■ Λόγο και ρόλο έχουν και οι ίδιες οι δυτικές κοινωνίες
Η μέχρι σήμερα έξωθεν παρέμβαση για φρένο στις τουρκικές απειλές, είναι επί του παρόντος αμφίβολης αποτελεσματικότητας, γιατί καθένα από τα ισχυρά δυτικά κράτη αξιολογεί διαφορετικά την απειλή απέναντι στα συμφέροντά του, από τη στρατιωτική ισχυροποίηση και επιθετική επιστροφή της ισλαμο-εθνικιστικής αναθεωρητικής Τουρκίας.
Ένδειξη, οι μη αποφάσεις επί του θέματος της ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ.
Με φόντο την Ελληνοτουρκική κρίση του 2020, είχα δημοσιεύσει πρόταση προς φορείς του Ελληνισμού για την ανάγκη να κινητοποιηθούν εντός και εκτός χώρας -πέρα από τις επίσημες ενέργειες της κυβέρνησης σε δυτικές κυβερνήσεις και φόρα- και να ενεργοποιήσουν τις ίδιες τις δυτικές κοινωνίες, ώστε οι τελευταίες, να συμβάλουν να περιφρουρηθεί η θάλασσα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επειδή συνιστούν ένα σημαντικό κομμάτι του λίκνου του Δυτικού πολιτισμού.
Αφορμή για να επαναφέρω την εν λόγω πρόταση αποτέλεσε άρθρο στην τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, (φερέφωνο του προέδρου Ερντογάν), στις 24/5/2022, με τίτλο, “Who are the Lord Byrons of today”? “Ποιοι είναι οι λόρδοι Μπάιρον του σήμερα;”.
Το εν λόγω άρθρο, μετά από μια έμμεση απαξιωτική αναφορά στο πρόσωπο σύμβολο του φιλελληνισμού και της υποστήριξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 λόρδο Βύρωνα, φτάνει στο σήμερα, για να κατηγορήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, επιχειρεί να προκαλέσει αισθήματα οργής κατά των Τούρκων στη Δύση, ανάλογα με εκείνα που είχαν πλημμυρίσει τη Δύση την περίοδο της Ελληνικής Eπανάστασης.
Η πολιτισμική πρόκληση προς το σύνολο της Δύσης
Οι απειλές κατά της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας των νησιών, είναι ταυτόχρονα και μια ιστορικής διάστασης πολιτισμική πρόκληση κατά του Δυτικού Πολιτισμού, γιατί στοχεύουν ευθέως ένα -ακόμη- κομμάτι του λίκνου του. Συγκεκριμένα είναι η περιοχή που γεννήθηκαν και παρήγαγαν επιστήμη και πολιτισμό δύο από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, καθώς και ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης ο Κώος και ο μεγαλύτερος μαθηματικός των αρχαίων χρόνων, ο Πυθαγόρας ο Σάμιος.
Οι Τούρκοι “θυμούνται” πολύ καλά ότι οι δυτικές κοινωνίες πρόσφεραν ακόμη και αίμα στον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα, παρά την αρχικά αρνητική θέση των κυβερνήσεων τους μέσα από την Ιερά συμμαχία τον 18ο αιώνα για την ελληνική επανάσταση.
Θεωρούσαν ιστορικό δίκαιο να ελευθερωθεί και να διατηρηθεί ελεύθερο αυτό που γνώριζαν ανέκαθεν ως λίκνο του πολιτισμού της επιστήμης και της δημοκρατίας τους και πρόσφεραν πολλά για να επιτευχθεί.
Το κρεσέντο των απειλών κατά των νησιών, δίνουν σήμερα στις ίδιες τις Δυτικές κοινωνίες, ως δικαίωμα και υποχρέωση, λόγο και ρόλο αντίδρασης, όπως και στο παρελθόν. Κατά την εκτίμησή μου αυτό που αποτυπώνεται στο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας είναι ακριβώς ο φόβος από την ενδεχόμενη ενεργοποίηση μιας τέτοιας γενικότερης αντίδρασης.
Ο ρόλος του Παγκόσμιου Ελληνισμού
Συμπερασματικά εκτιμώ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πλέον, να ξεδιπλώσουν οι φορείς του Παγκόσμιου Ελληνισμού, μια ολοκληρωμένη και ευρηματική εκστρατεία μέσα από τα social media, ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο, κατ’ ευθείαν στους δυτικούς πολίτες, τονίζοντας ότι η σημερινή Ελλάδα όντας το ανατολικό σύνορο του Δυτικού Κόσμου έχει αντιμετωπίσει με το μέγιστο των δυνάμεών της τις απειλές κατά του λίκνου του δυτικού πολιτισμού, αλλά χρειάζεται και την ενίσχυση και των υπόλοιπων δυτικών κοινωνιών, όπως και στο παρελθόν.
Η καμπάνια αυτή θα συμβάλλει παράλληλα στην αντίδραση και στην άλλη
-μείζονα- πρόκληση, η οποία σπρώχνει ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό σε πραγματικό πισωγύρισμα. Δηλ. την ισλαμο-εθνικιστική αυτοκρατορική επιθετική επεκτατική επιστροφή της Τουρκίας προς όλες τις κατευθύνσεις, στηριγμένη στα όπλα.
Η ομοψυχία που πρόβαλε η Δύση όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και των κοινωνιών απέναντι στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δείχνει ότι το έδαφος στις δυτικές κοινωνίες είναι εν πολλοίς πρόσφορο για την προτεινόμενη ελληνική καμπάνια απέναντι στα νεο-οθωμανικά “οράματα”.
Κύριοι φορείς του Ελληνισμού που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και να προσφέρουν σ’ αυτή την εκστρατεία είναι:
• Ομογενειακοί φορείς και προσωπικότητες της διασποράς,
• Τμήμα ή ολόκληρη η επιτροπή εορτασμού 1821-2021 συνεχίζοντας τη λειτουργία της με προσαρμοσμένο έργο. (χωρίς κυβερνητικό μανδύα).
• Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελευθ. Βενιζέλος,
• Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής,
• ΑΕΙ και Δεξαμενές σκέψης που διαθέτουν ινστιτούτα ή τμήματα σχετικά με το αντικείμενο,
• Μείζονες ελληνικοί τουριστικοί φορείς.
Καταλληλότερος και υψηλού ειδικού βάρους και κύρους φορέας για να οργανώσει και να εποπτεύσει Συντονιστικό Όργανο που θα αξιοποιήσει τους παραπάνω φορείς είναι κατά τη γνώμη μου η Ακαδημία Αθηνών, επιλέγοντας και οργανώνοντας κατάλληλα μέλη της γι’ αυτό.
*Ο Στέφανος Ανδριάνης είναι αντισ/γος ε.α, πολιτ. μηχανικός – πρώην πρόεδρος & διευθ. σύμβουλος των ΕΑΣ,
(ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)
Υ.Γ. 1 Τα παραπάνω αποτελούν πυρήνα ανάλυσης – άρθρου μου που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο 2020, στην έγκριτη εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” (29/8/2020), στους έγκριτους ηλεκτρονικούς κόμβους metarithmisi.gr (28/8/2020), militaire.gr (26/8/2020), στη σελίδα μου στο FB (29/8/2020) και στην προσωπική μου ιστοσελίδα aksiokratia.gr με μετάφραση στα Αγγλικά (26/8/2020).
Υ.Γ. 2. Την εν λόγω πρόταση είχα υποβάλει παράλληλα μέσω e-mail στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, στην Ακαδημία Αθηνών και στους λοιπούς παραπάνω φορείς.