Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

100 χρόνια απ’ το “επεισόδιο Τελλίνι”

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή είχαµε πάθει εκτός από πολιτική κόπωση και οικονοµική δυσανεξία. Η χώρα είχε εξαντληθεί και διχαστεί απ’ την εκτέλεση των έξι στου Γουδή, εκυβερνάτο δε από επαναστατική Επιτροπή µε επικεφαλής τον Νικόλαο Πλαστήρα.
Από το 1920 είχαµε συµφωνήσει και δεχθεί τη δηµιουργία ενός νεόκοπου οργάνου που ορίστηκε από την Πρεσβευτική ∆ιάσκεψη Ειρήνης, το οποίο θα προτείνει τη χάραξη των συνόρων µεταξύ Ελλάδος- Αλβανίας, πράγµα που απασχολούσε τη ∆ιεθνή Κοινότητα απ’ τους Βαλκανικούς πολέµους. Έδρα της Επιτροπής ήταν αρχικώς η Κορυτσά, αλλά κατόπιν διαµαρτυριών της ελληνικής πλευράς µεταφέρθηκε στα Ιωάννινα το 1923. Στην Επιτροπή µετείχαν ένας Άγγλος Συν/χης ένας Γάλλος τ/χης και ο Ιταλός στρατηγός Ενρίκο Τελλίνι. Οι Ιταλοί παρενέβαιναν προστατευτικά για τους Αλβανούς και είχαν βλέψεις σε νησιά της Επτανήσου και σε εδάφη της Ηπείρου.

Λόγω του χειµώνα οι εργασίες της Επιτροπής διεκόπησαν και επανελήφθησαν τον Αύγουστο του 1923. Τις ηµέρες εκείνες το αυτοκίνητο του Τελλίνι έπεσε σε ενέδρα στο δρόµο Ιωάννινα – Κακαβιά εντός της ελληνικής επικράτειας, όπου σκοτώθηκαν τα επιβαίνοντα τρία µέλη της ιταλικής αντιπροσωπείας ο Βορειοηπειρώτης διερµηνέας και ο Τελλίνι, ο οποίος διέκειτο ευµενώς προς την Αλβανία. Το γεγονός έµεινε γνωστό ως “επεισόδιο Τελλίνι” που οδήγησε τον Μουσολίνι να κατηγορήσει τους Έλληνες ως υπεύθυνους και να ζητήσει και να προβεί η Αθήνα σε λίαν υποτιµητικές ενέργειες και να καταβάλει ποινή εκ 50 εκατοµ. λιρετών, ποσό που η Ελλάδα δανείστηκε και το κατέβαλε στην Ιταλία, σε αντάλλαγµα την απελευθέρωση της Κέρκυρας.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τον Μουσολίνι ότι οι δράστες ήταν ληστές αλβανικής καταγωγής, επιστράτευσε δε στελέχη της Αστυνοµίας Πόλεων και της Χωροφυλακής να βρει τους ενόχους κατόπιν επέµβασης και της Κοινωνίας των Εθνών. Επειδή η Κ.τ.Ε. δεν µπορούσε να χειριστεί την υπόθεση την παρέπεµψε στην Πρεσβευτική ∆ιάσκεψη.

Ενώ γίνονταν αυτές οι διαδικασίες, ο Μουσολίνι προχώρησε στον κανονιοβολισµό της ανοχύρωτης Κέρκυρας, την οποία κατέλαβε την 31η Αυγούστου µε θύµατα 16 αµάχους και πολλούς τραυµατίες.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή ήταν αθωωτικά για την Ελλάδα και η Πρεσβευτική ∆ιάσκεψη υποχρέωσε την Ιταλία ν’ αποσυρθεί από την Κέρκυρα µέχρι την 27η Σεπτεµβρίου. Παρά το ότι δεν ανακαλύφθηκαν οι ένοχοι της επίθεσης από επίσηµες πηγές έκλεισαν την υπόθεση άρον άρον.
Όµως το “επεισόδιο Τελλίνι” δεν έκλεισε. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και έχουν αποκαλυφθεί οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί, ενώ στην Κέρκυρα παρουσιάζονται όλο και νέα στοιχεία, που σχετίζονται µε το έγκληµα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα