Η Χανιώτισσα εκπαιδευτικός -λαογράφος – ζωγράφος, Αγλαΐα Κυρμιζάκη (1904 – 1983) και το βιβλίο της ´Παραμύθια από την Κρήτη´ θα παρουσιαστούν σήμερα Τετάρτη και ώρα 8.30 μ.μ., στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.
Την εκδήλωση διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων σε συνεργασία με τις εκδόσεις ´νόβολι´.
Για τον σκοπό αυτό χθες το πρωί δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία ο λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης επεσήμανε τα εξής: «Η συμμετοχή μου στην εκδήλωση για την αείμνηστη Αγλαΐα Κυρμιζάκη περιορίζεται στα βιοεργογραφικά και στην αποδελτίωση των δημοσιευμένων σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής εκείνης λαογραφικών, ολίγων λογοτεχνικών και ελάχιστων σκίτσων της.
Ετσι αποδελτιώσαμε τις περιοδικές εκδόσεις ποιότητος, ´Επετηρίδα Κρητικών Σπουδών´ (1938 – 1941), τα ´Κρητικά´ (1930 – 1933), ´Νεοελληνικό Αρχείο´ (1934 – 1935), τις ´Κρητικές Σελίδες´ (1936 – 1941) και την ´Κρητική Εστία´ (1949 – 1953). Επίσης τις εφημερίδες, Κήρυξ, Παρατηρητή και Χανιώτικα νέα, τις οποίες ερευνήσαμε, κυρίως για τις δημοσιευμένες απηχήσεις στο ευρύτερο κοινό των συνεισφορών της τιμώμενης, ως εκπαιδευτικού – λαογράφου ως λογοτέχνιδος και ζωγράφου.
Συμπερασματικά πιστεύουμε απ’ όσα κατέστη δυνατό να αποδελτιώσουμε για την ώρα και απ’ όσα εκλεκτοί συνάδελφοι, όπως ο σεβαστός συνάδελφος και αθόρυβος συγγραφέας, Στρατής Γιαννετάκης και άλλοι με πληροφόρησαν, ότι η παρουσία της αείμνηστης Αγλαΐας Κυρμιζάκη ως εκπαιδευτικού – λαογράφου, λογοτέχνιδος και ζωγράφου στον τόπο μας και ως ατόμου με ήθος και αρχές, ήταν αξιόλογη σημαντική και υποδειγματική.
Τέτοια πρόσωπα λοιπόν αξίζουν να προβάλονται ως πρότυπα για τις επερχόμενες γενιές. Συγχαίρουμε τους διοργανωτές γιατί έπραξαν ένα μέρος του χρέους τους. Το υπόλοιπο χρέος τους είναι, κατά την άποψή μας, η παραπέρα συστηματική έκδοση του έργου της Αγλαΐας Κυρμιζάκη, εφόσον οι καιροί και οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Από την πλευρά της η εκπαιδευτικός Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη, τόνισε ότι «η παρουσίαση του έργου της Αγλαΐας Κυρμιζάκη αποτελεί ουσιαστικά, έναν φόρο τιμής σε μια γυναίκα δασκάλα – ταξιδιώτισσα που χρησιμοποιώντας όλους τους τρόπους έκφρασης που διέθετε και παράληλα επεξεργάστηκε υπηρέτησε τις διαστάσεις της Αγωγής. Αυθεντικότητα, ελευθερία και υπευθυνότητα. Μια γυναίκα δασκάλα που έβλεπε γύρω της και κατέγραφε, υπηρετώντας τον προορισμό της.
Τα παραμύθια τα οποία θα παρουσιαστούν μαρτυρούν κατά ένα τρόπο εξαιρετικά ζωντανό, τις μακρινές αξίες του πολιτισμού μας. Μια γυναίκα δασκάλα που είδε, διάβασε, έμαθε, δίδαξε, έγραψε, κατάγραψε, ζωγράφισε, συνέλεξε έγραψε με την ιδιαίτερη γραμματοσειρά της και είπε, όπως και άλλοι δάσκαλοι βέβαια.
Όμως επειδή είχαμε την τύχη να βρεθούμε μπροστά στο στίγμα της στην πορεία της ζωής της, στεκόμαστε και ακούμε. Ένα κομμάτι του πολυεπίπεδου υλικού της θα παρουσιάσουν οι ομιλητές στην αυριανή (σημερινή) εκδήλωση, ο καθένας από την δική του οπτική γωνία. Πάντα και ιδίως τώρα σε δύσκολους καιρούς, είναι πάρα πολύ σημαντικό να προβάλουμε τα θετικά και όμορφα που έχουν αφήσει πίσω τους άνθρωποι του τόπου μας».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Σταμάτης Αποστολάκης λαογράφος, Πέγκυ Κουνενάκη κριτικός Τέχνης – συγγραφέας, Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη, εκπαιδευτικός, Πέτρος Σταθάτος από τις εκδόσεις ´νόβολι´.