Στη “μάχη” των πανελλαδικών εξετάσεων ρίχνονται σήμερα το πρωί οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) των Χανίων που δοκιμάζονται στο μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Αύριο, Τρίτη, ξεκινάει η δοκιμασία για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Συνολικά οι υποψήφιοι από τα Χανιά είναι 1.636 εκ των οποίων οι 1.173 είναι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και οι 463 από τα ΕΠΑΛ.
Τα εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είναι 16 για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και 4 για εκείνους των ΕΠΑΛ.
Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων Μανόλης Τζανάκης απευθυνόμενος στους υποψηφίους έστειλε το δικό του μήνυμα στους μαθητές που εξετάζονται για μια θέση στα πανεπιστήμια της χώρας: «Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή σας. Ανοίγουν νέους δρόμους, νέες ευκαιρίες και προοπτικές. Ειδικά φέτος στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία χρειάστηκε να καταβάλλεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια τόσο εσείς, όσο οι δάσκαλοί σας και οι γονείς σας, που στάθηκαν αρωγοί δίπλα σας, όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας σας».
Συνεχίζοντας ο κ. Τζανάκης κάλεσε τους υποψηφίους να επιδείξουν ψυχραιμία, αυτοσυγκέντρωση και αυτοπεποίθηση «ούτως ώστε η προσπάθεια που κάνετε να στεφθεί με επιτυχία».
«Εύχομαι καλή αρχή και να εκπληρωθούν όλα τα όνειρα, οι στόχοι και οι επιθυμίες σας», σημείωσε καταλήγοντας στο μήνυμά του προς τους υποψηφίους ο κ. Τζανάκης.
Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ.. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας -Αρχιτεκτονικό Σχέδιο- για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.
ΕΥΧΕΣ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ
«Να πετύχουν όσα επιθυμούν», ευχήθηκε σε όσες και όσους συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κ. Κεραμέως πρόσθεσε, πως οι μαθητές και οι μαθήτριες απέδειξαν, ότι «ξεπερνώντας τις πρωτόγνωρες δυσκολίες των τελευταίων δυο χρόνων, τίποτα δεν μπορεί να τις και τους εμποδίσει από το να διεκδικήσουν το μέλλον που ονειρεύονται». Για αυτό το λόγο, συνέχισε η κ. Κεραμέως, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές, όσο και στις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς, που τους στήριξαν σε όλη τη διαδρομή.
«Μπροστά σας έχετε όλες τις προοπτικές, το μέλλον σας ανήκει. Καλή επιτυχία», κατέληξε η κ. Κεραμέως.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εκφράζει τις ευχές του για επιτυχία στους μαθητές. «Ως Περιφέρεια Κρήτης, ευχόμαστε σε όλες και όλους τους διαγωνιζόμενους καλή επιτυχία με την ελπίδα ότι η πορεία της ζωής τους θα είναι γεμάτη μικρές και μεγάλες ευχάριστες στιγμές», σχολιάζει, προσθέτοντας – μεταξύ άλλων – πως «συγχαρητήρια αξίζουν και στους εκπαιδευτικούς που κατάφεραν να επιτελέσουν το έργο τους, εφοδιάζοντας με γνώση τους υποψηφίους των Πανελλαδικών, παρά τις συνθήκες της σχολικής χρονιάς που ολοκληρώθηκε. Και βεβαίως σε όλους τους γονείς που στήριξαν και στηρίζουν τα παιδιά τους σε αυτή τη διαδικασία».
Ευχές και από τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, ο οποίος σχολιάζει – μεταξύ άλλων – ότι «οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό αγώνα στο «στίβο» των επιδιώξεων – και οπωσδήποτε όχι τον μοναδικό – των νέων παιδιών, για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν το επισφράγισμα των προσπαθειών τους και την αφετηρία για το ξεκίνημα μιας νέας, δημιουργικής πορείας στη ζωή τους».
«Εύχομαι σε όλα τα παιδιά να έχουν πίστη στις δυνάμεις τους, να αγωνίζονται για τα όνειρά τους και να διεκδικούν το μέλλον τους, με αισιοδοξία», σημειώνει -μεταξύ άλλων – σε μήνυμά της, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Έφη Κουτεντάκη.
Ευχές στους υποψηφίους μαθητές και μαθήτριες στέλνει και η Ένωση Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Χανίων, σχολιάζοντας – μεταξύ άλλων – πως «αντιπαρερχόμενοι κάθε δυσκολία που σας τέθηκε λόγω των έκτακτων υγιειονομικών καταστάσεων, έχοντας πάντα δίπλα σας εμάς τους καθηγητές και τις καθηγήτριές σας έφτασε η στιγμή να δείτε τους κόπους σας να δικαιώνονται».
Σε μήνυμά της προς τις μαθήτριες και τους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η δύναμη και η αντοχή του καθένα και της καθεμίας μεγαλώνει, όταν τις μάχες του δεν τις δίνει μόνος του, αλλά με άλλους μαζί. Γι’ αυτό και η φετινή χρονιά, που όλοι μαζί σηκώσατε τη γροθιά σας και δυναμώσατε τη φωνή σας για ένα ασφαλές και δημιουργικό σχολείο, γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον, όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων».
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Υπενθυμίζεται ότι φέτος υποψήφιοι, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (Self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης. Το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων έγινε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, έως και χθες Κυριακή.
Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021. Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε αυτοδιαγωνιστικό τεστ, το τεστ θα πρέπει να επαναληφθεί σε δημόσια δομή.
Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.
Τι επιτρέπεται και τι όχι στις αίθουσες εξέτασης
Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.
Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.
Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).
Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής. Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι φετινές αλλαγές
Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Πιο αναλυτικά:
•Κατάθεση δυο μηχανογραφικών: Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.
•Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.
•Αριθμός εισακτέων, αύξηση σε κάποιες σχολές, μείωση σε άλλες: Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική, επισημαίνει το υπουργείο.
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.
•Μείωση εξεταστέας ύλης, επαναφορά Συντελεστών Βαρύτητας: Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, από τις αρχές του 2021 το υπουργείο Παιδείας επανακαθόρισε την εξεταστέα ύλη με μείωση σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου. Επιπλέον, είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων όλων των τάξεων.
Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι Συντελεστές Βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ίσχυε και το 2019.
•Ενημέρωση με SMS: Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.