Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Φτώχεια η εξαντλητική

Τη γλυκιά ζωή μας την κατάντησαν εφιάλτη. Τίποτα δεν είναι όπως πρώτα και δεν μας λένε την αλήθεια για ό,τι συμβαίνει τώρα. Μένουμε μόνοι ν’ αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Δεν ισχύει πλέον το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Συνεχίζονται οι πειραματισμοί στο πειραματόζωο που λέγεται Ελλάς.
Μέσα στα 43 εκατ. Ευρωπαίων που ζουν κάτω από τον μέσο όρο της φτώχειας βρισκόμαστε κι εμείς με 1,3 εκατ. ανέργους. Από τις “27” χώρες της Ε.Ε. η Φινλανδία έχει το μικρότερο ποσοστό φτώχειας, το 15% του πληθυσμού της και το μεγαλύτερο η Βουλγαρία με 49%. Εμείς είμαστε στην τρίτη θέση από το τέλος με 29,4% Πάνω από 400.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο να βγάζει το ψωμί του σπιτιού. Προτελευταία η Ρουμανία που οι φτωχοί Ρουμάνοι ανέρχονται στο 40,3%.
Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε φτωχοί και θα αντιμετωπίζουμε με αβεβαιότητα το μέλλον, εφόσον θα διατηρείται η εξοντωτική φορολόγηση, αφού δεν θα παρουσιαστούν συνθήκες ανάκαμψης ώστε να ’χουμε πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα για να μοιραστεί στους πενόμενους. Περπατάμε σαν τους τυφλούς στο σκοτάδι, αποδεχόμενοι τις επιταγές του μνημονίου. “Είναι μνημονιακή υποχρέωση” μας λένε κάθε φορά που βάζουν το χέρι στην τσέπη μας.
Αλλα ποιοι είναι εκείνοι που υπέγραψαν να είμαστε υποχρεωμένοι; Το απαράδεκτο είναι ότι οι υπαίτιοι, οι θύτες, προσποιούνται τους ικανούς να μας βγάλουν από το τούνελ. Θα διαπραγματευτούν εξαρχής με τους πιστωτές (!) να μειώσουν το χρέος, θα αξιοποιήσουν τη δημόσια περιουσία, θα περιορίσουν το σπάταλο κράτος με τους γραφειοκράτες, θα φτιάξουν ένα παραγωγικό δημόσιο ν’ ανοίξουν οι αγορές θα, θα, θα! Πράγματα που λέγεται ότι θα γίνουν, αλλά δεν γίνονται. Ο κ. Στουρνάρας ομολόγησε σε στελέχη της Moody’s ότι “δεν αντέχουμε άλλη πίεση. Μόλις πάμε να βγάλουμε το κεφάλι απ’ το νερό, όλο κάτι συμβαίνει και μας πάει πίσω”. Το είπε και γύρισε στο άλλο πλευρό. Σιγά μην κοιμηθεί με εφιάλτες…
Φτωχαίνουμε γιατί φτωχαίνει και το κράτος. “Από 232 δισ. ευρώ που εισέπραξε το 2009 (Α.Ε.Π.) κατάντησε να μαζέψει 194 δισ. ευρώ το 2012, 38 δισ. λιγότερα. Οι λόγοι είναι πολλοί και τους ξέρουν στην κυβέρνηση και στα κλιμάκια του Υπ. Οικονομικών, αλλά φαίνεται πως ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, να συλλάβουν τη φοροκλοπή και να εισπράξουν τα διαφυγόντα κέρδη από τις λίστες τύπου Λιχτενστάιν, Λαγκάρντ κ.λπ. Αλλά ούτε να σταματήσουν την αφαίμαξη του συναλλάγματος μπορούν που φεύγει απ’ τους μετανάστες στις πατρίδες τους. Αν δεν δηλώνεται η προέλευση των χρημάτων, να μην επιτρέπονται από τις τράπεζες τα εμβάσματα. Θα μαθαίναμε τότε πού εργαζόταν, αν ήταν νόμιμα και αν ο εργοδότης πλήρωσε τις εισφορές τους.
Μας φτωχαίνουν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Μπορεί να μειώνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης από 36,3 δισ. ευρώ το 2009 έφτασε το 2012 στα 17,4 δισ. ευρώ. αλλά το χρέος από 299,7 δισ. το 2009 αυξήθηκε στα 303,9 δισ. ευρώ το 2012. (Από στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στην Eurostat).
Η μεσαία τάξη δεν υπάρχει πια. Εγινε ένα με την κατώτερη και οδηγείται σε κοινωνικό μαρασμό στα μεγάλα αστικά κέντρα και λιγότερο στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές που το πρόβλημα επισιτισμού είναι πιο υποφερτό. Οι φτωχοί θα φτωχύνουμε περισσότερο, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να πληρώσουμε. Φόρο εισοδήματος ακίνητης περιουσίας ’11, ’12, ’13 και πολυτελείας, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, τέλη κυκλοφορίας και το “Εκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, τον οποίο ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, πολιτικός και οικονομολόγος, ονομάζει “φόρο ανικανότητας” που πληρώνουμε λόγω γραφειοκρατίας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα