Φέτος, οι πωλήσεις tablets στην Ελλάδα της κρίσης προβλέπεται ότι θα υπερδιπλασιαστούν και θα ξεπεράσουν τις 240.000.
Οι εφημερίδες
Θα μπορούσε κάποιος να γράψει μια μαντινάδα στον υπολογιστή; Μάλλον όχι, εκτός κι αν έχει μια συσκευή -tablet- όπως οι φωτογραφίες. Πλήθος ενηλίκων, όλων των τάξεων, αποκαλύπτουν ότι γράφοντας χειρόγραφα επικοινωνούν με το γραπτό τους, εμπνέονται και θυμούνται τι έγραψαν.
Ενα σημειωματάριο είναι ακόμη ο κυρίαρχος τρόπος να κρατήσει κάποιος σημειώσεις, να γράψει μια λίστα με ψώνια ή να αποτυπώσει μια σκέψη του πριν χαθεί στον καιάδα της λήθης.
Παρ’ όλα αυτά η τεχνολογία προκαλεί ταχύτατες αλλαγές σε όλες αυτές τις μακραίωνες συνήθειες του ανθρώπου. Αμέτρητα ηλεκτρονικά μηνύματα γράφονται και αποστέλλονται κάθε 24ωρο κι οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών σημειωματάριων αυξάνονται.
Τι συνέπειες έχει αυτή η νέα μας συνήθεια στον τρόπο σκέψης μας;
Πως θα επηρεαστεί η νέα γενιά, αν για παράδειγμα υποχρεωθούν να γράφουν τις εργασίες τους ή ακόμη αν δίνουν εξετάσεις μέσω υπολογιστή;
Η μοναδικότητα της γραφής
Στις σύγχρονες εικονο-κεντρικές κοινωνίες τείνουμε να παραμελούμε τη σημασία της σχέσης χεριών και γραφής. Η σχέση αυτή που έχει τις ρίζες της στην αρχή της εξέλιξης του ανθρώπου είναι ορατή στις πρώτες προσπάθειες των νηπίων να μιλήσουν. Η δεξιότητα στα χέρια αναπτύσσεται αντάμα με τον λόγο τους για να ακολουθήσουν αργότερα οι προσπάθειές τους να ζωγραφίσουν το αλφάβητο. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι νήπια μάθαιναν και αναγνώριζαν το αλφάβητο ευκολότερα γράφοντάς το, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυσσαν τη χωρική τους αντίληψη παρά όταν το έγραφαν σε πληκτρολόγιο.
Μεγαλύτερη πρόσβαση
«Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να έχουμε πρόσβαση στις σκέψεις μας» δηλώνει άλλος ερευνητής. Η χειρόγραφη γραφή έχει μια μοναδική λειτουργία να συντονίζει το χέρι, το μάτι και την προσοχή σε ένα μοναδικό σημείο χρόνου και τόπου. Το ερώτημα είναι τι χάνουμε αν στερηθούμε αυτή τη ξεχωριστή δεξιότητα.
Σε άλλη έρευνα παρατηρήθηκε ότι αν μάθουμε χειρόγραφα το αλφάβητο μιας ξένης γλώσσας υπερτερούμε σε μονιμότητα καταγραφής στη μνήμη μας παρά αν το μάθουμε μέσω πληκτρολογίου! Πιστεύεται ότι η κιναισθητική έγγραφή που γίνεται στον εγκέφαλο μας όταν μαθαίνουμε να γράφουμε κάτι χειρόγραφα ενεργοποιείται όταν το διαβάζουμε.
Μια μνήμη που δεν ενεργοποιείται όταν γράφουμε σε πληκτρολόγιο.
Σε άλλο εντυπωσιακό εύρημα αναφέρεται ότι όταν διαβάζουμε χειρόγραφα ενεργοποιούνται πολλές περιοχές στον εγκέφαλο μας ακόμη κι αυτές που αφορούν προσλήψεις εικόνων. Κι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας ερευνητής «Τα χέρια μας βοηθούν να βλέπουμε κι ο λόγος είναι ότι τα χέρια του κάθε ατόμου παράγουν μια ξεχωριστή γραφή».
Ειδικές λύσεις
Στον αντίποδα μια κατηγορία δυσλεκτικών θα μπορούσε να αποτυπώσει τις σκέψεις τους γράφοντας στον υπολογιστή. Η αυτόματη διόρθωση των κειμένων τους στον κειμενογράφο είναι μια λύση που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία. Πριν 15 χρόνια όταν πρότεινα αυτή τη λύση σε ένα από τους λίγους ειδικούς της δυσλεξίας δεν ήταν πρόθυμος να τη δεχθεί. Ελπίζω στο ορατό μέλλον οι δυσλεκτικοί να συμμετέχουν στις εξετάσεις με τον υπολογιστή τους. Για άλλους που έχουν πρόβλημα ανάγνωσης ακολουθώντας με το δάκτυλό τους το περίγραμμα των γραμμάτων είναι μεγάλη βοήθεια.
Η απόδοση στις εξετάσεις
Μια έρευνα έδειξε ότι φοιτητές κάνουν καλύτερο σχεδιασμό της εργασίας τους χειρόγραφα παρά πληκτρολογώντας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα είναι το ενδιάμεσο ανάμεσα στο στυλό και σε λειτουργίες του εγκέφαλου μας. Άλλη έρευνα έδειξε ότι φοιτητές παρουσίασαν αξιοσημείωτες διαφορές στο επίπεδο της γλώσσας και της μνήμης εργασίας τους όταν έγραφαν χειρόγραφα. Η δήλωση ενός ερευνητή είναι χαρακτηριστική «Το χέρι μας είναι ένα όργανο στην άκρη του γλωσσικού μας συστήματος».
Συμπέρασμα
Στην τρέχουσα δεκαετία θα δούμε κρίσιμες αλλαγές για το μέλλον της χειρόγραφης γραφής που υπήρξε ένας από τους πυλώνες της ανάπτυξης του πολιτισμού.
Να επιμείνουμε στη χειρόγραφη γραφή εργασιών από τους μαθητές στην υποχρεωτική Εκπαίδευση μέχρι να αποκτήσουμε όλοι τις συσκευές στις οποίες γράφουμε χειρόγραφα -tablet- και αυτές μετατρέπουν το κείμενό μας σε ηλεκτρονικό.
Άλλωστε όλοι οι ερευνητές πληκτρολογούν τα κείμενα τους κοιτάζοντας τις χειρόγραφες σημειώσεις τους και μετά τις εκτυπώνουν για να τις διορθώσουν χειρόγραφα!
*συγγραφέας “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”