ομάδες θα πρέπει να έχουν πάρει τα ερεθίσματα για να αποφύγουν φαινόμενα, όπως τον νεοναζισμό καταδικάζοντας τον ρατσισμό πρώτα πρώτα στο μυαλό τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα