Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Επιβίωση σε συνθήκες κρίσης

Ιωάννης Γιαννόπουλος, πολιτικός επιστήμων,    Εκδόσεις: ΕΣΟΠΤΡΟΝ
νομικός συγγραφέας, ειδικός για την επιβίωση    Βιβλίο “ΕΠΤΑ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ
σε συνθήκες κρίσης    ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ”
Υπεύθυνος σειράς: Κωνσταντίνος Γ. Κούρος

Με αφορμή τον προ ημερών ισχυρό σεισμό στα Χανιά – Ρέθυμνο – Κρήτη και τους μεγάλους κινδύνους που οι σεισμοί επιφέρουν, ιδιαίτερα όταν η αγωγή και τα προληπτικά μέτρα για αντιμετώπισή τους είναι ελλιπή. Ιδιαίτερα στη σεισμογενή λεκάνη της Μεσογείου τόσο στις βόρειες και νότιες περιοχές της, όπως ιστορικά από τους αρχαιοτάτους χρόνους συμβαίνει με καταστροφικές “επισκέψεις” του Εγκέλαδου, του γίγαντα που φυλάκισε η Αθηνά κάτω από το ηφαίστειο της Αίτνας, απ’ όπου προκαλούσε ΣΕΙΣΜΟΥΣ στην προσπάθειά του να απελευθερωθεί…
Χωρίς όμως (διαχρονικά) οι σεισμοί να είναι μόνο από τις εκρήξεις με λάβα ηφαιστείων, αλλά από τις τεκτονικές συγκρούσεις στις βαθύτερες πλάκες της Γης με ρήγματα ή αντίστροφες ρηγματώσεις με συνέπεια μεγάλες καταστροφές σε διαχρονική κλίμακα. Με μέγιστη ανάγκη στις υψηλού κινδύνου χώρες όπως η Ελλάδα (Κρήτη), Τουρκία, Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική, Κίνα, Ιαπωνία, Καλιφόρνια κ.λπ.

ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΩΔΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ…
Ομως αυτή η απολύτως αναγκαία προσπάθεια δεν γίνεται όσο πρέπει με σύγχρονες επιστημονικές – σεισμολογικές προβλέψεις. Αλλά και με συστηματική ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ από τους κρατικούς, αυτοδιοικητικούς, εκπαιδευτικούς και αρμόδιους κοινωνικούς φορείς για ετοιμότητα ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ σε ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ. Χωρίς, όμως, αυτή η προσπάθεια να έχει γίνει οργανωμένα και ουσιαστικά σε όλη την Ελλάδα, στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά που και άλλοι επικίνδυνοι παράγοντες επιβάλλουν πολλαπλή ενημέρωση των κατοίκων.
Ομως, εκτός από τους μεγάλους κινδύνους από σεισμούς όσο στο άρθρο του Ιωάννη Γιαννόπουλου “Επιβίωση σε συνθήκες κρίσης” ο έμπειρος αυτός συγγραφέας με διεθνή προσωπική του συμετοχή σε τέτοιες καταστάσεις αναφέρεται στο πολυσέλιδο κείμενό του και σε πολλές άλλες μορφές σύγχρονων κινδύνων, που απαιτούν υψηλό βαθμό εγρήγορσης και ετοιμότητας για ανθρώπινη επιβίωση.
Αναλυτικά όμως για τις 10 μεγάλες σύγχρονες πραγματικότητες μεγάλων κινδύνων καταστροφής όπως ο διάσπαρτος πυρηνικός τρόμος.
Εκτός από το συγκεκριμένο άρθρο του Ιωάννη Γιαννόπουλου που είναι το 7ο κεφάλαιο στο βιβλίο “Οι επτά σάλπιγγες της αποκάλυψης” (στις εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ στη σειρά “Αναζητώντας”, υπεύθυνος Κωνσταντίνος Γ. Κούρος). Ειδικευμένοι συγγραφείς αναλύουν τους ήχους από τις “Επτά σάλπιγγες της αποκάλυψης” που μας απειλούν καταστροφικά σήμερα.

“ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΙΣΗΣ”
Αυτός είναι ο τίτλος του 7ου κεφαλαίου του εμπράγματου βιβλίου των εκδόσεων ΕΣΟΠΤΡΟΝ που έχει τον γενικό τίτλο: “Οι επτά σάλπιγγες της Αποκάλυψης” και υπότιτλο “οι θανάσιμοι κίνδυνοι” της εποχής μας και εγχειρίδιο επιβίωσης. Το έργο αυτό (διαχρονικής χρησιμότητας) ιδιαίτερα στην τόσο σκληρή και απρόβλεπτη εποχή μας που κάθε τόσο μας επιφυλάσσει τόσους αστάθμητους και απρόβλεπτους κινδύνους που προέρχονται από τρόμους και φόβους που τους εγκατασπείρει -ως διαφόρων ειδών “βόμβες”- με ωρολογιακές εκρήξεις για περιορισμένες εκτεταμένες καταστροφές.

Η ΦΥΣΗ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
Αλλά, όσο επικίνδυνες και μαζικές μπορεί να είναι οι συνέχειες (στη ροή του πολιτισμού) καταστροφές που τις προκαλούν και τις προξενούν οι άνθρωποι κατά ανθρώπων υπάρχουν και οι άλλες, πέρα από τις προβλέψεις ή τις τραγικές συνέπειές τους που προκαλούνται από την ίδια τη φύση ανά τους αιώνες. Ιδιαίτερα όμως τώρα που οι άνθρωποι έχουν επιφέρει τόσες μεγάλες αλλοιώσεις, επιβαρύνσεις και καταστροφές στη φύση, η οποία έχει τους δικούς της απρόβλεπτους τρόπους αντιδράσεων, για τη δική της “επιβίωση” χωρίς βέβαια να “νοιάζεται” για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους, το οποίο με αλαζονεία και δίψα για υπερεξουσία και εξουσία των ισχυρών του κόσμου έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μια σειρά από θανάσιμους κινδύνους που απειλούν να αφανίσουν τη Γη και να αναστείλουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

ΟΙ 7 ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ ΣΑΛΠΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Στο βιβλίο “οι 7 Σάλπιγγες της αποκάλυψης” παρουσιάζονται ρεαλιστικά οι μεγάλοι αυτοί κίνδυνοι και εξετάζεται η στάση που πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας, αλλά και οι προφυλάξεις που πρέπει να πάρουμε, προκειμένου να επιβιώσουμε σε συνθήκες ενδεχόμενης κρίσης, για όλα τα κακά που εμείς δημιουργήσαμε, αλλά και για πολύ και επικίνδυνα που δημιουργούνται από τις φυσικές καταστροφές.
Η πρόβλεψη, κυρίως, για τους σεισμούς μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη. Για έναν σεισμό πρέπει να καθοριστεί όμως από ειδικούς ο τύπος, η ένταση καθώς και η χρονική στιγμή που μπορεί να συμβεί. Αυτή η πρόβλεψη κυμαίνεται από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες για να υπάρξουν δυνατότητες προφύλαξης του πληθυσμού…
Ομως, παρά το γεγονός ότι θα ήταν δυνατόν να έχει γίνει ενημέρωση για τον πρόσφατο σεισμό, κυρίως στα Χανιά, Ρέθυμνο και γενικά στην Κρήτη, ίσως, δεν ήταν επαρκής. Αφού, περίπου στην ίδια περιοχή έχει πρόσφατα σημειωθεί μικρότερος σεισμός.
Αλλά και πολύ μεγάλος το 300 π.Χ., ενώ ήδη έχει διατυπωθεί από καιρό στο Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Colorado η γνωστή διατύπωση – πρόβλεψη για ενδεχόμενο (απροσδιόριστης χρονολογίας) μεγάλου σεισμού στην Κρήτη με δεδομένη και αναμφισβήτητα ευαίσθητη σεισμογενή ζώνη στη Μεσόγειο με σεισμικές εκδηλώσεις να γίνονται αισθητές στον Νότο, όπως και στον Βορρά, όπως αναφέρουν στο βιβλίο τους “οι φυσικοί κίνδυνοι” δύο μεγάλοι Γάλλοι επιστήμονες.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΤΟΣΟ ΑΒΙΩΤΗ ΕΠΟΧΗ
Ομως ας επιστρέψουμε στο κεφάλαιο 7 -επιβίωση σε συνθήκες κρίσης- του βιβλίου “οι επτά σάλπιγγες της αποκάλυψης” – οι θανάσιμοι κίνδυνοι της εποχής μας και εγχειρίδιο επιβίωσης στη σειρά “αναζητώντας” με υπεύθυνο της σειράς τον Κωνσταντίνο Γ. Κούρο ειδικό ερευνητή – αρθρογράφο.
Στο βιβλίο “Οι επτά σάλπιγγες της Αποκάλυψης” περιέχονται 10 κεφάλαια, εισαγωγή και τέλος, αντί επιλόγου με τους κάτωθι τίτλους των 10 κεφαλαίων σε δύο μέρη.
Α’ Μέρος 1) Χημικά και βιολογικά όπλα.
2) Ανθρωπος και περιβάλλον, 3) Γενετική μηχανική, 4) Κλωνοποίηση, 5) Πυρηνικά όπλα, 6) Ο διάσπαρτος πυρηνικός τρόμος, 7) Ο μεγάλος αδελφός.
Β’ Μέρος 8) Επιβίωση σε συνθήκες κρίσης, 9) Επικοινωνίες σε ακραίες περιπτώσεις κινδύνου, 10) Αυτάρκεια και επιβίωση στην πόλη.
Θέματα σημαντικά άμεσης χρησιμότητας, σε μια τόσο αβέβαιη και τρομερή εποχή που από τους φυσικούς κινδύνους έχει δημιουργήσει τόσους άλλους απάνθρωπους και αφύσικους κινδύνους συνεχούς καταστροφής. Για να έχουμε τώρα σε διεθνή κλίμακα όπως και στη χώρα μας -και ιδιαίτερα στα Χανιά και φυσικά σε όλη την Κρήτη- άμεση ανάγκη να πληροφορηθούμε για να προστατευθούμε για την επιβίωσή μας σε συνθήκες κρίσης.

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ
Οπως από την επικίνδυνη απειλή από τους σεισμούς που ίσως να προκύψουν να μας αιφνιδιάσουν, να επιφέρουν καταστροφές… ακόμα και πυρηνικές. Γιατί, αν γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός και συμβούν από τη σεισμική δόνηση διαρροές επικίνδυνες (όσο κι αν έχουν ληφθεί μέτρα στη Βάση της Σούδας, στον Ναύσταθμο, στο πυραυλικό κέντρο κ.λπ.), τότε ποιες θα είναι οι βαριές συνέπειες για τον τόπο και τον πληθυσμό;
Αλλά, ας μείνουμε γενικά στις σκέψεις, προτάσεις, επισημάνσεις και οδηγίες του Ιωάννη Γιαννόπουλου, πολιτικού επιστήμονα – νομικού και ειδικευμένου με διεθνή εμπειρία και ειδίκευση στον ανορθόδοξο, τις ψυχολογικές επιχειρήσεις και την επιβίωση ο οποίος στις 33 σελίδες του κειμένου γράφει και τα εξής:

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
“…Στις μέρες μας η επιβίωση όχι μόνο είναι πιο δύσκολη και πιο πολύπλοκη από άλλοτε, αλλά και ο αντίπαλος είναι πιο σκληρός και πιο έξυπνος για να νικά σε όλα, σχεδόν τα μέτωπα. Θέλω να πω δηλαδή ότι όλοι οι συνάνθρωποί μας δεν νοιάζονται για επιβίωση… όχι μόνο γιατί ενδεχομένως δεν αξίζουν να επιβιώσουν, αλλά γιατί ούτε καν έχουν το θάρρος να αποτολμήσουν κάτι τέτοιο.
…Αν στους ολέθριους σεισμούς της γείτονας χώρας (εννοεί την Τουρκία) ένα μεγάλο ποσοστό θα είχε σωθεί αν είχε μερικώς εκπαιδευτεί, αν ήξερε τι πρέπει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις και αν η κρατική μηχανή είχε προβλέψει μεταφορά των χρειωδών σε άλλα μέσα.
Σήμερα, όμως, δεν εννοούμε επιβίωση το να σωθεί κάποιος σε περιπτώσεις σεισμών, καταποντισμών και ξεριζωμών… Σήμερα επιβίωση νοείται η σωτηρία από μια κατάσταση όπου όλα έχουν καταρρεύσει, για παράδειγμα μετά από ένα οικονομικό κραχ, (όπως σήμερα), μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο ή μια θεομηνία. Τότε, απέναντι σε μια σύγχυση, κοινωνική διάλυση και αταξία δημιουργούνται δεινά, ελλείψεις όλων των χρειωδών επιβίωσης που πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί, σε ένα καλά εξοπλισμένο με είδη πρώτης ανάγκης καταφύγιο στο οποίο μπορούμε να διαφυλαχτούμε, πέρα από κέντρα σύγκρουσης και άμεσης επισήμανσης”.
Για ένα τέτοιο καταφύγιο ακόμα και για περιπτώσεις πυρηνικού κινδύνου ή χημικού δίνει λεπτομερείς οδηγίες ο συγγραφέας του πολυσέλιδου κειμένου “Επιβίωση σε συνθήκες κρίσης”.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Βέβαια για μια τέτοια οριακή προετοιμασία ο συγγραφέας επισημαίνει ότι αποτελεί ανάγκη για καταστάσεις χάους. Ωστόσο, θεωρεί, ότι όπως έχουμε καταντήσει σήμερα η κοινωνία μας ιδίως στα αστικά κέντρα χρειάζεται καθημερινά να δίνουμε μια μάχη επιβίωσης.
Ο παραγκωνισμός του πολίτη, η ανικανότητα για ουσιαστική διαφύλαξη της Δημόσιας Τάξης και προστασίας του πολίτη μαζί με την αδηφαγία του κράτους – τέρατος έχουν δημιουργήσει τη ζούγκλα των ανθρώπων.
Πέρα όμως από αυτό το τέρας τα υπερτέρατα υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος των χημικών όπλων (όπως αυτά που εξόντωσαν τελευταία τόσους πολλούς στη Συρία με εντελώς αδύνατη την επιβίωση).

ΧΩΡΙΣ ΒΑΘΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
Αλλά στον επικρεμάμενο πυρηνικό κίνδυνο και στην επιβίωση από αυτό δεν είναι μόνο πολεμική, αλλά και ενεργειακή και πως επιβιώνουν πληθυσμοί από τις διαρροές αυτών των πυρηνικών ατυχημάτων όπως στο Κοζολντού της Βουλγαρίας, το Τσερνόμπιλ της Ρωσίας, το πρόσφατο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα της Ιαπωνίας και τόσα άλλα χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρεται στη σελ. 237 του κειμένου “Επιβίωση σε συνθήκες κρίσης” σήμερα ξέρουμε ότι μόνο στην ΕΣΣΔ το 1987, με την έκρηξη πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ μόνο στην ΕΣΣΔ προσβλήθηκαν 9.000.000 άνθρωποι.
Σήμερα πόσο είναι ενημερωμένοι οι πολίτες για όλους αυτούς τους κινδύνους για να οργανώσουν προσπάθειες για την επιβίωσή τους;
Ειδικά στα Χανιά μεγάλων κινδύνων οι υπεύθυνοι φορείς δεν κάνουν καμιά προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για επιβίωσή τους σε συνθήκες κρίσης. Οπως δεν γίνονται και συστηματικές ενημερώσεις στους πολίτες όλων των ηλικιών για ουσιαστική προστασία τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα