Η μικρή πόλη Κιζελίτσε της Πολωνίας έλαβε το βραβείο ManagEnergy Award 2014 που απονέμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρωτοπορία της στη χρήση και εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το Κιζελίτσε ηλεκτροδοτείται εξολοκλήρου από ΑΠΕ, συγκεκριμένα από αιολική ενέργεια και βιομάζα. Το επίτευγμα της πόλης αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν λάβουμε υπόψη ότι η Πολωνία είναι μια χώρα που παράγει το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και αντιτίθεται σθεναρά στις ευρωπαϊκές προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για να μην πληγεί το -κατά τ’ άλλα “βρώμικο”- ενεργειακό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζει την αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη που σημειώνει.
Ο δήμαρχος της πόλης Τόμας Κοπρόβιακ έκανε λόγο για “στρατηγική επιλογή ανάπτυξης” ώστε η μικρή πόλη να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη.
Στις αγροτικές περιοχές στα περίχωρα του Κιζέλιτσε έχουν εγκατασταθεί δύο αιολικά πάρκα που περιλαμβάνουν πάνω από 50 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 94,5 Μεγαβάτ, οι οποίες ενσωματώθηκαν ομαλά στα καλλιεργήσιμα εδάφη δίχως να επηρεάσουν την παραγωγή. Μάλιστα, κάθε αγρότης κερδίζει 5000 Ευρώ ετησίως για κάθε ανεμογεννήτρια που είναι εγκατεστημένη στα χωράφια του.
Συμπληρωματικά με τα αιολικά λειτουργεί ένας καυστήρας βιομάζας ισχύος 6 Μεγαβάτ, ο οποίος τροφοδοτείται από τα υποπροϊόντα της καλλιέργειας δημητριακών στην περιοχή με επιπρόσθετα οφέλη στην “τσέπη” των αγροτών. Ο καυστήρας συνδέεται με ένα δίκτυο κοινοτικής τηλεθέρμανσης που εξυπηρετεί το 85% των κτηρίων της κοινότητας.
Το Δεκέμβριο του 2013 κατασκευάστηκε επίσης η πρώτη μονάδα βιοαερίου που παράγει ένα Μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και ένα Μεγαβάτ θέρμανσης και τροφοδοτείται από ενσίρωμα καλαμποκιού που καλλιεργείται τοπικά.
Ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή ένα τρίτο αιολικό πάρκο ισχύος 24 Μεγαβάτ, ενώ στα τέλη του έτους θα ανακοινωθεί διαγωνισμός για την εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή.
Τέλος, όλα τα κοινοτικά κτήρια θα αποκτήσουν από τρεις συστοιχίες φωτοβολταϊκών πάνελ, ισχύος 10 Κιλοβάτ έκαστο.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη χρήση δημόσιου φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας δείχνουν ότι η μικρή πολωνική πόλη των 2300 κατοίκων βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς την αειφορία και την ενεργειακή αυτονομία.
Πηγή: www.econews.gr