Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Καλά νέα μόνο

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ξεκίνησε η κανονική λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων
Ξεκίνησε από χθες η κανονική λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Καρδίτσας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης της λειτουργίας του, η οποία είχε αρχίσει από την προηγούμενη άνοιξη.
Τους άξονες, πάνω στους οποίους οργανώθηκε η λειτουργία του πρωτοποριακού συστήματος, παρουσίασαν τις προάλλες σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Καρδίτσας
Ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Ποδηλάτου και Βιώσιμης Κινητικότητας Νίκος Μουζιούρας τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «μετά από πέντε μήνες χρήσης το σύστημα χρησιμοποιήθηκε από περίπου 500 συνδρομητές και για περίπου 30.000 διελεύσεις, δηλαδή πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 χρήσεις του συστήματος ημερησίως». Οπως αντιλαμβάνεται κάποιος, συμπλήρωσε, η επιτυχία ήταν τεράστια, διότι το σύστημα αφορούσε ένα κοινό που ως επί το πλείστον έχει στην κατοχή του ποδήλατο και επειδή για την εταιρεία εγκατάστασης το εν λόγω σύστημα ήταν το πρώτο, οπότε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν ήταν αρκετά.

foto2ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΦΘΗΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
“ATM” φρέσκου γάλατος
Μια πρωτότυπη ιδέα σκέφτηκαν οι κτηνοτρόφοι από τη Λάρισα, ώστε να διοχετεύουν το γάλα τους σε όλη την πόλη. Οι 122 κτηνοτρόφοι του γνωστού συνεταιρισμού την προηγούμενη εβδομάδα έθεσαν σε λειτουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα τέσσερις μηχανές αυτόματης πώλησης γάλακτος
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας διαθέτουν φρέσκο γάλα έναντι 90 λεπτών/1 λίτρο και 50 λεπτών/μισό λίτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δίπλα στο κάθε μηχάνημα γάλακτος υπάρχει και ένα δεύτερο για την προμήθεια πλαστικών ή γυάλινων μπουκαλιών (0,20 ευρώ για πλαστικό μιας χρήσης και 0,50 ευρώ για γυάλινο). Επίσης, οι κτηνοτρόφοι ήταν και ιδιαίτερα προνοητικοί καθώς δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προμηθευτεί και προπληρωμένη κάρτα, επίσης από μηχάνημα, οπότε στην περίπτωση αυτή το μπουκάλι παρέχεται δωρεάν.
Οπως είναι φυσικό, το γάλα αρμέγεται καθημερινά μέχρι το μεσημέρι και το απόγευμα βρίσκεται στα μηχανήματα προς διάθεση. Η πρωτοβουλία, που εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία και τη Ρωσία με επιτυχία, υιοθετήθηκε καθώς, αν και οι παραγωγοί του συνεταιρισμού διατηρούν συμβόλαια με δυο εταιρείες γαλακτοκομικών, είχαν πλεόνασμα γάλακτος.

foto4ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΡΙΚΗ ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ
Διεθνής διάκριση σε Ελληνα επιστήμονα
Το διεθνούς φήμης βραβείο με τίτλο «Fertility and Sterility Investigator Achievement Award» για το 2013 κέρδισε ο Έλληνας ερευνητής, Μιχάλης Νομικός σε ειδική τελετή στη Βοστώνη.  Ο δρ Νομικός, ο οποίος είναι ερευνητής του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. επιλέχθηκε από τη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού Fertility and Sterility ως πρώτος και υποβάλλων συγγραφέας του άρθρου “Phospholipase Cζ rescues failed oocyte activation in a prototype of male factor infertility”. Το τιμώμενο άρθρο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cardiff και του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και παρουσιάζει ένα πρωτοποριακό μοντέλο για τη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας.
Στη βραβευόμενη δημοσίευση συμμετέχουν επίσης οι Ερευνητές του Δημοκρίτου: Γιώργος Νούνεσης και Μαρία Θεοδωρίδου από το Εργαστήριο Βιομοριακής Φυσικής καθώς και οι Ευαγγελία Λιβανίου, Χρήστος Ζήκος και Βυρωνία Βασιλακοπούλου από το Εργαστήριο Ανοσοχημείας του ΙΠΡΕΤΕΑ. Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μελέτης είναι ο Anthony Lai, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cardiff.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Να μας πει ο δημαρχός μας για τις υποσχέσεις των κοινόχρηστών ποδηλάτων στα Χανιά, πειν από 1μιση χρόνο και τι έγινα τα 200.000 Ευρώ που υπήρχαν (τότε) γι αυτόν τον σκοπό…
    άλλο ένα ψέμα?

  2. 2 χρόνια περασαν από την περιβόητη έγκριση για τα κοινοχρηστα ποδήλατα. 70 ποδηλατα αν δε κανω λαθος για 180.000 (!) ακομα περιμένουμε…. που πηγαν τα ποδήλατα, τα λεφτα; Οι ΠοδηΛατρεις ήταν παρόντες στο ΔΣ και θυμούνται,..

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα