Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

10 ώρες στο Νοσοκομείο Χανίων “Ο Αγ. Γεώργιος”

(εθνογραφική προσέγγιση (1)

Από επαγγελματική και εμπειρική τάση (11 χρόνια διοικητής δημόσιων νοσοκομείων) απευθύνομαι όταν αρρωστήσουμε, η οικογένεια μου και εγώ, σε δημόσιο νοσοκομείο. Αυτό για απλούς λόγους:

1- επιστημονικούς:
Λόγω: συνεχών ροών ασθενών, πολλαπλών: τμημάτων, ειδικοτήτων, κατηγοριών προσωπικού και εξοπλισμού σε ένα δευτεροβάθμιο μεγάλο νοσοκομείο, η εμπειρία της πλειοψηφίας των ειδικευμένων νοσοκομειακών γιατρών μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό. Χρησιμοποιούμε και τα απογευματινά ιατρεία, εκτός επείγον περιστατικό.
2-πρακτικούς:
όταν τηλεφωνήσεις στην ΤΟΜΥ ή στον οικογενειακό σου γιατρό (Ο.Γ.) και δεν έχεις πάρει 1 μήνα πριν ραντεβού (πχ. Καρδιολόγο: 30/10 για Νοέμβριο 2023) ή είναι Σαββάτο-Κύριακο ή αργία, και τους λες είναι επείγον σου απατάνε ‘’πηγαίνετε στο νοσοκομείο’’. Η ΤΟΜΥ, ο Ο.Γ. το Κ.Υ. Χανίων (πρώην ΙΚΑ) σε τι ελαφρύνουν το φόρτο εργασίας του νοσοκομείου;
Όμως συνολικά σε αυτές τις δομές υπάρχουν διπλό και τριπλοκαλύψεις σε ειδικότητες. Τις ανέλυσαν οι αρμόδιοι κεντρικά ή τοπικά με τις σύγχρονες τεχνικές διοίκησης προσωπικού οργανισμών και φόρτου εργασίας (charge de travail ή work load) που υποτίθεται ότι υπάρχουν και εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 2001 με την καθιέρωση του γαλλικού συστήματος των ΔΥΠΕ, ΠΕΣΥ, κ.α. (agences régionales de santé) των διοικητών και της (δημόσιας) ‘’Κοινωνία της Πληροφορίας -KτΠ’’;

Περιγραφή
Την Δευτέρα 2/10/23, στις 12 το μεσημέρι φτάνομε στην αναμονή του ΤΕΠ του Αγ. Γεωργίου για οξύ πρόβλημα στην κοιλιακή χώρα της συζύγου μου. Ήταν 10 άτομα στην αναμονή.
Στις 1,00 μμ φωνάζουν την σύζυγο μου στα ιατρεία του ΤΕΠ. Ένας ειδικευόμενος χειρουργός την εξετάζει, και ορίζει εργαστηριακές εξετάσεις. Μετά από 30’ έρχεται κάποια (πάντως όχι έμπειρη νοσηλεύτρια) που δεν ήξερε να βρει φλέβα μετά από 3 απόπειρες. Έρχεται τότε μια νοσηλεύτρια, με κόκκινο σύνολο ** και πετυχαίνει με την 1η την φλέβα για λήψη αίματος. Υπήρχαν επιπλέον εργαστηριακές ούρων. (Ο πόνος συνεχίζεται).
Όταν τελείωσε αυτή η διαδικασία, ο ειδικευόμενος λέει στην σύζυγο μου να περιμένει και να έρθει σε 1 ώρα και 30’. Κατανοητό, λόγω διαδικασίας εξοπλισμού εργαστηρίου. Ο πόνος συνεχίζεται (παίρνει παυσίπονο).
Ερχόμαστε στις 4 μμ (η σύζυγος με πεταλούδα στο μπράτσο) και ρωτάει τον γιατρό για τα αποτελέσματα μετά που εκείνος τελείωσε μία ημίωρη διαδικασία με μια πληγή κάποιου ηλικιωμένου άγγλου. Μας απαντάει (4,30) ότι χρειάζεται υπέρηχο αλλά να έρθουμε στις 8 μμ στο ΤΕΠ: ‘’ραντεβού στις 8 μμ εδώ’’!!!! Γιατί άραγε; Ποιο σύστημα εφημερίας εφαρμόζεται; Ή μήπως ο (οι) γιατρός (οι) των υπέρηχων κάνουν δώρο ώρες εργασίας στο υπουργείο ; Αυτό συμβαίνει συχνά.
Στις 8 μμ ερχόμαστε στο ΤΕΠ (με πεταλούδα) περιμένουμε ακόμα 30’. Σε αυτό το ημίωρο κάποιος με άσπρη μπλούζα (ειδικευμένος γιατρός) ρωτάει την σύζυγο με την πεταλούδα: ‘’εσείς τι κάνετε εδώ’’; Τότε του απαντάει ‘’δεν ήρθα για να σας πουλήσω κάτι’’ ‘’ψάχνω τον γιατρό που μου έδωσε ραντεβού εδώ’’.
Πάμε υπερήχους (εγώ ως συνοδός). Βρίσκομε άλλη έκπληξη με άλλους 2 που περίμεναν. Εκεί, στον μεγάλο διάδρομο αναμονής, έξω από τον υπέρηχο, μας βλέπει ο υπεύθυνος εκείνης της βάρδιας και ρωτάει τους ασθενείς: ‘’ήπιατε πολύ νερό; ’’ απαντάνε: είμαστε από το πρωί εδώ, πεινάμε, διψάμε και κανένας δεν μας είπε κάτι! [συντονισμός, προγραμματισμός;! Εθνολογική μελέτη]] Πεινούν νερό, κλπ.
Με την εξέταση πάμε ξανά στον γιατρό.. Την εξετάζει και γράφει επιπλέον μια εξέταση στο γαστρεντερολογικό για την οποία πρέπει να κλείσει ραντεβού στο γαστρεντερολογικό τμήμα την επομένη. Άλλη περιπέτεια εκεί!! Δεν επιρρίπτω καμία ευθύνη στους γαστρεντερολόγους και στο προσωπικό του τμήματος. Άλλα και άλλοι φταίνε.
Παρατηρώ ότι μετά τις 8 μμ, εμφανίζονται στο ΤΕΠ άσπρες μπλούζες (ειδικευμένοι γιατροί) !! Μήπως τέλειωσαν τα απογευματινά ιατρεία και ……….. ! Είναι 10 μμ. Φεύγουμε από τον Αγ. Γεώργιο! Όχι από το ΓΝ Χανίων αλλά το νοσοκομείο ο Αγ. Γεώργιος! Κάποιος Άγιος πρέπει να βοηθήσει!
Η δημόσια Υγεία κοστίζει πολύ ακριβά στους φορολογούμενους !! Και στον προϋπολογισμό του Κράτους. Ένα νοσοκομείο 500 κλινών (κατ. 1,Β- ΕΣΔΥ-2020) έχει (πλήρες αναλυτική, λογιστική ημερήσιο κόστος λειτουργίας): 200.000<Χ<300.000 ευρώ. (Βλέπε μελέτες ΕΣΔΥ, ΠΑΠΕΙ, κ.α.
Στην αναμονή του ΤΕΠ στις 10 μμ, παρατηρώ: μια οικογένεια ρομά, 2 ηλικιωμένους που κουφίζουν και σε κακή κατάσταση (αξιολύπητοι), 1 βραζιλιάνα άνω των 50 ετών που επισκέπτεται την κόρη της που είναι remote worker στα Χανιά , ένα ζευγάρι από γειτονικό χωριό (έμαθαν από την γεωργία ότι ο χρόνος δεν έχει σημασία), και ένα άλλο ζευγάρι νέων άγγλων τουριστών. Τους ρώτησα όλους. Όλοι μου απάντησαν από την αγανάκτηση τους.
Θέλουμε παρά όλα αυτά να ευχαριστήσουμε δημόσια τον κ. Κουφάκη (Ε.Χ.) για την αξιοσέβαστη προσπάθεια του.

Παρατηρήσεις.
• Ως επαγγελματίας Manager με 37 χρόνια εμπειρία εντός και εκτός Ελλάδος (19 στην Υγεια στην Ελλάδα), δεν υπερασπίζω ένα σύστημα όπου η πολιτική και οι πολιτικοί και ως συνέπεια η γραφειοκρατική (2) προσέγγιση της, ισοπεδώνει αδιαφοροποίητα με το υπόλοιπο δημόσιο έναν υπερ Hi Tech τομέα: την Υγεία, με Top Skilled personnel. Όμως ….. .
• Επίσης , στην ΕΕ κοινωνικών δημοκρατικών κρατών η δημόσια Υγεία δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ή να εξαφανιστεί σε ένα Κράτος της , όπως νομίζουν μερικοί ιδεολογικά παρακινούμενοι (3). Αλλά μπορεί να υποβαθμιστεί και να παραπέσει σε μία φάση παρακμής όπου μόνο το κόστος θα αυξάνεται. Όπως εξελίσσεται σήμερα. Αυτό συμβαίνει ήδη (δυστυχώς) με 1) την ασταμάτητη φυγή ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα και μέσω ασφαλιστικών προγραμμάτων και με 2) την ασταμάτητη φυγή των χρήσιμων γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία, πχ. κ. Κωνσταντουλάκη από τον Αγ. Γεώργιο, κ. Ανεζίνη από το Βενιζέλειο, κ.α.
Κυρίες και Κύριοι εμπλεκόμενοι στην όλη αυτή την διαδικασία του δημόσιου. νοσοκομειακού πλαισίου. Το σύστημα δεν εκβιάζεται είναι ένας δεινόσαυρος (το βιώνω από το 2001) . Εσείς, ίσως νομίζεται ότι
με αποχή, παθητικές στάσεις, απεργίες, επισχέσεις εργασίας, κλπ, θεραπευετε το σύστημα ή ότι λύνετε τα προβλήματα ή ότι το πιέζεται ! Θα δανειστώ μια λέξη των ορθοπεδικών όταν αποτυχαίνει πχ. μια ολική γόνατου: revision, συνέχεια revision. Αυτό κάνετε, χρεώνωντας τον προυπολογησμό και μειώναντας την αξία της εργασίας σας.
Δυο κατηγορίες θεμάτων πρέπει να σας απασχολήσουν σε σχέση με την εργασίας σας (και πολύ γρήγορα) :
Στο υπουργείο και στις οικονομικές υπηρεσίες του Κράτους, έχουν περίπου 90 δείκτες (τον 1ο πίνακα -2001- τον είχε δημιουργήσει το Πολυτεχνείο Πατρών με την Ι.Σ. Κρήτης) για να κρίνουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγηκότητα της εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή των γιατρών και τις σχέσεις τους με τα συστήματα και τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει και ισχύει μεγάλος ανταγωνισμός στα κονδύλια: *εφημερίων, *θέσεων όλων των κατηγοριών, *εξοπλισμού, *κτηριακών επενδύσεων, κ.α.. Πώς θα επιπλεύσει ένα νοσοκομείο (Β) σε αυτό το ‘’χάος’’ δεδομένων, πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών, πολιτικών επιρροών, και έναντι των νοσοκομείων (Α), κλπ; Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι παρατηρήσεις πηγάζουν από 11 χρόνια διοίκησης δημόσιων νοσοκομείων.
Όταν αρχίσει η ‘’κάθοδος’’ ποιοι ειδικευόμενοι θα δεχτούν να ειδικευτούν σε ένα περιβάλλον χωρίς επιστημονική και επαγγελματική αίγλη; Πχ. υπήρχαν και υπάρχουν πολλές προσπάθειες και πιέσεις για ειδικότητα γαστρεντερολογίας στο Βενιζέλειο λόγω του κ. Γρ. Πασπάτη..
Υπήρχαν πολλές πιέσεις για ειδικότητα (μέχρι που ιδιώτευσε) στο ουρολογικό του Βενιζελείου λόγω κ. Πλ. Ανεζίνη. Επίσης στο ΩΡΛ λόγω κ. Αμανάκη, Καρακώστα, κ.α.
Ποιοι άριστοι ειδικευμένοι γιατροί θα δεχτούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε μία φθίνουσα δομή;
Μην ξεχνάτε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει και αυτός τον κορεσμό του, δηλαδή την αύξηση των απαιτήσεων του. Τα 6 χρόνια στο ιδιωτικό Υγεία και στο Ιατρικό Αθηνών, αύξησαν την γνώση μου για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.
Το οικονομικό περιβάλλον που εξαρτάται από τα μακροοικονομικά μεγέθη
(εντάσσεται η φορολογία, η ιδιωτική ασφάλιση, κ.α.) συμπεριλαμβάνει πλέον μέγιστο ρόλο και ρίσκο,
Έχετε απόλυτο δίκιο να αντιδράτε στην υποβάθμιση των αξιόλογων γιατρών: οικονομικά, πολιτισμικά, οικονομικά, επιστημονικά και σε όλη την ψυχή-κοινωνιολογική κλίμακα των Maslow, Herzberg, και του Crozier για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής ομάδων επιρροής όπως των γιατρών.
Που είναι όμως οι συνδικαλιστές σας και οι σύλλογοι σας, διαχρονικά (πχ. τα τελευταία 25 χρόνια) για να επηρεάσουν το υπουργείο και την πολιτική
εξουσία (διαχρονικά) προς την ισορρόπηση του συστήματος; Οι αξιόλογοι γιατροί (γενικά, όχι μόνο στον Αγ. Γεώργιο) πότε αντιδράσανε για την παρουσία σε χειρουργικές
κλινικές χειρουργών που δεν χειρουργούν; Πότε αντιδράσανε στην απουσία γιατρών σε ενεργή εφημερία από νοσοκομείο που έχει χώρους ανάπαυσης ; Γιατί καλύπτουν οι αξιόλογοι γιατροί τους ‘’ελαττωματικούς’’ ; (πχ. Απουσία σε ενεργό εφημερία και εντολή να μην ασχοληθεί κανένας άλλος με αποτέλεσμα τον θάνατο 2 ασθενών!! Άσκοπες Ν/Χ επεμβάσεις διαπιστωμένες από αξονικές και μαγνητικές πριν και μετά!!)

Όποτε και όταν είχατε κάποιον Διοικητή (σπάνια περίπτωση) που γνώριζε και είχε εμπειρία στην διοίκηση High skilled personnel σε περιβάλλον High Tech, ακολουθήσατε μια συνεννόηση για την καλύτερη θέση του νοσοκομείου στον ‘’ανταγωνιστικό πίνακα’’ των νοσοκομείων; Πότε πιέσατε το υπουργείο και τους βουλευτές του νομού για την εφαρμογή του Big data και της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω της ΚτΠ; Επαναστατήσατε, πχ με την μη ύπαρξη ρομποτικής χειρουργικής στις ορθοπεδικές κλινικές (4) ; Με σκοπό να μειώσετε την κούραση σας και εκείνη όλου του παραϊατρικού προσωπικού, κάνατε κάποια επέμβαση για τον αυστηρό έλεγχο: μηχανών, ‘’γουρούνων (μοτοσικλέτες)’’, κλπ., το καλοκαίρι στους παραθεριστικούς τόπους;

Τελευταία ευχή.
Εύχομαι κάποιος (κάποιοι) να καταλάβουν τη σημαίνει νοσοκομείο και περιβάλλον εφαρμοσμένης υψηλής τεχνολογίας και των δυνατοτήτων τους. Νοσοκομείο , φάρμακα, Υγεία, και ότι είναι σχετικό, αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της πραγματικής βαρείας βιομηχανίας μας. Εκεί βρίσκεται η προστιθέμενη αξία και η αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας μας. Με Χ>100 νοσοκομεία, τον εξοπλισμό τους, το προσωπικό τους, βρισκόμαστε με πόρους και περιουσιακά στοιχεία, βρισκόμαστε (θεωρητικά) μπροστά σε ένα τομέα της οικονομίας μας

* Μανώλης Ντουρουντάκης
Ιδρυτής της Cretan Health- Medical Tourism
τ. Διοικητής Βενιζελείου Νοσοκομείου
τ. Γ. Δ. Στρατηγικής ανάπτυξης του Υγεία ΑΕ.

DEA Scs Sociales Univ. Paris 5- René Descartes
DEA Economie du Développement Univ. Paris 1 Panthéon Sorbonne
MBA Univ. Paris 1

** έως το 2011 που υπηρετούσα στο Βενιζέλειο, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας (και στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας ο γιατρός κ. Μαμαντόπουλος) είχε καθορήσει χρώματα εργασιακής στολής ανάλογα με την κατηγορία και ειδικότητα προσωπικού ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων. Ίσως αυτό δεν ισχύει πλέον.

1- Η εθνογραφική μελέτη οργανισμών επιβλήθηκε στο management, μετά από τον νομπελίστα H. Simon και την κοινωνιολογία των οργανισμών. Όσο ποιο high skilled personnel, τόσο ποιο πολύ λεπτομερή ανάλυση της στρατηγικής των ομάδων επιρροής στον οργανισμό. Simon, March, Crozier.
2-Τον 19ο αιώνα, ο Max Weber σε ένα πρότυπο διοίκησης οργανισμών και επιχειρήσεων εμπνευσμένο από τον στρατό της Πρωσίας που βασιζόταν σε ‘’γραφεία’’ για την διεκπεραίωση των διοικητικών υποθέσεων ενέπνευσε ένα πρότυπο διοίκησης (γραφειοκρατία) βασισμένο στο δίκαιο και στην Ορθολογία..
3—Traité sur le fonctionnement de l’UE qui fixe à l’Union l’objectif de
Préserver le secteur de la sante publique 12/12/2022. L’UE fait des
recommandations non pas pour dépenser moins mais pour dépenser mieux.  Σε περίληψη: ο σκοπός της ΕΕ είναι η προφύλαξη της Δημ. Υγείας, αλλά με αποτελεσματικότητα. Όχι λιγότερα έξοδα για την Δημ. Υγεία αλλά καλύτερη χρησιμοποίηση τους. Δηλαδή, όχι για πολιτικούς στόχους να χρεώνουμε τον τωρινό και τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.
4- Επιτόπιες έρευνες του Inserm (France), του Institute for healthcare improvement Massachusetts -USA (παγκόσμια πρωτεύουσα των καινοτομιών Υγείας), του κέντρου management Υγείας του Québec ,κλπ, δείχνουν ότι σε μικρά και σε μεγάλα νοσοκομεία μιας περιφέρειας (10-15 νοσοκομεία- λόγω κόστους), χρησιμοποιούν στο ΕΣΥ τους (ή ιδιωτικά) την τεχνητή νοημοσύνη και τα Big data, για *διαχείριση επειγόντων και μεγάλων σειρών, *επιτάχυνση διάγνωσης (ογκολογία, ορθοπεδική,
οφθαλμολογία, ενδοκρινολογία, δερματολογία, κ.α.), και πολλές άλλες λειτουργίες νοσοκομείων. Πρέπει να ζητηθεί από τα επαγγελματικά όργανα των γιατρών, προ παντός της περιφέρειας. Το εργαλείο υπάρχει= η ΚτΠ, όπως και οι πόροι= ΕΣΠΑ , άλλα προγράμματα ΕΕ και το Π.Δ.Ε. Οι γιατροί τα γνωρίζουν όλα αυτά και μπορούν άνετα να τα διαχειριστούν. Η ρομποτική στην ορθοπεδική, σύμφωνα με το γαλλικό INSERM, [μελέτη 11/1/22], μείωσε τον χρόνο και το κόστος των εγχειρήσεων κατά 40<Χ<60%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Όταν ένα περιστατικό με κοιλιακό άλγος θέλει 10 ώρες διερεύνηση στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο με εξετάσεις υπέρηχο και χειρουργό ιατρό πως είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί σε ένα κέντρο υγείας η ΤΟΜΥ από παθολόγο η γενικό ιατρό ; Εξ ορισμού είναι περιστατικό για Νοσοκομείο. Επίσης τα αστικά Κέντρα υγείας στα Χανιά δεν εφημερεύουν. Οι ιατροί δέχονται κοινό με ραντεβού. Ένα επείγον περιστατικό όμως θα εξυπηρετηθεί χωρίς ραντεβού αν προσέλθει, όμως σε περισσότερες περιπτώσεις θα γίνει παραπομπή στο νοσοκομείο αναγκαστικά γιατί η οι εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν αυτές που πρέπει η δεν υπάρχουν οι ειδικότητες ιατρών . Θεωρητικά θα μπορούσαν να εφημερεύουν τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, αλλά θέλει οργάνωση, εργαστήρια και ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα