2. Αιγαίο | Η μακροχρόνια διαμάχη
και ο ρόλος των Αμερικανών
3. (Ξεχασμένα) Εθνικά θέματα
1. Berch Berberoglu, συγγραφέας ειδικός σε θέματα Τουρκίας Μ. Ανατολής
2. Νίκος Κουρής, πρ. αρχηγός Γεν. Επιτελείου αεροπορίας Εθνικής Αμυνας και υπουργός
3. Hellenic Nexus Λεωνίδας Αποσκίτης, Γεωστρατηγικός αναλυτής
1. Εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε. Θεσσαλονίκη 2000 πρώτη δημοσίευση Λονδίνο ZEDPRESS 1982
ελληνική μετάφραση Στράτος – Ξανθούλα Μαυραντώνη
2. Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη 2009
3. Εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ, τεύχος 112, Νοέμβριος 2016
Με επτά κεφάλαια του βιβλίου του Βerberoglu για την “Τουρκία σε κρίση: Διαμόρφωση του Τουρκικού κράτους, ρόλος του κράτους στην εθνική οικονομική ανάπτυξη στη δεκαετία του 1920, με κρατικό καπιταλισμό και εθνική εκβιομηχάνιση στη δεκατία του 1930 με αντιθέσεις του κρατικού καπιταλισμού στην Τουρκία και την επανένταξη της Τουρκίας στην παγκόσμια Οικονομία, 1950 αλλά και με νέοαποικιοκρατία και ταξικό αγώνα 1960-71 καθώς και με τη νεοαποικιακή κρίση και την επανασταστική κατάσταση 1971-79, τέλος με γενικό συμπέρασμα του συγγραφέα -από το 1982 που έγραψε το βιβλίο για ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΕΜΦΥΛΙΟ…
Ο οποίος από τότε ήταν διαφαινόμενος για να γίνει τώρα ορατός και ενδεχομένως με τη μεγάλη αναταραχή που υπάρχει στην Τουρκία με την αλλοπρόσαλλη ολοκληρωτική πολιτική Ερντογάν μέσα στη χώρα του και στην Ευρώπη και περισσότερο την Ελλάδα και την Κύπρο που βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση από καιρό.
Επίσης, ο πτέραρχος Νίκος Κουρής στο βιβλίο του “ΑΙΓΑΙΟ η Μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικανών”, με περιεχόμενα: Πρόλογο και κεφάλαια: Στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, το Σύνταγμα της Κύπρου, η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, το Αιγαίο, η απόβαση, Μάρτης 1987, τα Ιμια, δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου και ένα επιμύθιο αναλύσεις, όλα τα φοβερά λάθη της Ελληνιικής πολιτικής, τους ρόλους της CIA σε βάρος της Ελλάδας από και υπέρ της Τουρκίας, καταλήγωντας στο 2009 που επιβάλλεται αναθεώρηση της εθνικής μας πολιτικής που πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από τα συμπλέγματα του παρελθόντος τονίζοντας ακόμα ότι «η Τουρκία είναι ένας γίγαντας με γυάλινα πόδια» περασμένα οκτώ χρόνια από την έκδοση του βιβλίου του πτεράρχου Νίκου Κουρή “Ο Γίγαντας με τα γυάλινα πόδια” με τον παραληρούντα πρόεδρο Ερντογάν.
Σ’ αυτή τη σημερινή τόσο προκλητική πραγματικότητα που η Εντογανική πολιτική διχάζει Δύση και Ανατολή ο στρατηγικός αναλυτής Λεωνίδας Χ. Αποσκίτης σε πολυσέλιδη ανάλυσή του (περιοδικό Hellenic Nexus, Νοέμβριος 2016) σε άρθρο του με τίτλο “”(Ξεχασμένα…) Εθνικά θέματα” μεγάλες ευκαιρίες και κίνδυνοι εν μέσω κατακλησμικών γεωπολιτικών εξελίξεων” επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής τακτικής και εθνικής στρατηγικής για όλα τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα… για τον ελληνισμό και το νέο παιχνίδι της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, για το αναδυόμενο γεωπολιτικό μπλοκ με Ισραήλ και Αίγυπτο, για το Κυπριακό υπό τις σημερινές συνθήκες και για τις νέες τουρκικές προκλήσεις που απειλούν άμεσα στην Ελλάδα και διχάζουν την Ευρώπη για το κρίσιμο θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΕΥΑΛΩΤΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ
Τα εθνικά μας δίκαια και μείζονος σημασίας θέματα δεν είναι δυνατόν κατά καμία έννοια να καταστούν ευάλωτα και υποβαθμιζόμενα από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.
Μια κρίση που εξαιτίας της η Ελλάδα απειλείται ως εθνική υπόσταση από την μεγάλη οικονομική της αποδυνάμωση ένεκα της οποίας -μαζί με τα μεγάλα συμφέροντα του διεθνούς εκμεταλλευτικού κεφαλαίου- γίνεται ο μεγάλος στόχος με νέα έκρηξη τουρκικής επιθετικότητας την οποία εμείς αφήσαμε από χρόνια να λειτουργεί και να συντηρείται και να εκδηλώνεται εκτός ΝΑΤΟ και μέσα στο ΝΑΤΟ.
Χωρίς το Νατοϊκό σύστημα να περιορίζει δραστικά τη συνεχή τουρκική επιθετικότητα.
ΠΑΛΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ
Κατά της Ελλάδας, και κατά των αναλοίωτων διεθνών συμφωνιών (όπως η συνθήκη της Λωζάννης) που κατοχυρώνουν τα ελληνικά δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας. Για όλα όσα από παλιά, με νέες εντάσεις, τώρα, από τον Ερντογάν αμφισβητούνται και διεκδικούνται μέσα στις σημερινές και τις αυριανές κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνονται και πραγματοποιούνται ιδιαίτερα μέσα στο τρίγωνο (εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας) Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ευρασίας. Ενα νέο διαπεριφερειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονταν στο κέντρο του που θα επηρεαστεί κρίσιμα από τις διαπλεκόμενες και μη ελεγχόμενες περιφερειακές και διεθνείς καταστάσεις. Καταστάστεις ….. που ήδη διαμορφώνονται και προαναγγέλονται από τα διεθνή media πληροφόρησης και επικοινωνίας αλλά και από έγκυρους Ελληνες αναλυτές που εκφράζουν τις δικές τους απόψεις και θέσεις για πιθανές καταστροφικές συνέπειες για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΕΡΕΣ ΜΠΛΟΚ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Ο έγκυρος γεωστρατηγικός αναλυτής Λεωνίδας Αποσκίτης, τακτικός συνεργάτης στο περιοδικό Hellenic Nexus (τεύχος Νοεμβρίου 2016) γράφει σε ένα αναλυτικό κείμενο τεσσάρων σελιδών πλείστα όσα για τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Κύπρος, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο του σκληρού παιχνιδιού της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο. Τίτλοι και υπότιτλος του κειμένου του Λεωνίδα Αποσκίτη είναι:
(Ξεχασμένα…) Εθνικά Θέματα – Μεγάλες ευκαιρίες και κίνδυνοι εν μέσω κατακλυσμικών γεωπολιτικών εξελίξεων
– Το αναδυόμενο μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο
-Ο Μακιαβέλι στην Ανατολία.
– Αιγαίο.
– Κυπριακό: Αλλαγή τακτικής και εθνικής στρατηγικής…
Ολα αυτά τα θέματα είναι μεγάλης σημασίας για Ελλάδα-Κύπρο και τον ελληνισμό εδώ και πολλά χρόνια αλλά τώρα έχουν οξυνθεί επικίνδυνα λόγω της μεγάλης επιθετικότητας Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο που μεθοδεύεται να εφαρμοστεί ένα νέο σχέδιο, χειρότερο από εκείνο του Ανάν…
ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
Ομως δεν είναι μόνο το Κυπριακό, που η Αγκυρα επιδιώκει την ουσιαστική τουρκοκυπριακή κυριαρχία αποπροσανατολίζοντας τον ελληνοκύπριο λαό με ισομερείς διαδικασίες που θα είναι ανισομερείς στην πραγματικότητα…
Ομως, μέσα σ’ αυτό το περίεργο, διπλό στην πραγματικότητα κράτος, η Κύπρος θα γίνει το μεγαλύτερο καζίνο… του κόσμου
Αλλά ποιο είναι το αναδυόμενο μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο;
Η σύστασή του έχει αρχίσει επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 που ενισχύθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και αποδυναμώθηκαν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.
Για να προστεθεί το τρίτο μέρος του αναδυόμενου μπλοκ της ανατολικής Μεσογείου με την Αίγυπτο.
Η οποία παρά τις μεγάλες περιπέτειες που έχει υποστεί τα τελευταία 10 χρόνια ξαναβρήκε την ισχύ της, διαδραματίζοντας έναν καθοριστικό ρόλο.
ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ
Πάντως, η Τουρκία έχει επιδεινούμενες σχέσεις με όλους τους γείτονές της στον ασιατικό χώρο και εχθρικότατες σχέσεις με την Ελλάδα από χρόνια, που τώρα, έχουν φτάσει σε σημεία αιχμής. Γιατί, ο Ερντογάν έχει φθάσει σε παραλήρημα διεκδικώντας τυχοδιωκτικά ακόμα και τη Θεσσαλονίκη… επιτείνοντας τις δυνατότητες για μια δημιουργική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας η οποία πάντα από την τουρκική πλευρά ήταν ανθελληνική και επίβουλη…
Μέσα όμως στο τωρινό του παραλήρημα ο Τούρκος πρόεδρος παραγνωρίζει την αναπτυσσόμενη κρισιμότητα μέσα στη χώρα του η οποία είναι δραματικά απρόβλεπτη από πολλές πλευρές. Για να έχει τώρα, πάλι ομοιότητες μ’ εκείνη την νεοαποικιακή κρίση και την επαναστατική κατάσταση του 1974-1979. Τότε που έγινε η στρατιωτική επέμβαση του 1974.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΙΑ
1971-1979 ο ταξικός αγώνας εντάθηκε και η επαναστατική κατάσταση αναπτύχθηκε. Σε αυτό το διάστημα η Τουρκία ελεγχόταν με στρατιωτικό νόμο, οι διώξεις ήταν συνεχείς, τα βασανιστήρια ανεξέλεγκτα. Οι εφημερίδες κλείνανε, οι δημοσιογράφοι καταδικάζονταν και η Τουρκία ήταν στο μέσο μιας μεγάλης κρίσης.
Ολη αυτή η ολοκληρωτική περίοδος των αντικειμενικών και πραγματικών αναλύσεων βρίσκεται στο ενδιαφέρον βιβλίο του ιστορικού Αμερικανού Berch Berberoglu, με τίτλο “Η Τουρκία σε κρίση” και υπότιτλο “Από τον κρατικό καπιταλισμό στον Νεοαποικισμό” που εκδόθηκε το 2000 από τον εκδοτικό οίκο της Θεσσαλονίκης Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε.
ΑΒΕΒΑΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Το βιβλίο του Berch Berberoglu πρωτοεκδόθηκε και πρωτοδημοσιεύετηκε το 1982 στην Αμερική και το 2000 στην Ελλάδα σε μετάφραση Στράτου και Ξανθούλας Μαραντώνη. Στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης έγραψε και τα εξής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Παρά τις ελληνικές χειρονομίες φιλίας που εκδηλώθηκαν μέσα από την υλική και επιμελητειακή υποστήριξη στη διάρκεια του καταστροφικού σεισμού, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εξακολουθούν να είναι ψυχρές και εχθρικές και ιδιαίτερα λόγω της άλυτης κρίσης του Κυπριακού που έχει μεγαλώσει την απόσταση ανάμεσα στα δύο μέρη. Μία απόσταση η οποία μπορεί να γίνει ακόμα πιο μεγάλη με την τωρινή προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Για να πει προφητικά στο τέλος του προλόγου της ελληνικής έκδοσης, το 2000 ότι «Καθώς μπαίνουμε στη νέα χιλιετία οι προοπτικές για πρόοδο και αλλαγή στην Τουρκία, παραμένουν αβέβαιες».
ΤΥΧΟΝ ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε., ΕΝΑΥΣΜΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΕΙΣ
Ενας συνδυασμός όμως μιας οικονομικής κατάρρευσης σαν αποτέλεσμα μιας σοβαρής οικονομικής καθοδικής πορείας στη Δύση θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για έναν νέο κύκλο καταπιέσεων….
Αυτό, τούτο το γεγονός, παράλληλα με όλη την πολεμική μετακίνηση – μαζική έξοδο προσφύγων μεταναστατών έχει γίνει μια κρίσιμη πραγματικότητα με ζημιογόνες επιπτώσεις για τον τουρκικό λαό αλλά και για τον δικό μας.
Για να καταλήξει ο Berberoglou στο συμπέρασμά του με τον ανησυχητικό τίτλο “Ο επερχόμενος εμφύλιος πόλεμος”. Τότε στις 12 Σεπτεμβρίου 1980 πραγματοποιήθηκε το προσχεδιασμένο πραξικόπημα του στρατηγού Εβρεν για να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι μιας φοβερής δικτατορίας με το δίκτυο του στρατιωτικού ελέγχου να έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα με άμεσο κίνδυνο να οδηγηθεί η Τουρκία σε κοινωνική επανάσταση…
ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ
Οι συνθήκες όμως εκείνης της εποχής παρομοιάζουν με τις σημερινές που η Τουρκία είναι ένα καζάνι που βράζει σε όλα τα επίπεδα με τις μειοψηφίες πιεσμένες και εξεγερμένες ,με τον τρόμο και τον φόβο να είναι απλωμένοι σε όλη τη χώρα όπως τότε και τώρα, που έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα με την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν για να γυρίσει η Τουρκία στα σκληρά μέτρα της στρατιωτικής χούντας του Εβρέν με την τωρινή πολιτική αντιδημοκρατική τρομοκρατία. Η μονοκρατορική διακυβέρνηση Ερντογάν η οποία αποδοκιμάζεται μαζικά έχει δημιουργήσει ένα παρόμοιο κλίμα ακόμα και εμφύλιας σύγκρουσης μεταξύ διάφορων μειονοτήτων και όλων των καταπιεσμένων ακόμα και μέσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας.
Παρά αυτούς τους κινδύνους για την ίδια την Τουρκία που τους δημιουργεί ο ίδιος ο Ερντογάν, οι δικοί μας κίνδυνοι είναι πολύ πιο μεγάλοι λόγω της καθολικής κρίσης μέσα στους οποίους είμαστε υποκειμενικοί.
ΑΠΟ ΤΟ 1936 Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΧΕ ΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ
Εμείς από παλιά έχουμε κάνει πολλά λάθη στην εξωτερική μας πολιτική απ’ όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις μας χωρίς να εκτιμήσουμε σε βάθος – πλάτος και ύψος τις τουρκικές δολιχοδρομίες σε βάρος μας. Από τη συνθήκη της Λωζάννης από το 1936 που οι Τούρκοι δείξανε τις προθέσεις ανατροπής του status quo αυτής της συνθήκης.
Τότε που οι στρατηγοί της Αγκυρας επιδίωξαν και πέτυχαν την κατάργηση των περιοριστικών διατάξεων της περί αφοπλισμού των Νήσων Ιμβρου, Τένεδου κ.ά..
Ο πρ. αργηχός πτέραρχος του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας και πρ. υπουργός Νίκος Κουρής στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του “Αιγαίο | Η μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικανών” (εκδόσεις Λιβάνη 2009) αναφέρει ότι οι Τούρκοι πέτυχαν τη διάταξη περιοριστικών διατάξεων περί αφοπλισμού των νησιών που αναφέραμε και δείξανε τις πραγματικές διαθέσεις τους για την Ελλάδα.
Δείγμα που φανέρωσε τις προθέσεις τους να βαδίσουν προς Δυσμάς… για να αρχίσουν από τότε να διαδραματίζουν ρόλο χωροφύλακα των στενών και των στρατηγικών ενδιαφερόντων των δυτικών δυνάμεων ενώ το 1941 ζήτησαν την συγκατάθεση της Γερμανίας για να καταλάβουν ανατολικά νησιά του Αιγαίου.
Ακόμα όμως το 1947 στο πλαίσιο των εργασιών για τη σύναψη συνθήκης Ειρήνης με την Ιταλία η Τουρκία προσπάθησε να ματαιώσει την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Ομως σε όλη την ως σήμερα διαδρομή στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας η τελευταία έχει να παρουσιάσει μια στάση τελείως εχθρική με διεκδικήσεις επιθετικής πολιτικής.
Οι οποίες τώρα με τις παρανοϊκές απειλές Ερντογάν επιβάλλουν στην Ελλάδα άμεσα και μακρόπνοα να ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητές της διακομματικά, υπερκοματικά πανελλαδικά και παγκόσμια.
Τώρα, η Τουρκία διά στόματος Νταβούτογλου δεν άρχισε να ξαναμιλάει στον αέρα για τη Θράκη, για τις γκρίζες ζώνες και για την αναθεώρηση του Αιγαιακού και του Θρακικού καθεστώτος σε βάρος της Ελλάδας.
Αυτά τα μείζονος σημασίας θέματα για εμάς είναι πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής καταφοράς.
Ομως εμείς έχουμε κάνει λάθη φοβερά και οι Τούρκοι έχουν κάνει βήματα συστηματικά… Τώρα όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για επικίνδυνες ψευδαισθήσεις.
ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ
Τώρα όπως γράφει στο τέλος του άρθρου του ο Λεων. Αποσκίτης στo Hellenic Nexus “Μια νέα ελληνική εθνική στρατηγική” θα πρέπει να είναι πολυσχιδής, απρόβλεπτη, αξιόπιστη.
Χωρίς να εκχωρεί τα εθνικά δίκαια σε κανέναν σχεδιασμό των υπερεθνικών δυνάμεων…