Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025

Πανηγύρισε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής

Ενα μικρό βυζαντινό εξωκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, κτισμένο κάτω από έναν βράχο σε αγροτική πλαγιά του χωριού Καμάρα Κουμούλι στην Κίσαμο, πανηγύρισε προχθές συγκεντρώνοντας -όπως κάθε χρόνο- πολλούς προσκυνητές.
Το μικρό εκκλησάκι είναι σε αγροτική ιδιοκτησία της οικογένειας Φραντζεσκάκη και χρονολογείται ότι είναι κτισμένο από τη βυζαντινή περίοδο. Για την ιστορία της εορταζόμενης εκκλησίας πληροφορηθήκαμε από τον κ. Νίκο Φραντζεσκάκη τα εξής:  «Η περιουσία που βρίσκεται η Αγία Παρασκευή, αυτός ο μικρός παλιός Ναός, ήταν προίκα της μακαριστής μητέρας μας Καλλιόπης Λιουδάκης και όπως μας έλεγε γινόταν πάντα πανηγύρι από τους γονείς της. Τα έξοδα του πανηγυριού έγιναν από την οικογένεια του αδελφού μου Νίκου και μαγείρισσα είναι η σύζυγός του Σταυρούλα. Σύμφωνα με την παράδοση εικάζεται ότι στον τόπο αυτό υπήρχε γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, το οποίο γκρέμισαν οι Τούρκοι για να σωθεί μόνο ο μικρός Ναός που είναι κτισμένος κάτω από έναν τεράστιο βράχο. Στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού συμμετείχαν ο εφημέριός μας π. Νικόλαος Βουτσαδάκης με άλλους κληρικούς. Στο ψαλτήρι ήταν ο ιεροψάλτης της Ενορίας μας Σταύρος Αγγελιουδάκης. Το χωριό μας έχει πολλές εκκλησίες και οι χωριανοί τις πανηγυρίζουν όλες παραθέτοντας πλούσιο κέρασμα».
Αυτό το χωριό ήταν κάποτε τόπος παραδεισένιος επειδή είχε πολλά νερά όπως έχουμε πει και γράψει στα ´Χ.Ν.´ σε πρόσφατο ρεπορτάζ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα