Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αντ. Ροκάκης: «Η Ευρώπη να εγγυηθεί το μέλλον του παραγωγικού της δυναμικού»

«Η Έρευνα των Ελληνικών Επιμελητηρίων για τις Επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στις επιχειρήσεις & στον Τουρισμό»

Αντώνης Ροκάκης: «Δεν επιτρέπονται δισταγμοί και υστεροβουλίες, η Ευρώπη οφείλει ενωμένη να εγγυηθεί το ασφαλές μέλλον του παραγωγικού της δυναμικού».

Τα Επιμελητήρια της χώρας μέσω του θεσμικού τους φορέα, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), σε συνεργασία με την εταιρία “Palmos Analysis” πραγματοποίησαν και σήμερα παρουσιάζουν την πρώτη πανελλαδική έρευνα για τις “Επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στις ελληνικές επιχειρήσεις και στον τουρισμό”.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, δήλωσε σχετικά με τα συμπεράσματα της έρευνας:

«Σε μια έντονα ταραγμένη περίοδο για την παγκόσμια και την τοπική μας Οικονομία, με επίκεντρο την πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, χωρίς να έχει περιοριστεί ακόμα ούτε και η καταστροφική πανδημική κρίση, η Επιχειρηματική μας κοινότητα οφείλει να μελετά ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα τις ριζικές μεταβολές που συντελούνται στο νέο περιβάλλον που επιχειρούν τα μέλη μας. Ιδιαίτερα εν μέσω της ευαίσθητης τουριστικής περιόδου, οφείλουμε να προβούμε αποτελεσματικά και στοχευμένα στις αναγκαίες αναθεωρήσεις της μέχρι τώρα στρατηγικής μας. Ως Επιμελητήρια οφείλαμε να αξιοποιήσουμε το πλέον αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο της έρευνας.

Η διαρκώς εντεινόμενη πληθωριστική πίεση, με επίκεντρο την ανεξέλεγκτη ενεργειακή κρίση, αποδεικνύεται ότι αποτελούν απλώς την κορυφή του «παγόβουνου» που απειλεί την εθνική και τη Χανιώτικη Οικονομία, επιβάλλοντας επείγουσα, ριζοσπαστική και συντονισμένη δράση από την Ευρώπη, την Ελληνική Πολιτεία και την Επιχειρηματική κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες τεχνοκρατικές αναλύσεις υποβαθμίζουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2022 στο 3%. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερη ανησυχία στην Ελληνική Αγορά προκαλεί το περιορισμένο ενδεχόμενο μιας ενδεχόμενης γενικής διακοπής των εισαγωγών ρωσικών υδρογονανθράκων, καθώς το εθνικό ενεργειακό μας μείγμα κυριαρχείται από πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου (51%), όπως και φυσικό αέριο (22%).

Σε ένα δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό και κάμψη της ζήτησης των καταναλωτών εξαιτίας μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών θα μπορούσε να ανακοπεί η πτωτική πορεία της ανεργίας και να δημιουργηθεί μια νέα γενιά χρεών προς το Δημόσιο και μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις τράπεζες, καθώς τα επιχειρηματικά επιτόκια έχουν καταγράψει το τελευταίο δίμηνο ανησυχητική άνοδο έως και 1 μονάδα. Κι όλα αυτά με προφανείς επιπτώσεις στην ήδη περιορισμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εργαλεία χρηματοδότησης.

Στην έρευνα καταγράφεται κάθετη πτώση Ελληνικής εισαγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας σε σχέση με τις δύο εμπόλεμες χώρες, με έμφαση των προβλημάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συγκεκριμένους κλάδους. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι επιχειρήσεις με εισαγωγική/ εξαγωγική δραστηριότητα με Ρωσία/Ουκρανία προχωρούν στην αναζήτηση εναλλακτικών χωρών ή εναλλακτικών οδών για την εισαγωγή/­εξαγωγή προϊόντων ή στη διοχέτευση τους στην εσωτερική αγορά.

Για τον Αγροδιατροφικό μας τομέα οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι σημαντικές και η επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο, σε συνδυασμό με τον πόλεμο, δημιούργησε προβλήματα στους Έλληνες εξαγωγείς. Σημαντικά Ελληνικά προϊόντα που άλλοτε κυριαρχούσαν στη Ρωσική αγορά, όπως τα νωπά φρούτα και λαχανικά (π.χ. εσπεριδοειδή, φράουλες, σταφύλια κτλ.), εκτοπίστηκαν από προϊόντα ανταγωνιστριών χωρών (π.χ. Τουρκία, Αίγυπτος κτλ.). Πρόκειται για μια εξέλιξη που δύσκολα θα αντιστραφεί ακόμη και όταν αρθεί το εμπάργκο. Περιορισμένη εξαγωγική πρόσβαση εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα για προϊόντα, όπως ελιές, ελαιόλαδο, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, σνάκς, είδη ζαχαροπλαστικής, χυμοί, αρτοσκευάσματα, επεξεργασμένα τρόφιμα κ.ά.

Με ικανοποίηση παρατηρούμε τη δυναμική ανάκαμψη της Τουριστικής μας Αγοράς, η οποία παρά την απώλεια των επισκεπτών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, κατορθώνει να την αναπληρώνει σε μεγάλο βαθμό από εναλλακτικούς προορισμούς προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2019. Οι μέχρι σήμερα αφίξεις Ρώσων και Ουκρανών τουριστών (περίπου 2,5% του συνόλου), φέτος θα είναι ελάχιστες και θα αφορούν κυρίως Ρώσους που έχουν κατοικίες στη χώρα μας ή είναι πολύ υψηλών εισοδημάτων και ταξιδεύουν μέσω Κωνσταντινούπολης. Η απώλεια θα είναι δύσκολο να αναστραφεί στο μέλλον, καθώς σημαντικοί ανταγωνιστές, όπως η Τουρκία διαθέτει ΦΠΑ 8% και πλεονεκτεί ως πιο φθηνός προορισμός. Μεγαλύτερη ανησυχία όμως προκαλεί η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, η οποία μετακυλήεται άμεσα στο κόστος εισιτηρίων επιβατών, συχνά αποθαρρύνοντας τους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας μας να ταξιδέψουν, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι για τα τουριστικά καταλύματά μας η φετινή επιβάρυνση ανέρχεται στο 75% περίπου! Έτσι λοιπόν, οι στρατηγικοί κλάδοι των Τουριστικών καταλυμάτων και της Εστίασης των Χανίων αντιμετωπίζουν σχεδόν «απαγορευτικό» κόστος λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των εκρηκτικών ανατιμήσεων στα είδη διατροφής και των επιβαρύνσεων στην μισθοδοσία του δυσεύρετου πλέον προσωπικού.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα αποτυπώνουν με σαφήνεια ότι η στήριξη μέσω επιδότησης του κόστους Ενέργειας είναι το δημοφιλέστερο μέτρο στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας και ακολουθούν η αναστολή φορολογικών/ ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Συνεπώς, σήμερα η Επιχειρηματικότητα εξακολουθεί να απειλείται από πολλαπλούς και αστάθμητους παράγοντες. Πλέον καθίσταται επείγουσα και επιβεβλημένη η ακόμα πιο δυναμική και πολύπλευρη στήριξη της επιχειρηματικής μας κοινότητας με την άμεση κατάρτιση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Πολιτεία, με ταυτόχρονη πρόνοια για τη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων χρεών της καταστροφικής πανδημίας της προηγούμενης διετίας. Δεν επιτρέπονται δισταγμοί και υστεροβουλίες, η Ευρώπη οφείλει ενωμένη να εγγυηθεί το ασφαλές μέλλον του παραγωγικού της δυναμικού».

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα