Ηδη από χθες σημειώσαμε ότι το ευρωκοινοβούλιο παίρνει πρωτοβουλία στους χειρισμούς της τρόικας και αυτό αναμένεται να ταρακουνήσει τα νερά των πλέον άθλιων δανειστών μας. Αυτών που λησμόνησαν όχι μόνο το όραμα και την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και εκείνων που πατώντας πάνω σε πτώματα προσπαθούν να βγάλουν υπερκέρδη ως νέες ύαινες. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη ψύχραιμες φωνές στον ορυμαγδό των ηλιθίων των Βρυξελλών.
Παράδειγμα παίρνουμε από επιφυλλίδα με την υπογραφή του Ζακ Ντελόρ, πρώην προέδρου της Κομισιόν, που εισηγείται ότι η κοινωνική διάσταση είναι αναπόσπαστο μέρος για την ολοκλήρωση της Ο.Ν.Ε., ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της συμμετοχής στο κοινό νόμισμα. Ο πρώην πρόεδρος υποστηρίζει ότι μια κοινωνική διάσταση θα βοηθήσει για την καλύτερη λειτουργία της Ο.Ν.Ε. Η κοινωνική διάσταση είναι μια ατμομηχανή και όχι ένα φρένο για την Κοινωνική Ευρώπη των 28 κρατών μελών.
Αυτή η κοινωνική διάσταση είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους: όχι μόνο για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της συμμετοχής στο κοινό νόμισμα και την επανασύνδεση των πολιτών με το ευρωπαϊκό όραμα, που τώρα έχει διαρραγεί.
Η διαπίστωση αυτή, που μεταφράζεται στην περίπτωση της Ελλάδας από μία καλπάζουσα φτώχεια, από την πανούκλα που ακούει στο όνομα της ανεργίας, από τη μείωση του Α.Ε.Π. σε επίπεδα πολυετών πολέμων, από την κακομοιριά που μας μαστίζει, με ανθρώπους χωρίς φαντασία να επιβάλουν κανόνες και νόμους για φορολογίες που δεν μπορούν να τηρηθούν, ξεσήκωσε ακόμη και συντηρητικούς ευρωβουλευτές, όπως ο κ. Οτμαρ Κάρας, (Αυστριακός χριστιανοδημοκράτης) που κατηγόρησε την τρόικα για αδιαφάνεια στις επιλογές και τις πρωτοβουλίες της στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής.
Εκεί κατάντησαν οι “εταίροι” μας!
Σημειώνω ότι κ. Κάρας -αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου- θα ηγηθεί των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής τα μέλη της οποίας προέρχονται από την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή, του ευρωκοινοβουλίου. Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 5 Νοεμβρίου και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου 2014. Η επιτροπή αυτή θα εξετάσει τον ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο και θα καλέσει να εκφράσουν τις απόψεις τους πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό, αν το Δ.Ν.Τ. θα δεχθεί να πάρει μέρος σ’ αυτή την προσπάθεια ελέγχου της τρόικας.
Δε γνωρίζουμε αν η εξεταστική επιτροπή αυτή θα πάρει υπόψη της τα συγνώμη του Δ.Ν.Τ. με τις λάθος συνταγές, αλλά επειδή πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, μάλλον δε θα τα παραβλέψουν. Εξάλλου, ο ρόλος αυτής της επιτροπής, όπως εξήγησε ο Οτμαρ Κάρας δεν είναι να καταδικάσει την τρόικα, αλλά να αξιολογήσει το έργο της και να θέσει υπόψη της ολοκληρωμένες, συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην λειτουργία της. Στις συνεδριάσεις αυτής της επιτροπής δεν πρόκειται να υπάρξουν λαϊκισμοί και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, αλλά προσήλωση των θέσεων και των απόψεων στους κοινοτικούς θεσμούς.
Πράγμα που σημαίνει, ότι η τρόικα ήταν μια προσωρινή λύση που την επέλεξαν οι δανειστές των τεσσάρων (μνημονιακών) χωρών, με αρμοδιότητες και δράσεις που εκδηλώθηκαν και συνεχίζουν να εκδηλώνονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις και οι απόψεις γι’ αυτές των κοινοτικών θεσμών.
Μόνο τότε θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και πιστεύεται από πολλούς κύκλους ότι δεν είναι δυνατόν υπάλληλοι να λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις χωρίς κανένα δημοκρατικό έλεγχο και ότι, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εμπλακεί από την αρχή στην διαδικασία λήψης αυτών των αποφάσεων, είναι πολύ πιθανόν ότι δεν θα αποφασιζόταν ποτέ η μείωση του ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα. Τέλος, δε θα πρέπει να λησμονήσουμε ότι δε ζητήθηκε ποτέ η εμπλοκή του μοναδικού εκλεγμένου δημοκρατικά κοινοτικού θεσμικού οργάνου, δηλαδή, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να αναλάβει τις ευθύνες του και πιθανότατα, να μετριάσει την λαίλαπα της λιτότητας που επέπεσε επάνω στη χώρα με τις αποφάσεις της τρόικας