Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνάντηση Παραδοσιακών Συγκροτημάτων “Αροδαμός 2012”

«Η παράδοση είναι η αλυσίδα  που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους. Με την παράδοση χάσμα δεν υπάρχει. Η γενιά μας συνδέεται με τις προηγούμενες, αλλά και με εκείνες που θα έρθουν», τόνισε  η φιλόλογος Βίκυ Κόλλια, στην «1η Συνάντηση Παραδοσιακών Συγκροτημάτων ´Αροδαμός 2012´», που πραγματοποιήθηκε προχθές στο βράδυ στην πλατεία του πρώην Λιμενικού Περιπτέρου στο παλιό λιμάνι.
«Ο  λαός, που λησμονά την παράδοσή του, πάσχει από αμνησία. Μας χρειάζεται λοιπόν η παραδοσιακή γνώση για να διατηρήσουμε την ιστορική μας φυσιογνωμία», τόνισε ακόμη η κα Κόλλια και σημείωσε καταλήγοντας: «Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι αποτελούν γερά στηρίγματα της πολιτιστικής παράδοσης, γιατί διατηρούν και προβάλλουν τον λαϊκό μας πολιτισμό, αλλά και τον μεταβάλλουν από μουσειακό είδος σε ζωντανό οργανισμό. Με τις εκδηλώσεις τους κάνουν πιο σαφείς τις ιδέες που αποκρυσταλλώνουν την ελληνική κουλτούρα, αλλά και σταθεροποιούν τις πανανθρώπινες αξίες».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ´Φεστιβάλ εκτός των Τειχών´ του Δήμου Χανίων και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και τον Μουσικοχορευτικό Ομιλο ´Αροδαμός´. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος Σύλλογοι από την Πελοπόννησο και την Κύπρο και συγκεκριμένα: η Χορευτική Ομάδα του Δήμου Επιδαύρου και το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο – Μουσείο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Παναγιάς. Τη βραδιά πλαισίωσαν οι μουσικοί: Μπουλταδάκης Παναγιώτης – λύρα, Στριλιγκάς Λευτέρης – λαούτο, Στρατινάκης Σπύρος – λαούτο, Δασκαλάκης Θωμάς – κιθάρα, Φρατζεσκάκης Κώστας – κρουστά.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Στο μεταξύ, τον Δήμο Χανίων επισκέφτηκαν χθες μέλη των προαναφερθέντων Συλλόγων, προκειμένου να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς τη Δημοτική Αρχή για την πολύ επιτυχημένη μουσικοχορευτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στο ενετικό λιμάνι
Τα μέλη των Συλλόγων υποδέχτηκαν      -λόγω απουσίας του δημάρχου Χανίων- οι αντιδήμαρχοι Νίκος Ξυνίδης (ως εκτελών χρέη δημάρχου) και Δημήτρης Λειψάκης.
Ο κ. Ξυνίδης ευχήθηκε «η συνεργασία να συνεχιστεί και να έχουμε έτσι την ευκαιρία να γνωρίζουμε τον πολιτισμό και άλλων περιοχών της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, αφού κάθε τόπος έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό». Ευχήθηκε δε, καλή δύναμη, αλλά και καλή συνέχεια, στο έργο όλων.
Ο κ. Λειψάκης ευχαρίστησε τους Συλλόγους για «την πραγματικά πολύ ωραία βραδιά που παρουσίασαν και που είχε την ευκαιρία πλήθος κόσμου να παρακολουθήσει».
Οι πρόεδροι των φιλοξενούμενων Συλλόγων από την  Επίδαυρο,  Δημήτρης Τόγιας και από την Κύπρο, Ευθύμιος Αναστασίου, ευχαρίστησαν με τη σειρά τους τη Δημοτική Αρχή για τη θερμή φιλοξενία που έτυχαν, αλλά και την ιδιαίτερα πετυχημένη εκδήλωση και ευχήθηκαν να επαναληφθεί στο μέλλον.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα