Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η Κάρπαθος από ψηλά…

Μια διαφορετική προσέγγιση γνωριμίας με παραλίες από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα με σκοπό να προβάλλουμε τις ομορφιές της πατρίδος μας από άλλη οπτική γωνία. Οι φωτογραφίες είναι από τον φίλο Νίκο Ήμελλο, με αφορμή την πρόσφατη παρουσία μας στο νησί για τις εκδηλώσεις μνήμης, αφιερωμένες στον ήρωα σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη.
Η Κάρπαθος, με περισσότερες από ενενήντα παραλίες, αποτελεί μοναδικό τουριστικό προορισμό για οικογενειακές διακοπές και όχι μόνο. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν ιδιαίτερα οι παραλίες της Αμμοοπής, στην ανατολική πλευρά της Καρπάθου.
Εκτός από τις μοναδικές παραλίες της, τον “πίνακα ζωγραφικής” συμπληρώνουν τουριστικές μονάδες υψηλής αισθητικής και σύγχρονων ανέσεων.

Αμμοοπή

κάρπαθοςΤην παραθαλάσσια περιοχή της Αμμοοπής – οικισμός Λακί,  τη συναντάμε νοτιοανατολικά του νησιού, μεταξύ του αερολιμένα και της πρωτεύουσας του, τα Πηγάδια. Πρόκειται για μία θαυμάσια σε ομορφιά περιοχή με την σημαντικότερη τουριστική υποδομή σε ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ταβέρνες και με καλά οργανωμένες τις μεγάλες σε μήκος αλλά και μικρές παραλίες της οι οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των καλύτερων της Καρπάθου.

Λευκός

κάρπαθοςΒορειοδυτικά της Καρπάθου συναντάμε τον Λευκό με διαδοχικές όμορφες πάντα παραλίες οι οποίες έχουν ως χαρακτηριστικό τους στοιχείο ένα έντονο  γαλαζοπράσινο χρώμα στα νερά τους. Αντικριστά  βρίσκεται και ένα μικρό νησάκι με την ονομασία Σώκαστρο.

Κυρά Παναγιά

κάρπαθοςΗ παραλία πήρε αυτό το όνομα από την εκκλησία που βρίσκεται στον λόφο της παραθαλάσσιας μικρής αλλά καλά οργανωμένης αμμουδερής παραλίας της. Κι εδώ υπάρχουν ταβέρνες και τουριστικά καταλύματα, ενώ η απόσταση από τα Πηγάδια είναι περίπου 15 χιλιόμετρα.

κάρπαθοςΗ Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων (μετά τη Ρόδο). Βρίσκεται στη μέση του Καρπαθίου πελάγους μεταξύ της Ρόδου ανατολικά και της δυτικά και έχει πρωτεύουσα τα Πηγάδια (ή Κάρπαθο).

Αποτελεί πλούσιο βιότοπο και γι’ αυτόν τον λόγο διαθέτει προστατευόμενες περιοχές, όπου επιζούν πληθυσμοί διαφόρων ειδών πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση. Για την ονομασία του νησιού, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο Όμηρος την ονομάζει Κράπαθο, σύμφωνα με αναφορά στα Γεωγραφικά του Στράβωνα. Άλλα αρχαία ονόματα του νησιού είναι Τετράπολις, Ανεμόεσσα, ενώ κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν Scarpanto (η ονομασία αυτή για το νησί επιβιώνει ακόμη στα ιταλικά). Η Κάρπαθος έχει δώσει το όνομά της στο πέλαγος που την περιβρέχει, το Καρπάθιο Πέλαγος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα