Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες, 17 Οκτωβρίου 2013 τέθηκε ήδη ο επόμενος στόχος που είναι η ταχεία ευρυζωνικότητα για όλους, αφού το 100% καλύπτεται με βασική ευρυζωνική πρόσβαση σε όλη την Ευρώπη. H E.E. επιτυγχάνει νωρίτερα τον στόχο της, αναφέρεται στην κοινοτική ανακοίνωση.
Eτσι, όλα τα νοικοκυριά της Ε.Ε. μπορούν τώρα να έχουν βασική ευρυζωνική σύνδεση, εφόσον σε όλη την Ε.Ε. είναι πλέον διαθέσιμες ευρυζωνικές δορυφορικές υπηρεσίες. Δορυφορικές συνδέσεις διατίθενται και στα 28 κράτη μέλη, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει δορυφορική συνδρομή ο κάθε Ευρωπαίος, περιλαμβανομένων και των τριών εκατομμυρίων ατόμων που δεν καλύπτονται ήδη από σταθερά ή κινητά ευρυζωνικά δίκτυα.
Ευρωπαία αξιωματούχος δήλωσε ότι «κάθε Ευρωπαίος και ψηφιακή σύνδεση, έχει αυτή τη δυνατότητα».
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 148 δορυφόροι που παρέχουν υπηρεσίες στους Ευρωπαίους. Τα βασικά συνδρομητικά πακέτα ξεκινούν από 10 ευρώ το μήνα, τα πακέτα 20Mbps από 25 ευρώ το μήνα, ενώ η μέση τιμή για τα δορυφορικά πιάτα ξεκινά από 350 ευρώ (μικρότερη στα προνομιακά πακέτα).
Πάντως ευρωπαίοι αναλυτές αναφέρουν ότι οι βασικές ευρυζωνικές υπηρεσίες δεν είναι αρκετές και ότι χρειάζονται μεγαλύτερες ταχύτητες για μια πραγματικά “Συνδεδεμένη Ηπειρο”, πράγμα με το οποίο συμφωνούν και οι κοινοτικοί αξιωματούχοι:
Σχετικά με τον ορισμό της δορυφορικής ευρυζωνικότητας, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο εξής: «Το διαδίκτυο μέσω δορυφόρου, που καλείται επίσης ευρυζωνική δορυφορική σύνδεση, είναι μια αμφίδρομη σύνδεση υψηλής ταχύτητας που επιτυγχάνεται μέσω δορυφόρων επικοινωνίας αντί για επίγεια τηλεφωνική γραμμή ή άλλο επίγειο μέσο».
Καταδίκη Ελλάδας για τον “Ελληνικό Χρυσό”
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Ε.Δ.) καταδίκασε χθες την Ελλάδα επειδή η κυβέρνησή της δεν ανέκτησε την κρατική βοήθεια που είχε δώσει στην επιχείρηση “Ελληνικός Χρυσός” με την μορφή της πώλησης σ’ αυτήν κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε τιμή χαμηλότερη της αξίας τους απαλλάσσοντάς την ταυτόχρονα και από την υποχρέωση της να καταβάλει τους συνδεόμενους με αυτά φόρους.
Οπως αναφέρει η προσφυγή της Κομισιόν στις 12 Δεκεμβρίου 2003 τα “Μεταλλεία Κασσάνδρας” μεταβιβάσθηκαν από την TVX HELLAS στο Ελληνικό Δημόσιο έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ημέρα το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην πώληση των “Μεταλλείων Κασσάνδρας” στην “Ελληνικός Χρυσός” έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς, όμως, να έχει γίνει προηγουμένως εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης και χωρίς ανοικτό διαγωνισμό.
Κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το κενό στη νομοθεσία, που επικαλείται η Ελλάδα και αφορά στο γεγονός ότι η υφιστάμενη διαδικασία ανάκτησης παράνομης κρατικής ενίσχυσης, δεν καλύπτει τις περιπτώσεις χορήγησης από ένα κράτος – μέλος ενίσχυσης, υπό την μορφή της πώλησης ακινήτων, σε τιμή κατώτερη της πραγματικής τους αξίας, δεν στοιχειοθετεί απόλυτη αδυναμία, σύμφωνα με την νομολογία του Ευρ. Δικαστηρίου. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν ζήτησε από την Κομισιόν να τροποποιήσει την απόφασή της έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες πώλησης των μεταλλείων.
Συνεπώς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την προσφυγή της Επιτροπής βάσιμη διότι η Ελλάδα, παραβίασε την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
Τώρα, η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει από την “Ελληνικός Χρυσός” την επιστροφή του ποσού των 15.340 εκατομμύριων ευρώ και κάθε καθυστέρηση της τελευταίας συνεπάγεται την αύξηση του ποσού των τόκων που θα πρέπει να καταβάλει.