Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Εργα και πρωτογενής τομέας στηρίζουν τουριστικές πρωτοβουλίες

Σημειώστε στο καρνέ σας
11-14 Οκτωβρίου: 9η Διεθνής Εκθεση Τεχνολογίας Εργαστηριακού Εξοπλισμού, Ελέγχου Ποιότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού (Chem) MEC Παιανίας (τηλ. 210/8056205 και 207.
15 Οκτωβρίου: Συνέδριο με τίτλο: “Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου” στο πλαίσιο του έργου FarmsUp. Ξενοδοχείο Αμαλία Ναύπλιο Μίλητος τηλ. 210/6772129
15-18 Οκτωβρίου: 26ο Επιστημονικό Συνέδριο “Η παραγωγή των οπωροκηπευτικών ως μοχλός της χώρας από την οικονομική κρίση” Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών και Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας τηλ. 27210/45148
22-25 Οκτωβρίου: 15ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο, Συνεδριακό Κέντρο Απόστολος Μαρδύρης, Νέα Καρβάλη, τηλ. 2510/2294
2-4 Νοεμβρίου: 2η Εκθεση Meat Days 2013 εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Omind cxreatives τηλ. 210/9010040
12-16 Νοεμβρίου: Agritechica Εκθεση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο Αννόβερο της Γερμανίας και αποτελεί συνώνυμο της καινοτομίας στα αγροτικά μηχανήματα.

Μας ενδιαφέρει όλους
16Η Διεθνής Εκθεση για τους Κλάδους “Αμπέλου – Οίνου – Φρούτων – Λαχανικών – Ελαιοκομία” με την επωνυμία “SITEVI 2013” και διοργανώνεται στο εκθεσιακό κέντρο “Montpellier” της Γαλλίας.
– Ζητήστε την κάρτα εισόδου σας, από τώρα στο www.sitevi.com
– Αν σας ενδιαφέρει, τελικά:
Η αμπελουργία – Οινοποίηση – Οινολογία- Συσκευασία – Καλλιέργεια Φρούτων – Καλλιέργεια Λαχανικών – Ελαιοκομία – Ανανεώσιμη Ενέργεια – Μάρκετινγκ.
– Τότε
Για περισσότερες πληροφορίες: info@promosalons.gr- 210.3238690

Εσείς το γνωρίζατε;
Συνεργασία δύο γενεών θέλει η γεωργία. Και κλειδί για την επίτευξη των στόχων της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής).
Τα κίνητρα;
Η προσέλκυση των νέων στην ύπαιθρο είναι ο στόχος των κρατών- μελών
Τί αποφάσισε λοιπόν ο ΟΗΕ;
Διεθνές Ετος Οικογενειακής Γεωργίας το 2014.

Μount Athos Organization
Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2010, με σκοπό τη διατήρηση, αλλά κυρίως την ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας, της φυσικής ομορφιάς, των τοπικών προϊόντων, αλλά και φυσικά την τουριστική ανάπτυξη της προ Αθω περιοχής.
Μέσα από φεστιβάλ, όπως το κορυφαίο Mount Athos Gourmet Festival, που διοργανώνεται από το 2011 και κάθε χρόνο 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου, γνωρίζουμε τη λιτή και μοναδική γαστρονομία του Αγίου Ορους, αλλά και τις ευφάνταστες μαγειρικές με τα ιδιαίτερα προϊόντα του τόπου
(Πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα θα βρείτε στο Τ23770-21.139 και στο www.mountathosarea.org)

Ολα για την Αμπελιτσιά
Δάσος με το απειλούμενο είδος αμπελιτσιά (η επιστημονική ονομασία είναι Zelkova abelicea) που φύεται μόνο στην Κρήτη θα δημιουργηθεί στον Ομαλό Χανίων. Ετσι το είδος θα επιβιώσει μαζί με την παράδοση που “θέλει” την κρητική κατσούνα (που χρησιμοποιούν οι βοσκοί της Κρήτης) να δημιουργείται από την αμπελιτσιά. Το θέμα της διατήρησης της Zelkova abelicea και άλλων 5 απειλούμενων ειδών του γένους Zelkova απασχόλησε διεθνή επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

18.415 Ελληνες παραγωγοί
Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη καταγραφή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 2011 στην Ελλάδα με τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας ασχολούνταν 18.415 παραγωγοί, 1.506 μεταποιητές, πέντε εισαγωγείς και 27 χονδρέμποροι και λοιποί επαγγελματίες.
Και σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από δημόσια διαβούλευση, που έλαβε χώρα στις 15 Ιανουαρίου- 10 Απριλίου, στην οποία συγκεντρώθηκαν 44.846 σχόλια, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (86%) επιθυμεί να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες βιολογικής γεωργίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ για τους Ευρωπαίους αγρότες.
Ετσι, το 74% των Ευρωπαίων ζητά σκληρότερους κανόνες και ποινές καθώς και χαμηλότερα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Πιο αναλυτικά:
• Υπολείμματα φυτοφαρμάκων
• Θεωρείτε αναγκαία τη μείωση των ορίων στα βιολογικά προϊόντα;
• 88% ναι
• 8% Οχι
• 4% Δεν έχω γνώμη
• Κόστος βιολογικών προϊόντων
Είστε διατεθειμένος να πληρώσετε περισσότερα σε σχέση με τα συμβατικά;
• 78% Ναι
• 15% Οχι
• 7% Δεν απαντώ
– Πάντως, το 1/3 των συμμετεχόντων είναι περιστασιακοί αγοραστές βιολογικών προϊόντων και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για τα βιολογικά απ’ ό,τι για συμβατικά προϊόντα.

Σε χανιώτικο καφενείο…
… πάρθηκε αυτή η φωτογραφία – πινακίδα κάδρο: με τον παλιό δίσκο του καφετζή, τον ελληνικό (“βαρύ και όχι”) και το ποτήρι γεμάτο με νερό.
– Τι γράφει πάνω δεξιά;
– “Οσους καφέδες κι αν σου πουλήσω…
Ποτέ δεν πρόκειται να σε φιλήσω!!!
Μαρία”
(φωτό: “ΔΙΑ.ΒΑ.της”)

Ελληνική ακτογραμμή, θέσεις ελλιμενισμού σκαφών κ.λπ. κ.λπ.
Η Ελλάδα έχει απώλειες εσόδων ύψους 2,7 δισ. ευρώ και περίπου 300.000 θέσεων εργασίας από τον μαρασμό του θαλάσσιου τουρισμού, γράφει ο καταρτισμένος δημοσιογράφος Μηνάς Τσαμόπουλος, στο “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”.
Τα στοιχεία υπάρχουν στην έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά, η οποία καταδεικνύει ότι περίπου 13.000 σκάφη αναψυχής δημιούργησαν 59.000 θέσεις εργασίας- είτε άμεσα είτε έμμεσα.
“Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει 100.000 επιπλέον σκάφη, τα οποία θα δένουν στις μαρίνες της, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300.000 θέσεις εργασίας και περίπου 2,7 δισ. επιπλέον έσοδα” επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Πράτσος.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα:
• Η Ελλάδα έχει 16.040 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 8.924 θέσεις ελλιμενισμού, που σημαίνει μια θέση ανά δύο χιλιόμετρα
• Στην πρώτη θέση είναι η Γαλλία με 6.316 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 226.000 θέσεις ελλιμενισμού, ήτοι 35,8 θέσεις ανά χιλιόμετρο
• Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 6.882 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 130.555 θέσεις ελλιμενισμού, δηλαδή 18,9 θέσεις ανά χιλιόμετρο.
• Τρίτη είναι η Ιταλία με 9.532 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 130.000 θέσεις ελλιμενισμού, ήτοι 13,6 θέσεις ανά χιλιόμετρο.
• Ακολουθούν:
– Η Μάλτα με 5,6 θέσεις ανά χιλιόμετρο
– Το Μοντενέγκρο με 2,9
– Η Κροατία με 1,7
– Η Σλοβενία με 1,1 και
– η Τουρκία με 0,9
=> Με βάση το αρχείο της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) στο οποίο είναι εγγεγραμμένα 3.500 πλοία ασχολούνται 3000 Ελληνες ναυτικοί ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ, αλλά και 10.000 εποχιακοί, κατά τους επτά με οκτώ μήνες στους οποίους ναυλώνονται τα σκάφη, για την επανίδρυση των ξενοδοχειακών μερών των πλοίων (μάγειροι- καμαρότοι) και πέραν της οργανικής συνθέσεως ναύτες και ναυτόπαιδες καθώς και skippers για τα ιστιοπλοϊκά.
Ποιές είναι οι ειδικότητες που απασχολούνται στις επισκευαστικές ζώνες στο Πέραμα, κατά την ετήσια συντήρηση των σκαφών;
• Ξυλουργοί • Ηλεκτρολόγοι • Ταπετσιέρηδες • Τεχνίτες  σιδήρου • Οξυγονοκολλητές • Μηχανικοί • Ψυκτικοί • Ανταλλακτικά πλοίων κ.;a.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα