Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024

Ευρωζώνη και Δ.Ν.Τ. μπορεί να οδεύουν σε διαζύγιο

«Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγκαλιάστηκαν σφιχτά για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά μπορεί να οδεύουν προς διαζύγιο», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Οι συγκρούσεις των δύο πλευρών αυξήθηκαν στα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτει το δημοσίευμα και κορυφώνονται καθώς εκπρόσωποί τους συναντώνται στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας και την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της.
Η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην Διευθυντής του Δ.Ν.Τ. για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες τον Ιούνιο, λίγο πριν πεθάνει. «Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του Δ.Ν.Τ. είναι πραγματικό. Το Ταμείο επιστρέφει στον συνήθη τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένα ίδρυμα που έχει συνηθίσει να αποφασίζει μόνο του», είχε δηλώσει ο Μπόρχες.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ταμείο δεν θέλει να παρακολουθεί την αξιοπιστία του να συνεχίζει να διαβρώνεται, αναφέρουν αξιωματούχοι του Ταμείου.
Αλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. στην κρίση της Ευρωζώνης είχε θεωρηθεί ως ορόσημο, καθώς επρόκειτο για την πρώτη φορά που έδινε χρηματοδοτική βοήθεια σε αναπτυγμένες οικονομίες. Ωστόσο, με την εμπλοκή του, το Δ.Ν.Τ. εξασθένησε την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων χρέους, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Καινοτομία στη Διεθνή Διακυβέρνηση (Center for International Governance Innovation) με έδρα το Οντάριο του Καναδά.
Η έκθεση επικρίνει την απόφαση του Δ.Ν.Τ. να χαλαρώσει τους κανόνες διάσωσης που είχε υιοθετήσει το 2002. Το πλαίσιο των κανόνων αυτών είχε ως στόχο να ενθαρρύνει τις χώρες και τους πιστωτές τους να προχωρούν σε αναδιάρθρωση του χρέους και να αποφεύγεται έτσι η πίεση στο Ταμείο να προσφέρει οικονομική βοήθεια, όταν ήταν περιορισμένες οι ελπίδες να καταστεί βιώσιμο το επίπεδο χρέους μίας χώρας.
Σύμφωνα με την έκθεση, το πλαίσιο αυτό άλλαξε στην περίπτωση της Ελλάδας, παρά το ότι το χρέος της ήταν σαφώς μη βιώσιμο. Για την αλλαγή αυτή, η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες εν μέρει στην ανεπαρκή αντίσταση σε περιφερειακές πολιτικές πιέσεις του Δ.Ν.Τ. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως σημειώνεται, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές ήρθε πολύ αργά και ήταν… πολύ λίγη για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΛΑΝΣΑΡ
Στο μεταξύ χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) Ολιβιέ Μπλανσάρ δεν απέκλεισε την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα “Der Handelsblatt”. «Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ότι το επίπεδο χρέους θα είναι χαμηλότερο από το 110% του Α.Ε.Π. το 2022. Θα πρέπει να δούμε πώς θα φτάσουμε σ’ αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ.
Μιλώντας στη φθινοπωρινή σύνοδο του Δ.Ν.Τ. και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. δήλωσε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, εάν αυτή πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσής της.

ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ
Εθνικό ζήτημα, το οποίο δεν θα τεθεί σε καμία περίπτωση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές είναι το εθνικό σχέδιο για τη θεμελίωση αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος μιλώντας στη Βουλή, ήταν κατηγορηματικός ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εκπονηθεί για τη χώρα είναι δική μας δουλειά. Ο κ. Στουρνάρας είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει την εκπόνηση αναπτυξιακού υποδείγματος αν και θα μπορούσε το σχέδιο αυτό να αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στις πιέσεις που ασκεί η τρόικα.

Ο Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
«Διαμορφώνονται οι πρώτες ενδείξεις για την έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι καταγράφονται οι πρώτες κινήσεις αποκλιμάκωσης της φορολογικής επιβάρυνσης και φέτος επήλθαν για πρώτη φορά στοχευμένες μειώσεις σε φόρους.
«Προσπαθούμε και για άλλες», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, η ύφεση επιβραδύνεται και ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας περιορίζεται, παρ’όλο που εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις, μικρού μεγέθους μπροστά στο μέγεθος των θυσιών της κοινωνίας, που αποτελούν το εφαλτήριο για τη συνέχιση της προσπάθειας και όχι για εφησυχασμό.
«Η ελληνική κοινωνία προβλέπεται να εξέλθει από παρατεταμένη ύφεση, κυρίως λόγων ανάκαμψης επενδύσεων και ενίσχυσης εξαγωγών», συνέχισε.
Πρόσθεσε επιπλέον ότι το 2014 το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,5% του Α.Ε.Π., χωρίς νέες οριζόντιες περικοπές και ότι το δημόσιο χρέος για πρώτη φορά ως απόλυτο μέγεθος θα μειωθεί.
Για το ζήτημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους, είπε πως παραμένει ανοικτό και ότι, εφόσον πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα «θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του χρέους και θα αναζητήσουμε, μέσα από διαπραγμάτευση, τους βέλτιστους τρόπους».

Η ΔΗΜΑΡ
Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, επισημαίνει σε σχόλιό της για τις οικονομικές εξελίξεις η ΔΗΜΑΡ, ασκώντας, ταυτόχρονα, κριτική σε κυβερνητικά στελέχη για τις δηλώσεις τους σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
«Είναι μακριά από την κοινωνική πραγματικότητα και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής», αναφέρει το σχόλιο της ΔΗΜΑΡ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα