Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024

“Οχι” σε νέα οριζόντια μέτρα

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιθυμεί να υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα στην Ελλάδα, υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας Συνόδου του Δ.Ν.Τ. και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η κ. Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, έδωσε ξανά έμφαση στην ανάγκη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για ανάληψη απαραίτητων πρωτοβουλιών για τη μείωση του χρέους.
Μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει «υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα» από τον στόχο που είχε τεθεί στο πρόγραμμα.
Είπε, επίσης ότι «είναι πρόωρο να πούμε για νέα μέτρα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «αν χρειαστούν, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα». Αναφερόμενη δε στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να κρίνουμε εκ των προτέρων τι θα προσφέρει η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος».
Στη συνέχεια, έκανε αναφορά, μετά από σχετική ερώτηση, στην έκθεση Fiscal Monitor, που δόθηκε προχθες στη δημοσιότητα, επισημαίνοντας το ζήτημα της προσαρμογής του 3,5% του Α.Ε.Π. ως και το 2016 και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό που λέω είναι ότι, αν υπάρξει κενό, θα το συζητήσουμε με τις ελληνικές Αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους μας».

ΑΠΟ ΤΟ 2014 Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε με έμφαση «απορρίπτουμε τα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις», ενώ έκανε αναφορά στο ότι στα μέσα του 2014 ότι θα συζητηθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους εάν χρειαστεί».
Οπως είπε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, το κλιμάκιο της οποίας θα επιστρέψει στην Ελλάδα στα τέλη του μήνα, ενώ δήλωσε ότι στην έκθεση Fiscal Monitor αναφέρεται ότι «επιπλέον προσαρμογή έως και το 2016 θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα, περιλαμβανομένων παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση ίσων με 3,5% του Α.Ε.Π. (6,7 δισ. ευρώ)».
Για το πρωτογενές πλεόνασμα διευκρίνισε ότι η έκθεση κάνει αναφορά σε μεθοδολογία που εφαρμόζεται κυκλικά και στην πραγματικότητα δεν αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις μιας χώρας, καθώς και το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα το 2013.
Τέλος, σε ερωτήσεις για άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, μίλησε ξανά και για την Ελλάδα, λέγοντας ότι το Δ.Ν.Τ. υποστηρίζει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Γενικότερα για την ευρωζώνη, επανέλαβε τη θέση του Δ.Ν.Τ. ότι θα πρέπει να εξυγιανθούν οι τράπεζες και να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση.
Οσον αφορά την κρίση στις Η.Π.Α., με το αδιέξοδο στην έγκριση του προϋπολογισμού, η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους στις Η.Π.Α., η ζημιά θα είναι μεγάλη, με σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία, όπως τόνισε, προχωρά με «αργούς ρυθμούς» στην ανάκαμψη.

Παρέμβαση Σταϊκούρα
Με την υπενθύμιση δύο ευνοϊκών για την ελληνική οικονομία, παραδοχών της Εκθεσης του Δ.Ν.Τ., απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στις βολές της αντιπολίτευσης κατά του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014.
«Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει Εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπως το Δ.Ν.Τ. Και αυτό δεν το έκανε, ακόμα και όταν ο Οργανισμός αποδεχόταν εσφαλμένες παραδοχές και εκτιμήσεις στη σύνταξη του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας. «Η κυβέρνηση τοποθετείται μόνον επί του συμφωνημένου μέχρι σήμερα προγράμματος. Θα αναφέρω όμως, δύο στοιχεία: Πως και με αυτήν την Εκθεση του Δ.Ν.Τ., η χώρα έχει την καλύτερη επίδοση σε όρους κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς αποτελέσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο – και είναι όροι με τους οποίους πρέπει να αξιολογείται η προσαρμογή, για να μην υπονομεύεται η ανάκαμψη. Και επίσης, σε σχέση με τον δείκτη δυσκολίας δημοσιονομικής προσαρμογής, η Εκθεση παραδέχεται πως η ελληνική οικονομία πέτυχε προσαρμογή με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας».
Αναφορικά με την παρατήρηση της αντιπολίτευσης, πως το κοινοβουλευτικό Γραφείο Παρακολούθησης του προϋπολογισμού του Κράτους, διαπιστώνει σε δική του μελέτη, δημοσιονομικό κενό 11 δισ. μέχρι το 2015, (χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ.), ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε πως η μελέτη του Γραφείου, αναφέρεται στη διαφορά ανάμεσα στο επιτευχθέν δημοσιονομικό πλεόνασμα και τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. «Η μελέτη κατά συνέπεια, αναφέρεται στο υπαρκτό πρόβλημα του δημοσίου χρέους, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και χωρίς κορώνες. Ως δημοσιονομικό κενό ωστόσο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θεωρεί τη διαφορά στόχων και αποτελέσματος και η μελέτη του Δ.Ν.Τ. καταγράφει μηδέν δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2013 και 2014».
Ο κ. Σταϊκούρας, επικαλέστηκε επίσης και τις παρατηρήσεις του Γραφείου Παρακολούθησης του προϋπολογισμού του Κράτους σχετικά με το αίτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, προκειμένου να απαντήσει σε βολές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων: «Επειδή κάποιοι εύκολα μιλούν για αναδιάρθρωση, υπενθυμίζω πως η μελέτη λέει πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ανησυχία άλλων κρατών για ηθικό κίνδυνο, ότι μπορεί η αναδιάρθρωση να αποτελέσει αιτία χαλάρωσης – και πως η αναδιάρθρωση θα πρέπει να συνοδευτεί με δικλείδες ασφαλείας. Λέει επίσης πως ένα επιθετικά προβαλλόμενο αίτημα απ’ την ελληνική πλευρά, θα επιβάρυνε τις διακρατικές μας σχέσεις με ανυπολόγιστες οικονομικά συνέπειες. Τώρα πράγματι, η μελέτη μου θυμίζει το παρελθόν σας!» σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,624 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο προϋπολογισμός το εννιάμηνο 2013(Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου) έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 2,069 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,873 δισ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για το εννιάμηνο, σύμφωνα με τα οποία παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,667 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,719 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 8,273 δισ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 38,721 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,025 δισ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου του εννεαμήνου 2013.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,709 δισ. ευρώ, 1,363 δισ. ευρώ ή 4,1%, υψηλότερα έναντι του στόχου του εννεαμήνου.
Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 331 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 100 εκατ. ευρώ ή 30% έναντι του μηνιαίου στόχου των 231 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 41,388 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,580 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,622 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,996 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,623 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8,015 δισ. ευρώ ή 17,2%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,576 δισ. ευρώ ή ποσοστό 7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5,359 δισ. ευρώ ή ποσοστό 50,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα