Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Απόδραση στον μαγικό κόσμο των βιβλίων

Αν ένα φεστιβάλ βιβλίου έχει ως βασικό στόχο να φέρει κοντά το αναγνωστικό κοινό με τους δημιουργούς κι όλους τους άλλους συντελεστές ενός συγγραφικού – εκδοτικού εγχειρήματος, τότε το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που θα διαρκέσει από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 3 Ιουλίου, υπόσχεται αναμφίβολα πολλές συναρπαστικές στιγμές: περισσότεροι από 100 ομιλητές – συγγραφείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού, εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές και διανοούμενοι θα έρθουν στα Χανιά για να μιλήσουν για το έργο τους, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 60 παρουσιάσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, μελοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά αναλόγια βιβλίων σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, παιδικής λογοτεχνίας κ.ά.

Οι δράσεις πρόκειται να φιλοξενηθούν στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), το Γιαλί Τζαμισί, στον Φιλολογικό Σύλλογο “Χρυσόστομος” και σε άλλα σημεία των Χανίων, όπως η Φορτέτζα, και ο Χώρος Τέχνης Χανίων, δίνοντας έναν τόνο στις πέντε αυτές ημέρες. Μια γιορτή που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, με τη σύμπραξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”, του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και βιβλιοπωλείων της πόλης καθώς και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα βρεθεί η έννοια του “ορίου” και των “συνόρων”, στις πολλές και διαφορετικές εκδοχές τους: τα όρια της ιστορίας και λογοτεχνίας, η Κρήτη ως όριο, τα σύνορα για την Ευρώπη και τα σύνορα της προσφυγιάς, ο Μίκης Θεοδωράκης ως ένας διανοούμενος εκτός ορίων.
Η επίσημη τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 21:00, στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στην παλιά πόλη.

Διακεκριμένοι καλεσμένοι

Το “παρών” στο φεστιβάλ πρόκειται να δώσουν σημαντικοί πνευματικοί δημιουργοί και συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών ο βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων της Ισπανίας για το σύνολο του έργου του, Βάσκος συγγραφέας Μπερνάρντο Ατσάγα (Bernardo Atxaga), ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, αλλά και σκηνοθέτης δύο ταινιών Ερίκ Βυϊγιάρ (Éric Vuillard), ο βραβευμένος με το βραβείο Runciman Award 2022 (για το βιβλίο του “John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μία ελληνική ψυχή”) συγγραφέας βιβλίων για την τέχνη και επιμελητής εκθέσεων, Ίαν Κόλινς (Ian Collins), ο δημοφιλέστερος πεζογράφος της Ουκρανίας Αντρέι Κούρκοφ (Andrej Kurkow), η Βρετανίδα ποιήτρια και μυθιστοριογράφος Ρουθ Παντέλ (Ruth Padel), ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Santiago Roncagliolo), Περουβιανός μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, δραματουργός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφραστής και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας “El País”, η Σκωτσέζα πεζογράφος, δραματουργός, κριτικός και δημοσιογράφος Άλι Σμιθ (Ali Smith) καθώς και η Ιταλίδα Μαρία Καρακάουζι (Maria Caracausi), καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.
Επίσης, πρόκειται να συμμετέχουν πάνω από 70 Έλληνες και Κύπριοι συγγραφείς, πεζογράφοι, ποιητές, ιστορικοί και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων, οι Πέτρος Μάρκαρης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Ανδρέας Αποστολίδης, Μάρω Δούκα, Παντελής Μπουκάλας κ.ά.

Παράλληλες δράσεις

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικά αναλόγια, μελοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών, ντοκιμαντέρ, σεμινάριο κ.ά.
Ειδικότερα:
• Ο Χώρος Τέχνης Χανίων (Παπαναστασίου 59) θα παρουσιάσει την έκθεση “Μίτος: στα όρια του Λαβυρίνθου”, σε επιμέλεια Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη, με τη συμμετοχή 34 Κρητών εικαστικών δημιουργών.
• Η διεθνούς φήμης πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την υπό έκδοση δουλειά της πάνω στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, 23:00-24:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.
• Ο συνθέτης και ερμηνευτής Κώστας Γανωτής (κιθάρα, φωνή) θα παρουσιάσει τη δουλειά του με μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, μαζί με τον Χάικ Γιατζιτζιάν (ούτι, φωνή), την Παρασκευή 1 Ιουλίου, 22:00-23:00, στο Γιαλί Τζαμισί.
• Η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου θα παρουσιάσει το μουσικό πρόγραμμα “Ποίηση που έγινε τραγούδι”, αφιερωμένο στους στίχους σπουδαίων ποιητών (Ελύτη, Γκάτσου, Λειβαδίτη, Ρίτσου, Σεφέρη, κ.ά.) που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, με την Αγγελική Λιούκα στο τραγούδι, στο πλαίσιο εκδήλωσης του θεματικού άξονα “Μίκης Θεοδωράκης: Ένας διανοούμενος εκτός ορίων”, την Κυριακή 3 Ιουλίου, 21:00-23:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.
• Τέσσερις ηθοποιοί που ζουν στα Χανιά, θα διαβάζουν αποσπάσματα από το έργο ισάριθμων καλεσμένων συγγραφέων, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στη Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου (Μεγάλο Αρσενάλι): Η Μαρίνα Πανηγυράκη από βιβλία της Μάρως Δούκα, η Ιώ Ασηθιανάκη από βιβλία της Ζυράννας Ζατέλη, η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη από βιβλία της Άλι Σμιθ και η Στελλίνα Ιωαννίδου από βιβλία του Ερίκ Βυϊγιάρ.
• Οι Παραμυθάδες του Εθνικού (στίχοι, μουσική, τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς, αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης) θα παρουσιάζουν τα “Ταξίδια στων παραμυθιών τη ράχη…” και άλλες αφηγήσεις, για παιδιά από 7 έως… 107 ετών, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο Γιαλί Τζαμί.
• Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Latin Noir” του βραβευμένου σκηνοθέτη και συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Ανδρέα Αποστολίδη -ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική, στη ζωή και το έργο των διάσημων συγγραφέων Πάκο Iγνάσιο Tάιμπο II (Paco Ignacio Taibo II) από το Μεξικό, Λεονάρδο Παδούρα (Leonardo Padura) από την Κούβα, Λουίς Σεπούλβεδα (Luis Sepulveda) από τη Χιλή, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Santiago Roncagliolo) από το Περού και Κλαούδια Πινιέιρο (Claudia Pineiro) από την Αργεντινή-, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, 21:00-22:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.
• Τα μέλη της ομάδας Social Media του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας) θα πραγματοποιήσουν το σεμινάριο “Ψηφιακή αφήγηση και επικοινωνία στον πολιτισμό”, το Σάββατο 2 Ιουλίου, 11:00-12:00,στο Μεγάλο Αρσενάλι.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ:
«Τα Χανιά είναι ιδανική πόλη για φεστιβάλ»

«Τα Χανιά είναι ιδανική πόλη για να φιλοξενήσουν το φεστιβάλ γιατί έχουν έναν αέρα πολιτισμού κι ένα έντονο πολιτισμικό παρελθόν. Το γεγονός ότι τα ίχνη της ιστορίας είναι ορατά καθώς περπατάς στους δρόμους, είναι κάτι που δεν το βρίσκεις σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα. Επίσης, η Κρήτη δεν είναι απλώς ένα νησί, είναι ένα μεγάλο νησί». Ο διευθυντής του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων Μανώλης Πιμπλής, μιλώντας στις “διαδρομές” δηλώνει αισιόδοξος ότι το φεστιβάλ ήρθε για να “μείνει”. Ήρθε για να ταυτιστεί με τα Χανιά και τα Χανιά να ταυτιστούν με αυτό. Ένα φεστιβάλ που ξεκινάει με τη φιλοδοξία να αγκαλιάσει και να αναδείξει τις διεθνείς συγγραφικές τάσεις και τους πρωταγωνιστές τους αλλά και να αγκαλιαστεί από ντόπιους και επισκέπτες αναγνώστες που θα θελήσουν να γίνουν κοινωνοί του μαγικού κόσμου του βιβλίου.

Ποιο είναι το στίγμα αυτού του φεστιβάλ, ποιος είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας του που το διαφοροποιούν από άλλα φεστιβάλ;

Καταρχάς φεστιβάλ με την έννοια που δίνουμε σε αυτή την πρωτοβουλία στα Χανιά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αντίθετα με το εξωτερικό που είναι πολύ διαδεδομένα. Στην Ελλάδα γίνονται εκθέσεις βιβλίου, όπως στη Θεσσαλονίκη ή στο Ζάππειο, που διανθίζονται με εκδηλώσεις. Κάποιο αυστηρά φεστιβαλικό γεγονός με διεθνή εμβέλεια και σημασία δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα φεστιβάλ ποίησης που γίνεται στην Τήνο που όμως επικεντρώνεται στην ποίηση. Υπάρχουν κάποια ακόμα εξειδικευμένα αλλά λίγα και όχι μεγάλα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στα Χανιά είναι ένα μεγάλο φεστιβαλικό γεγονός που σημαίνει όχι έκθεση βιβλίου αλλά εκδηλώσεις, συζητήσεις με θεματικές κ.λπ.

Θα έλεγε κανείς ότι το εγχείρημα αυτό περιέχει αρκετό ρίσκο δεδομένου ότι γίνεται σε μια επαρχιακή πόλη και μάλιστα νησιωτική. Το συμμερίζεστε αυτό;

Πρώτα από όλα τα μεγάλα φεστιβάλ στο εξωτερικό σπάνια γίνονται σε πρωτεύουσες. Για παράδειγμα γίνεται στη Χιχόν της Ισπανίας ένα μεγάλο φεστιβάλ νουάρ λογοτεχνίας ή στη Γερμανία η διεθνής έκθεση γίνεται στη Φραγκφούρτη κι όχι στο Βερολίνο ή τη Βόνη. Μεγάλο φεστιβάλ φιλοξενεί η Αβινιόν στη Γαλλία κ.λπ. Δεν συνδέονται δηλαδή τα φεστιβάλ με τις πρωτεύουσες. Από εκεί και πέρα, η άποψη μου είναι ότι τα Χανιά είναι ιδανική πόλη για ένα τέτοιο γεγονός γιατί έχουν έναν αέρα πολιτισμού κι ένα έντονο πολιτισμικό παρελθόν. Το γεγονός ότι τα ίχνη της ιστορίας είναι ορατά καθώς περπατάς μέσα στην πόλη, είναι κάτι που δεν το βρίσκεις σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα. Επίσης, η Κρήτη δεν είναι απλώς ένα νησί, είναι ένα μεγάλο νησί.

– Συχνά τα φεστιβάλ ταυτίζονται με τις πόλεις που τα φιλοξενούν και οι πόλεις με τα φεστιβάλ. Για παράδειγμα η Καλαμάτα έχει ταυτιστεί με το φεστιβάλ χορού, η Δράμα με το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και η Θεσσαλονίκη με το φεστιβάλ κινηματογράφου. Τα Χανιά θα μπορούσαν να ταυτιστούν με το φεστιβάλ βιβλίου;

Ναι, η πρόθεσή μας είναι αυτό να έχει μια συνέχεια και να καθιερωθεί. Γιατί όχι να αποτελέσει και παράδειγμα για άλλες πόλεις να κάνουν αντίστοιχα πράγματα. Πιστεύω λοιπόν ότι θα μπορούσε αυτό το φεστιβάλ να “μείνει”. Τα Χανιά είναι κατάλληλα για κάτι τέτοιο. Πέρα από τις υποδομές, βοηθάει και η σύνθεση του πληθυσμού: ντόπιοι, φοιτητές, άνθρωποι από την υπόλοιπη Ελλάδα που έχουν επιλέξει να μείνουν εδώ, ξένοι που ζουν εδώ. Επίσης, είναι μια πόλη “ζωντανή”, έχει κινήματα, παράγει πολιτισμό κ.λπ. Πέρα από αυτό, και το φεστιβάλ έχει να προσφέρει στον τόπο και οφείλουμε να αναπτύσσουμε τέτοιες δράσεις αλλιώς κινδυνεύουμε να καταντήσουμε ως χώρα μια τουριστική μονοκαλλιέργεια.

Το φεστιβάλ ξεκινάει σε μια εποχή όπου ζούμε την παντοκρατορία της εικόνας, ενώ ακόμα και το ίδιο το βιβλίο έχει ξεκινήσει να περνάει στην ψηφιακή εποχή. Πιστεύετε ότι τα φεστιβάλ είναι ακόμα πιο απαραίτητα σε αυτές τις συνθήκες όπου με ένα τρόπο αμφισβητείται η ύπαρξη του βιβλίου με την παραδοσιακή του μορφή;

Είναι απόλυτη ανάγκη. Μπορεί το ηλεκτρονικό βιβλίο να μην έχει την απήχηση που αναμενόταν, εντούτοις η εικόνα πράγματι έχει κυριαρχήσει και το βλέπουμε αυτό στη σχέση των παιδιών με τις οθόνες. Υπάρχει λοιπόν ένα ζήτημα με το βιβλίο. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές το κοινό του βιβλίου έχει σχετικά διευρυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Από εκεί και πέρα, τα φεστιβάλ έχουν στόχο να φέρουν τον αναγνώστη και φίλο του βιβλίου κοντά στον κόσμο του βιβλίου. Να τον βάλουν σε έναν κόσμο που είναι έξω από την καθημερινότητά του, αλλά και που -συγχρόνως- μπορεί να συμμετέχει, να γίνει μέρος του. Τα φεστιβάλ δηλαδή είναι νησίδες που σε ταξιδεύουν σε άλλες πραγματικότητες έξω από τις τρέχουσες και παράλληλα μπορούν να σε φέρουν σε επαφή με τους ανθρώπους του βιβλίου (συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές κ.λπ.).

Αυτό το πρώτο φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην έννοια του “ορίου”. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή;

Προέκυψε λόγω όλων αυτών που συμβαίνουν στις μέρες μας και ιδίως στην Ουκρανία. Αυτό που γίνεται είναι μια παραβίαση συνόρων που -όπως και στη Γιουγκοσλαβία- είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός για την Ευρώπη, το οποίο έρχεται να ταράξει την “τάξη” αυτού του κόσμου όπως την ξέραμε, με μεγάλες συνέπειες γεωπολιτικές, οικονομικές κ.λπ. σε όλα τα επίπεδα και σε παγκόσμια κλίμακα.
Πρόθεσή μας λοιπόν είναι να ξανασκεφτούμε τον κόσμο που ζούμε, τα όριά του, τις ταξινομήσεις που έχουμε στο μυαλό μας σχετικά με τη γεωπολιτική, την κοινωνία, τις συλλογικές ταυτότητες αλλά και με τη λογοτεχνία στην οποία επίσης τα γνωστά όρια αμφισβητούνται. Αμφισβητούνται καθώς βλέπουμε να εισέρχεται στη λογοτεχνία ένα δοκιμιακό στοιχείο και η έννοια του ντοκουμέντο ή βλέπουμε να χειρίζονται τα ιστορικά θέματα με τρόπο που υπερβαίνει το πλαίσιο αυτού που λέμε ιστορικό μυθιστόρημα. Τα όρια, με άλλα λόγια, βλέπουμε να αμφισβητούνται συνεχώς και σε όλα.

 

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς τον κόσμο των Χανίων ως διοργανωτές και συντελεστές αυτού του φεστιβάλ;

Ελπίζουμε να τον ενδιαφέρει αυτό το εγχείρημα και να το αγκαλιάσει. Από εκεί και πέρα, είναι η πρώτη φορά που το διοργανώνουμε, προσπαθούμε να έχουμε ένα δυνατό ξεκίνημα και να δώσουμε μια διάσταση υπερτοπική, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν και ατέλειες ή ανισορροπίες, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και επιλογών, που θα διορθωθούν τα επόμενα χρόνια εφόσον έχει συνέχεια το φεστιβάλ. Το μεγάλο στοίχημα είναι για εμάς αν ο μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων που θα γίνουν θα βρει το κοινό του. Βέβαια πιστεύουμε -κι έχουμε τέτοια μηνύματα- ότι πέρα από τους ντόπιους και τους ανθρώπους της Κρήτης το φεστιβάλ θα προσελκύσει κόσμο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα θελήσει να γνωρίσει από κοντά συγγραφείς και ανθρώπους του βιβλίου τούς οποίους δεν θα τους συναντήσει κάπου αλλού.

Συγγραφείς μιλάνε για το φεστιβάλ

Οι “διαδρομές” μίλησαν με τέσσερις από τους συγγραφείς οι οποίοι θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ.
Η Μάρω Δούκα, η Λένα Διβάνη, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Χρήστος Χωμενίδης τονίζουν τη σημασία του φεστιβάλ για τα Χανιά αλλά και για τον κόσμο του βιβλίου γενικότερα.

Η ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ

Η Μάρω Δούκα αναφέρει: «Είμαι πολύ συγκινημένη και ευχαριστημένη για αυτό το φεστιβάλ βιβλίου. Έχω πολύ εμπιστοσύνη στον Μανώλη Πιμπλή και τους τοπικούς παράγοντες. Αισθάνομαι ότι τα Χανιά ως τόπος κουβαλούν παράδοση πολιτιστική. Για να επιτύχει αυτή η γιορτή βιβλίου χρειάζεται η συμμετοχή του κόσμου. Η συμμετοχή των ανθρώπων. Για να μπορέσει να έχει συνέχεια και να μην είναι πυροτέχνημα, θα πρέπει να υποστηριχθεί από την κοινωνία.
Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει. Σίγουρα ο κόσμος θα ωφεληθεί. Σίγουρα και η πόλη θα ωφεληθεί. Είναι ένα φεστιβάλ που δεν έχει το τυπικό χαρακτηρισμό της επαρχιωτικής εκδήλωσης. Είναι κάτι που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στη Μεσόγειο. Το στοίχημα είναι αν θα έχει συνέχεια. Δίνεται έναυσμα μια προτροπή στον κόσμο να αναζητήσει απαντήσεις στα ζητήματα που τον απασχολούν μέσα από τα βιβλία. Στα Χανιά υπάρχουν καλοί βιβλιοπώλες που νοιάζονται και βιβλιοπωλεία που μπορεί να συγκριθούν με αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Η ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ

Η Λένα Διβάνη δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική ιδέα να γίνει φεστιβάλ βιβλίου όπως ήταν εξαιρετική ιδέα να γίνει και φεστιβάλ Κινηματογράφου στα Χανιά, το οποίο πέτυχε. Το ίδιο πιστεύω ότι θα πετύχει και το φεστιβάλ βιβλίου. Ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί. Και τα Χανιά θα γίνουν πλουσιότερα και εμείς το ίδιο».

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ

Ο Πέτρος Μάρκαρης υπογραμμίζει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που πραγματοποιείται αυτό το φεστιβάλ βιβλίου στα Χανιά. Οχι μόνο γιατί είναι πολύ σημαντική η συνάντηση μεταξύ συγγραφέων σε ένα χώρο φεστιβαλικό για το βιβλίο. Επίσης και γιατί τα φεστιβάλ βιβλίου έχουν εξαιρετική συμβολή τόσο στον κόσμο των εκδόσεων όσο και για τους συγγραφείς. Πέραν αυτού, το σημαντικότερο για εμένα είναι η επικοινωνία μεταξύ συγγραφέων και αναγνωστικού κοινού.
Εύχομαι το φεστιβάλ που ξεκινά αυτό τον χρόνο να συνεχιστεί γιατί είναι πολύ σημαντική η συνέχεια. Και εύχομαι το παράδειγμα του φεστιβάλ βιβλίου των Χανίων να το ακολουθήσουν και άλλες περιοχές στην Ελλάδα γιατί είναι πολύ σημαντικό να εξαπλωθούν τα φεστιβάλ βιβλίου πανελλαδικά».

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ

Ο Χρήστος Χωμενίδης σημείωσε: «Είναι πανέμορφα τα Χανιά και θα έλεγα ότι είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Κρήτης και όχι μόνο πολιτιστική. Σε αυτά τα φεστιβάλ δίνεται η δυνατότητα στους αναγνώστες να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους συγγραφείς.
Βεβαίως, αυτό είναι μεγάλο ρίσκο για τους συγγραφείς διότι μπορεί άμα σε δει ο αναγνώστης να σε απομυθοποιήσει πλήρως. Αλλά το παίρνουμε αυτό το ρίσκο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα περάσουμε υπέροχα. Θα φάμε στάκα, θα πιούμε ρακές. Θα είναι ένα καταπληκτικό φεστιβάλ. Και δύο πράγματα που εγώ θέλω να κάνω είναι να αφήσω δύο τριαντάφυλλα στον τάφο του Μίκη και να παίξω και μια παρτίδα σκάκι με τον Μανώλη Πιμπλή ο οποίος είναι καταπληκτικός σκακιστής και θα με συντρίψει».

«Μακάρι να γίνει για την πόλη θεσμός»

Το φεστιβάλ στηρίζουν βιβλιοπώλες των Χανίων, τέσσερις εκ των οποίων (“Koukoubook”, “Librairie”, “Τρενάκι” και “Μυθολογία”) προχώρησαν σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα συστήνοντας μια κοινοπραξία, τα μέλη της οποίας θα δώσουν το “παρών” στις εκδηλώσεις με βιβλία των συγγραφέων κ.λπ.
«Οι βιβλιοπώλες είδαμε την ιδέα του φεστιβάλ εξ’ αρχής με μεγάλο ενθουσιασμό γιατί πρόκειται να φιλοξενηθούν πολλοί και σημαντικοί συγγραφείς κι όλο αυτό για τους φίλους του βιβλίου είναι κάτι πολύ ξεχωριστό», σημείωσε η βιβλιοπώλης Ελένη Τενεκετζή και πρόσθεσε ότι τα φεστιβάλ έχουν μια ιδιαίτερη αξία καθώς καλλιεργούν μια κουλτούρα γύρω από το βιβλίο. «Στα φεστιβάλ φιλοξενούνται πολλοί συγγραφείς, γίνεται ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, το κοινό έρχεται κοντά σε ανθρώπους που ίσως να μην είχε την ευκαιρία να τους συναντήσει κάπου αλλού και συγχρόνως να μπει στο “παρασκήνιο” του κόσμου του βιβλίου: να δει τους ανθρώπους που γράφουν, που εκδίδουν, μεταφράζουν, επιμελούνται κ.λπ.».
Καταλήγοντας η κα Τενεκετζή επεσήμανε ότι ευχή όλων είναι το φεστιβάλ να καταστεί θεσμός για τα Χανιά, ενώ κάλεσε το κοινό που θα συμμετέχει, να δει με κατανόηση τα όποια λάθη ή παραλείψεις μπορεί να υπάρξουν καθώς η διοργάνωση υλοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο: «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και πιθανόν να υπάρξουν πολλά λάθη. Νομίζω όμως ότι αν μάθουμε από αυτά, θα πάμε στο επόμενο πολύ καλύτερα. Ας δει λοιπόν αυτή την πρώτη διοργάνωση με κατανόηση ο κόσμος. Είναι κάτι πολύ μεγάλο και γίνεται για πρώτη φορά. Χρειαζόμαστε την επιείκεια και τη θετική ματιά του κόσμου για να πάμε παρακάτω».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα