Στο ημερήσιο ηλεκτρονικό περιοδικό “Το Κοινοβούλιο” βρήκαμε ένα ενδιαφέρον σημείο για τα θέματα υγείας, το οποίο και αναφέρουμε συνοπτικά στο σημερινό μας σημείωμα.
Πρόκειται για την επανεξέταση με τις χώρες της Ε.Ε. που πρέπει να κάνουμε ως προς τις προσεγγίσεις της υγείας στις χώρες αυτές υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης λιτότητας.
Συνοπτικά υπάρχει άμεση ανάγκη για μια έξυπνη και τεκμηριωμένη ανάλυση για επενδύσεις στην υγεία, γράφουν ευρωπαίοι αναλυτές.
Το εναρκτήριο λάκτισμα αφορά τη διοργάνωση κάθε χρόνο για να συγκεντρώσει πολιτικούς, εκπροσώπους των υπουργείων υγείας και των διοικήσεων των κρατών μελών, της βιομηχανίας, των φορέων, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας ενός συνεδρίου για την υγεία. Σκοπός του φόρουμ είναι να επικεντρωθεί σε βασικά ζητήματα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη και να προτείνει μία στρατηγική για την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων, όπως η σημερινή τάση των περικοπών του προϋπολογισμού για την υγεία, που είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Στο ανάλογο φόρουμ φέτος, το σύνθημα των ήταν: «Ελαστικό και καινοτόμο σύστημα υγείας για την Ευρώπη» που συγκέντρωσε περισσότερους από 550 συμμετέχοντες από 45 περίπου χώρες, για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με βασικά ζητήματα που επηρεάζουν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου φόρουμ, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να συμμετάσχουν σε πολλές συζητήσεις που σχετίζονται με τις διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας μεταξύ των κρατών μελών, την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της καινοτομίας στον τομέα της υγείας και την κλινική ιατρική, καθώς και τις μελλοντικές δραστηριότητες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στον τομέα της υγείας.
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, οι επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και η επακόλουθη μείωση των προϋπολογισμών των κρατών μελών, οδηγεί σε μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Η έμφαση έχει δοθεί σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, αναγκάζοντας τις χώρες της Ε.Ε. να επανεξετάσουν τα συστήματα υγείας τους, ενώ την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού. Εκτός από αυτές τις συστηματικές προκλήσεις, οι δημόσιες πολιτικές για την υγεία μας είναι, επίσης, γεμάτες από αντικρουόμενα συμφέροντα, από άλλους οικονομικούς τομείς, όπως η αυξανόμενη πίεση από τις βιομηχανίες καπνού, αλκοόλ και τροφίμων και γενικά υφίστανται πιέσεις από κάθε πλευρά.
Επίσης, κατά την κατάρτιση των προτεραιοτήτων μας για μία ευρωπαϊκή στρατηγική για την υγεία το 2020, μια από τις πρώτες προτεραιότητές μας θα πρέπει να είναι ίση πρόσβαση των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη. Οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο μεταξύ 2008 και 2011, 17 από τα 28 κράτη μέλη έχουν μειώσει το κόστος για την υγειονομική περίθαλψη, λόγω των πολιτικών λιτότητας. Μακριά από την άμβλυνση των επιπτώσεων από την κρίση, οι περικοπές του προϋπολογισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ υψηλότερο κόστος της δημόσιας υγείας σε μακροπρόθεσμη βάση και την αύξηση των ανισοτήτων και διακρίσεων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Οι συζητήσεις συγκέντρωσαν γνώμες και απόψεις σχετικά με τις πιθανές λύσεις στις πολιτικές δημόσιας υγείας. Αυτό δεν είναι ένα φόρουμ που απλά παρατηρούν ή ταξινομούν τις τρέχουσες αλλαγές στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, αλλά πρόκειται περισσότερο για μια ζωντανή δεξαμενή σκέψης όπου εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας αποσκοπούν στην αποστολή το σωστό μήνυμα -κάτω από το βουνό- για πιο ανθεκτική και καινοτόμων συστημάτων υγείας στην Ευρώπη. Ενα ευρύ φάσμα θεμάτων και συγκεκριμένες στρατηγικές για την υγειονομική περίθαλψη συζητήθηκαν και οι συμμετέχοντες ήταν όλοι πρόθυμοι για τη συνέχιση υποστηρίζοντας την ανάγκη για περισσότερη πολιτική, προσανατολισμένη στη δημόσια υγεία, με αποφάσεις και ορθές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στον τομέα αυτό.
Στο φόρουμ αυτό αξιοπρόσεκτη ήταν η τοποθέτηση της Αντωνίας Παρβανοβία, ευρωβουλευτή (Ομάδα των Φεντεραλιστών, Βουλγάρα) η οποία είπε: «Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οφείλω να παραδεχτώ ότι χρειαζόμαστε περισσότερα φόρουμ στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, με τεκμηριωμένες επενδύσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, για να πάμε μπροστά και αυτό βγήκε και από τα συμπεράσματα των συζητήσεων». Η ευρωβουλευτής αυτή είναι μέλος των επιτροπών περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων.