Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025

Εκδηλώσεις για τον Κλήδονα

Δύο πολύ όμορφες βραδιές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χιλιάδες άνθρωποι, Ελληνες και ξένοι, με τις εκδηλώσεις του Κλήδονα τόσο στο παλιό λιμάνι το βράδυ της Κυριακής όσο και στην παραλία της Νέας Χώρας το βράδυ της Δευτέρας, με γλέντι που κράτησε μέχρι αργά.

Παλιό λιμάνι
Στο παλιό λιμάνι είχαν επιλεγεί τρία σημεία με φωτιές που άναβαν από νωρίς, προκαλώντας το ενδιαφέρον και την αγωνία κυρίως των ξένων επισκεπτών. Στο κάθε σημείο είχε στηθεί εξέδρα στην οποία θέση είχαν παραδοσιακά καλλιτεχνικά σχήματα που έπαιζαν τραγούδια και σκοπούς της Κρήτης, ενώ οι θαυμάσιοι χορευτές μικροί και μεγάλοι του παραδοσιακού Συλλόγου ´Σταυραετοί´ με την ικανότητά τους στον χορό εισέπρατταν τον έπαινο με ασταμάτητα χειροκροτήματα. Η βραδιά κυλούσε ευχάριστα με τον κόσμο ν’ αυξάνεται συνεχώς και ν’ απαθανατίζει την κρητική λεβεντιά με βιντεοκάμερα και με φωτογραφική μηχανή.

Νέα Χώρα
Βραδιά αφιερωμένη στον Κλήδονα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και στην παραλία της Νέας Χώρας, με διοργανωτές τους καταστηματάρχες και τους ξενοδόχους της περιοχής, τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων καθώς και το Ενοριακό Πολιτιστικό Κέντρο Αγίων Κων/νου και Ελένης Νέας Χώρας. Στη μουσική ήταν το παραδοσιακό συγκρότημα των Αρτέμη Πεντάρη και Μανώλη Φαντάκη, ενώ ο παραδοσιακός χορευτικός Σύλλογος ´Αροδαμός´ μοσχοβόλησε την παραλία.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό καλωσόρισμα ο εφημέριος της Ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης π. Αντώνιος Σαπουνάκης, επισημαίνοντας τα εξής: «Με το παραδοσιακό συγκρότημα των καλλιτεχνών Αρτέμη Πεντάρη και Μανώλη Φαντάκη και τις ζεστές καρδιές των κατοίκων θα περάσουμε μια θαυμάσια βραδιά. Θα υπάρχει η βίωση του καψίματος των στεφανιών της Πρωτομαγιάς στην αμμούτσα και θα δείτε και τις φωταγωγημένες βάρκες των ερασιτεχνών αλιέων που θα κάνουν κυκλικά βόλτες στα ήρεμα νερά της θάλασσας λίγα μέτρα απόσταση από την παραλία. Για το έθιμο του Κλήδονα θα μας μιλήσει ο δάσκαλος από το Ακρωτήρι Λεωνίδας Βιγλιρής. Προσκαλεσμένοι μας είναι επίσης ο Σύλλογος της Παράδοσης ´Αροδαμός´ για να μας βοηθήσουν στη βίωση αυτού του εθίμου».
Αμέσως μετά απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των ξενοδόχων Νέας Χώρας ο Παναγιώτης Κόρακας υπογραμμίζοντας τα εξής: «Αυτή η γιορτή είναι μια γιορτή που την κάνουμε επί σειρά ετών κάθε χρόνο γιατί πιστεύουμε ότι η παράδοση πρέπει να συνεχίζεται για να μαθαίνουν και οι νεότεροι που δεν τα έχουν ζήσει αυτά, να θυμούνται οι παλαιότεροι και γενικά δίνεται μια ευκαιρία στη συνοικία μας εδώ να πανηγυρίσει με την συγκέντρωση αρκετού κόσμου και οι ξένοι να δούνε την κουλτούρα και τις παραδόσεις μας προς όφελος όλων».
Ακολούθησε λεπτομερής αναφορά του ομιλητή Λεωνίδα Βιγλιρή για το έθιμο του Κλήδονα με πολλά και νέα στοιχεία που πολλοί δεν τα γνώριζαν. «Στις 24 Ιουνίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη γέννηση του Αϊ – Γιάννη, του Προδρόμου. Μαζί με τον Αϊ – Γιάννη, λατρεύεται και ο Ήλιος των θερινών τροπών και ανάβονται διαβατήριες και καθαρτήριες φωτιές, για το κρίσιμο του χρόνου. Ασκούνται με τελετουργική διαδικασία η μαντεία και η μαντική και επιδιώκεται η υγεία και το σωματικό κάλλος, με τη συγκομιδή θεραπευτικών και αρωματικών φυτών (ρίγανη, μαλοτήρα, φασκομηλιά, χαμομήλι κ.ά.). Από τις ποικίλες αυτές ενέργειες κι επιδιώξεις έχει πάρει και ο Άγιος ποικίλα ονόματα: Αϊ – Γιάννης ο Κλήδονας, ο Λαμπαδάρης, ο Λαμπροφόρος, ο Φανιστής, ο Λιοτρόπης, ο Ριζικάρης, ο Ρηγανάς κ.ά.», επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο ομιλητής και πρόσθεσε: «Το έθιμο είναι γενικότερα ηλιοτροπικό κι έξω από την Ευαγγελική παράδοση. Το βρίσκουμε στην αρχαία εποχή, όπου επιζεί η ´Κληδών´, η τελετή – δέηση, που με φράσεις και λέξεις τυχαίες, λέγονται ασυνάρτητα πράγματα στη διάρκεια μαντικών ιεροτελεστιών και μετά απέδιδαν σ’ αυτές προφητικές σημασίες…» .
«Ο λαός μας», συμπλήρωσε, «στο πέρασμα των αιώνων, αντικατέστησε τους παλαιούς τύπους λατρείας, με το χριστιανικό πνεύμα. Στη θέση του Δία, θα βάλει τον Προφήτη Ηλία και θα τον κάμει έφορο της βροχής και των ανέμων, της αστραπής και της βροντής και θα του χτίσει εκκλησάκι πάνω στις κορυφές. Τον Αϊ – Νικόλα θα κάμει Ποσειδώνα της θάλασσας, και προστάτη των ναυτικών. Τον Αϊ – Γιώργη, προστάτη της στάνης και των βοσκών και συνεχίζοντας θα δώσει στον κάθε Άγιο έναν τομέα για να τον προστατεύει. Τον Αϊ – Γιάννη τον Πρόδρομο, θα βάλει στη θέση του Απόλλωνα, του Θεού του ήλιου και θα τοποθετήσει τη γιορτή του, πάνω στη θερινή ηλιακή τροπή, κρίσιμη κι επικίνδυνη καμπή του χρόνου. Έτσι ο Άγιος θα δώσει καλή τροπή, καλή πορεία στον θερινό ήλιο. Κι ίσως σ’ αυτή την αλλαγή του ήλιου, να στηρίζει ο λαός μας όλη τη μαντική δύναμη, που αποδίδει στην ημέρα αυτή».      


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα