Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Μνημόσυνο για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων του Νομού Χανίων, τελέστηκε χθες το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, στο πάρκο ´Χρήστος Πολέντας´ (θέση Νεραντζιά) στις Βουκολιές.
Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σταύρος Πολέντας, τόνισε ότι «τα Χανιά θεωρούνται πρεσβευτές στην απόδοση τιμής στους νεκρούς της ασφάλτου και γι’ αυτό έχει καθιερωθεί με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να τιμούμε τη μνήμη των νεκρών μας, την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου». Ο κ. Πολέντας υπογράμμισε ότι «στις 26 Αυγούστου το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αναγνωρίζοντας τη δράση του Ν. Χανίων, θα πραγματοποιήσει σε αυτό εδώ τον χώρο, με την  συμμετοχή εκπροσώπων από πολλά κράτη του κόσμου, εκδήλωση μνήμης και τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο». «Δυστυχώς είμαστε ο χειρότερος νομός σε θέματα οδικού δικτύου στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν, όλοι οι Χανιώτες να απαιτήσουμε δυναμικά, το διακαίωμα στη ζωή» κατέληξε ο κ Πολέντας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης σε σύντομη δήλωση του τόνισε ότι «ευχόμαστε το μνημείο που υπάρχει εδώ για τα θύματα της ασφάλτου και τελούμε μνημόσυνο στην μνήμη τους, να είναι το μνημείο μόνο για αυτούς που έχουν “φύγει”, όχι για άλλους, νεκρούς στην άσφαλτο. Πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας να αποκτήσουμε συνείδηση και κυκλοφοριακή παιδεία, όταν οδηγάμε το αυτοκίνητο ή το δίτροχό μας και κυκλοφορούμε στο δρόμο». Ο πρόεδρος του εθελοντικού συλλόγου Ε.Συ.Προ.Τ.Α. (Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων) Ηρακλείου, Γιάννης Λιονάκης είπε ότι «πέρσι, σαν σήμερα στο νησί μας είχαμε 41 νεκρούς από τροχαία, σήμερα έχουμε 46. Αρα όσο αφορά την πρόληψη, κάνουμε βήματα πίσω. Να σημειωθεί ότι το 2011, “έκλεισε”, δυστυχώς, με 77 νεκρούς. Φέτος φοβόμαστε ότι θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, μιας και τώρα μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο, που είναι, πάντα, οι καλοκαιρινοί μήνες. Η αυξημένη κίνηση τροχοφόρων λόγω καλακαιριού, αποδεικνύει την έλλειψη των υποδομών μας οι οποίες ως γνωστό είναι άθλιες, σε πανελήνιο επίπεδο, καθώς επίσης αναδεικνύεται το πρόβλημα της έλλειψης παιδείας και της κυκλοφοριακής αγωγής.
Ολα τα παραπάνω φέρνουν τα αποτελέσματα που βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους. μας. Ο κ. Λιονάκης υπογράμμισε ότι«είναι τιμή μου που βρίσκομαι σε αυτό τον χώρο. Μέχρι σήμερα είχαμε μνημεία τιμής στα θύματα των πολέμων. Εδώ έχουμε ένα μνημείο τιμής στα θύματα ενός άλλου πολέμου που είναι της ασφάλτου. Αυτός ο πόλεμος (ασφάλτου) είναι ο τραγικότερος, αφού δεν κηρύχθηκε από κανένα και για το τίποτα χάνονται κάθε μέρα ζωές».
Ο ίδιος σημείωσε «ας καταλάβουμε όλοι μας ότι η απώλεια ζωής στην άσφαλτο είναι ότι πιο σκληρό, τραγικός και φρικτός θάνατος. Να σημειώσουμε ότι κανένας θάνατος από τροχαίο δεν είναι τυχαίος, πάντα κάποιος κάνει το λάθος, κάποιος παραλείπει να κάνει κάτι, κάποιος άλλος δεν έκανε καλά τη δουλειά του ενώ κάποιος δεν μας έμαθε καλά. Σίγουρα το τροχαίο ατύχημα είναι αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων. Κανένα λοιπόν τροχαίο δεν είναι τυχαίο. Οι πολιτισμένες χώρες κάνουν βήματα μπροστά στον τομέα της πρόληψης. Εμείς δυστυχώς παρά τις υπογραφές που βάζουμε σε λευκές “βίβλους”, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούμε, τουλάχιστον σε κρητικό επίπεδο, να κάνουμε βήματα πίσω», κατέληξε ο κ. Λιονάκης.
Την τελετή διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά και ο Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Χανίων ´Ο Αγιος Χριστόφορος´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα