Μικρό το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε μια κορφοπλαγιά των Λευκών Ορέων με υπέροχη πανοραμική θέα -μέρους της βόρειας περιοχής- του Αποκόρωνα, βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα μετά το Μελιδόνι. Προχθές, στην πανηγυρική ακολουθία του Εσπερινού προεξήρχε ο αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Λιονάκης, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Μέχρι το 1999, που θεμελιώθηκε ο μικρός ναός, η περιοχή ήταν γνωστή ως «Μεμέτι καλύβα», αλλά στη συνέχεια ξεχάστηκε αυτή η ονομασία, αφού πλέον, ακούγεται ως «Προφήτης Ηλίας». Το υψόμετρο είναι 1.250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και από τότε που διανοίχθηκε ο αγροτικός δρόμος όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσέρχονται κάθε χρόνο στη χάρη του Προφήτη Ηλία, από τους μεγαλύτερους της Παλαιάς Διαθήκης, ν’ ανάψουν ένα κεράκι και να προσευχηθούν.
ΠΛΗΘΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ
Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης άρχισαν να ανηφορίζουν τα πρώτα αυτοκίνητα με ευλαβείς προσκυνητές από διάφορα μέρη διερχόμενα μέσα από το χωριό της λεβεντιάς και της φιλοξενίας -όπως έχει χαρακτηριστεί το Μελιδόνι- για την ιστορία που έχει και την καλοσύνη των κατοίκων του. To ´παρών´ έδωσε και ο δήμαρχος Αποκορώνου, Γρηγόρης Μαρκάκης, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Στους πρωτεργάτες και στον Πολιτιστικό Σύλλογο, μα και σε όλους όσοι συνέβαλαν να κτισθεί αυτό το εκκλησάκι και να αναπαλαιωθεί το παλιό μιτάτο, αλλά και να κτιστούν νέοι κούμοι σε αυτό τον πανέμορφο τόπο, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια…».
Πρωτεργάτης στην ιδέα και μόνιμα παρών για ό,τι χρειαστεί ο Βλάσης Μανουσάκης, είπε: «Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το πούμε ότι μέσα σ’ έναν χρόνο από τη θεμελίωση του ναού που έγινε το 1999 αποπερατώθηκε και λειτουργήθηκε έχοντας τη συνδρομή όλων των κατοίκων του χωριού και όχι μόνο. Θα το διαπιστώστε βλέποντας όλα αυτά τα έργα που έχουν γίνει καθώς επίσης και της γρήγορης εξυπηρέτησης των πανηγυριωτών με πλούσια προσφορά εδεσμάτων επειδή ο εθελοντισμός των κατοίκων του χωριού, συγχωριανών και φίλων είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Κάθε χρόνο κάτι θα φτιάχνουμε…».
Πλούσιο και διδακτικό το βιογραφικό εγκώμιο του Προφήτη Ηλία που απηύθυνε ο αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Αυτός ο αρματηλάτης Προφήτης της Εκκλησίας μας πάνω στο άρμα του μέρα και νύχτα οδηγεί τα αιτήματά μας για μετάνοια στις ψυχές μας. Ο αριστοτέχνης Θεός προσέφερε αυτό το αριστούργημα της φύσης και ως ποιητής ουρανού και γης αυτό το ποίημα που συνδυάζει φυσικό κάλλος και πνευματική ανάταση προκειμένου οι κουρασμένοι από τα βάσανα και τα παθήματα πνεύμονές μας να αναπνεύσουν τον καθάριο αέρα της πίστεως που τοποθέτησε αυτό το εκκλησάκι εδώ μα και τον αμόλυντο αέρα των ψηλών αυτών ορέων του τόπου μας».