Χθες σημαίνων βουλευτής του γαλλικού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξή του, δεν μασάει καθόλου τα λόγια του και επιτίθεται κατά των κρατών της Ε.Ε. που δρουν ως αποδέκτες σημαντικών κεφαλαίων κυρίως από παράνομη φυγή κεφαλαίων και από καρουσέλ του Φ.Π.Α. Και η χώρα μας δεν έχει ρευστότητα με αποτέλεσμα να φεύγουν και οι παραδοσιακές επιχειρήσεις που είχαμε φτιάξει με τόσους κόπους και θυσίες
Ο βουλευτής του γαλλικού Κοινοβουλίου και μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων κ. Νικολά Ντυπόντ Αινιάν δε διστάζει να κατονομάσει και το Λουξεμβούργο, την πλέον πλούσια χώρα της Ε.Ε., ως βασικό αποδέκτη της παράνομης φυγής κεφαλαίων. Υπάρχουν παρίες – ληστές της Ευρώπης, όπως το Λουξεμβούργο, που «δέχονται» τεράστια ποσά κεφαλαίων από τα υπάρχοντα συστήματα φορολόγησης και φοροδιαφυγής.
Η συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας σας παρουσιάζουμε από τη στήλη μας εδώ, δόθηκε στην έγκυρη ηλεκτρονική εφημερίδα “EurActiv” και ο βουλευτής αυτός, στέλεχος του συντηρητικού κόμματος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αναφέρει στην ερώτηση «Πώς είναι η φοροδιαφυγή στην Ευρώπη», ότι όλοι στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του γαλλικού Κοινοβουλίου «αιφνιδιάστηκαν από τις ακροάσεις για το τεράστιο μέγεθος των ευρημάτων μας για τα θέματα της φοροδιαφυγής και της απάτης. Το κρατικό χρήμα εξαφανίζεται και με τη συνενοχή πολλών ευρωπαϊκών κρατών.
Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα κατά πρόσωπο: εκεί σήμερα στην Ενωμένη Ευρώπη, κράτη ληστές όπως το Λουξεμβούργο, επιτρέπουν τη δημιουργία τραστ, τα οποία κρύβουν την ταυτότητα των μετόχων τους, κατά συνέπεια κρύβουν την αλήθεια. Και αυτό κοστίζει πολύ ακριβά σε όλους. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε και μάλιστα πολύ γρήγορα!
Κράτη, όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία, φάνηκαν επιδεκτικά ότι είναι ανοιχτά να κινηθούν προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής της αρχής της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
Ο Γάλλος βουλευτής λέει ότι είναι απλά λόγια που λένε, αλλά δεν το πράττουν κιόλας. Ο ίδιος δεν το πιστεύει καθόλου! Λένε ότι θα το κάνουν, αλλά τίποτα δεν υποχρεώνει αυτά τα κράτη – μέλη να συσσωρεύουν παράνομα κεφάλαια στην οικονομία τους. Και έπειτα υπάρχουν και άλλα κράτη παράσιτα, όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία, που προσφέρουν πολύ φιλικό έδαφος για τις επιχειρήσεις, με τα φορολογικά συστήματα που έχουν. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίξουν μια αλλαγή του ισχύοντος συστήματος.
Από την άποψη της εταιρικής φοροδιαφυγής, η επιβολή ενός ελάχιστου φόρου από 15 έως 20%, επί του συνόλου των κερδών στην Ευρώπη, είναι επιβεβλημένη. Δεν λέμε ότι θα πρέπει να επιβάλουμε την ίδια φορολογία π.χ. 33%, αλλά τον ίδιο κανόνα σε όλη την Ευρώπη! Διαφορετικά οι επιχειρήσεις θα επωφελούνται από τις υποδομές χωρίς να πληρώνουν κανένα φόρο.
Αλλά στο ερώτημα «Πώς μπορεί να έχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό το θέμα» η απάντηση δεν μπορεί να είναι εύκολη. Παράδειγμα τα τεράστια ποσά που έχουν χαθεί από τη μη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών και όταν ενημερώνεται η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων όλοι λένε ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, αλλά όλοι ξεχνούν ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο δε σεβάστηκε τους κανόνες εισόδου στην Ε.Ε. ούτε τις Συνθήκες όταν διαπραγματεύθηκε «έκπτωση» της συμμετοχής της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Όλες οι χώρες δίνουν μια επιταγή στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, ακόμα και εκπληκτικό! Και συνεχίζει στη συνέντευξή του ο Γάλλος βουλευτής: «Δε βλέπω γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις της σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων, που είναι μια συναίνεση επωφελής για όλες τις χώρες.
Όσον αφορά τη θέση της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο βουλευτής υποστήριξε ότι «Σήμερα η Ευρώπη οδηγείται από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία έχει χάσει την επιρροή της και είναι προφανές. Αν δεν μπορεί να προχωρήσει τις ιδέες της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούσε τουλάχιστον να κάνει τη διαφορά σε αυτήν, ιδιαίτερα για το θέμα της φοροδιαφυγής».
Αυτά που σημειώσαμε ίσως αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το Φ.Π.Α. και μόνο για τη Γαλλία, αναφέρει στη συνέντευξη του ο Γάλλος βουλευτής, χάνονται ετησίως άνω των 32 δισ. ευρώ! Καταλαβαίνει κανείς ότι το βασικά οργανωμένο έγκλημα σε επίπεδο οικονομίας στην Ευρώπη αφορά το καρουσέλ του Φ.Π.Α. και τις άλλες μορφές αποφυγής φορολογίας.
Οταν σκέφτομαι ότι η χώρα μου, από «πράξεις και παραλείψεις» που λένε οι δικηγόροι, στενάζει κάτω από την τρομακτική έλλειψη κεφαλαίων και ο λαός ολόκληρος έχει δεχθεί καίρια πλήγματα στην οικονομική δομή του, όπως η πανούκλα της ανεργίας και το διαρκές κλείσιμο των επιχειρήσεών του, πρέπει να μας γίνει συνείδηση, διότι δεν μπορεί να προχωρήσει το καράβι, παραπέρα. Τα λίγα περιθώρια που μας απομένουν, ας τα διαθέσουμε για την ανάταξη της χώρας μας και όχι για να βγάλουμε τα μάτια μας.