Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανάγκη δημιουργίας Φορέα Διαχείρισης

Την ανάγκη δημιουργίας ενός Φορέα Διαχείρισης για τη Λίμνη του Κουρνά, όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία, υπογράμμισε στο πλαίσιο του 2ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας που πραγματοποιείται στο  Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα ´Αγία Σοφία´) ο βιολόγος – ιχθυολόγος Γιώργος Τίγκιλης.
Στο μεταξύ, η λειτουργία βιολογικών καθαρισμών σε πολλά αστικά θαλάσσια μέτωπα φαίνεται να έχει αναστρέψει την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ανεξέλεγκτη ρίψη των λυμάτων. Ωστόσο, οι ελληνικές θάλασσες απειλούνται ακόμα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, από την υπεραλίευση.  

Ο ΚΟΥΡΝΑΣ
Για το θέμα της λίμνης του Κουρνά ο κ. Τίγκιλης σημείωσε ότι «τη δεδομένη στιγμή η λίμνη δείχνει να μην έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, χωρίς όμως να έχω άμεση αντίληψη για το τελευταίο διάστημα» και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα που υπάρχει στον Κουρνά, όπως και άλλες μικρές προστατευόμενες περιοχές, είναι η έλλειψη ενός σχεδίου διαχείρισης με συνέπεια -όπως είπε- μια ενδεχόμενη υπέρμετρη αύξηση της τουριστικής πίεσης να έχει αρνητικές συνέπειες. «Η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης προβλέπεται από τη νομοθεσία και άρα, αν οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να έχουν αυτόν τον πλούτο για πάντα και να τους προσφέρει πλούτο, θα πρέπει να προστατέψουν τη λίμνη ως κόρη οφθαλμού. Με αυτή την έννοια κάθε δαπάνη για την εφαρμογή ενός προγράμματος θα πρέπει να τη βλέπουν ως επένδυση και όχι ως κόστος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τίγκιλης.   

ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
Σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον ο διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών Κώστας Ντούνας τόνισε ότι η καθιέρωση βιολογικών καθαρισμών τα τελευταία χρόνια, έχει βελτιώσει την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών ειδικά στα αστικά θαλάσσια μέτωπα. Ειδικά, δε, για την Παλαιόχωρα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα προχωρήσει η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού, ενώ για την υφιστάμενη κατάσταση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η περιοχή παρακολουθείται στενά και δεν έχει καταγραφεί κάποια επίδραση στις τουριστικές παραλίες. «Αυτό είναι θετικό καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο κ. Ντούνας.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την καθαριότητα των ακτών καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες αντιμετωπίζουν το φυσικό περιβάλλον με σεβασμό, ενώ σε ό,τι αφορά τη διάβρωση των ακτών τάχθηκε υπέρ των ήπιων παρεμβάσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσες συνέπειες. Ωστόσο, ο κ. Ντούνας τόνισε ότι η μεγαλύτερη απειλή για τον θαλάσσιο πλούτο φαίνεται να αποτελεί η υπεραλίευση ειδικά -όπως υπογράμμισε- στις ελληνικές θάλασσες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα