Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lionoudakis@gmail.com ή στη διεύθυνση της εφημερίδας με την ένδειξη ´ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ´.

Επιμέλεια
ΛΙΟΝΟΥΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ,
ΓΕΩΠΟΝΟΣ Γ.Π.Α.

Μένω στον Αγιο Ονούφριο κοντά στη θάλασσα και πολλά φυτά που διαλέγω να φυτέψω ξεραίνονται!!! Τι θα με συμβουλεύατε;
Όλα στη ζωή, είναι θέμα επιλογών!!! Ακόμη πιο σημαντικό, πόσα όχι θα πείτε!! Πείτε  λοιπόν όχι στα καλομαθημένα φυτά της Βόρειας Ευρώπης και της εξωτικής Ανατολής και ανακαλύψτε την ομορφιά και ανθεκτικότητα φυτών της μεσογειακής χλωρίδας. Επιλέξτε φυτά που προσαρμόζονται σε εδάφη με υψηλή αλατότητα, στους έντονους άνεμους, στο υφάλμυρο νερό, στη μεγάλη ηλιοφάνεια και στην έντονη ξηρασία. Διαλέξτε το βιβούρνο με τα λευκά λουλούδια σα χιονόμπαλες και φυτέψτε μερικές φωτίνιες για πορφυρή νέα βλάστηση. Δημιουργήστε ένα παρτέρι με λαντάνες που φέρει λουλούδια σε διαφορετικά χρώματα στην ίδια ταξιανθία και φτιάξτε μπορντούρες με αγγελικές νάνες με τα μικρά δερματώδη, γυαλιστερά φύλλα και τα αρωματικά λευκοκίτρινα άνθη. Αναδείξτε επιλεγμένες θέσεις στον κήπο σας, φυτεύοντας πικροδάφνες  με λευκά, ροζ, πορτοκαλί άνθη και διαμορφώστε τις σε δενδράκια. Και να μην υποτιμάτε ποτέ την οικογένεια των παρεξηγημένων γερανιών!! Λουλούδι από τον τόπο σου?

Θέλω ένα φυτό για το δωμάτιο μου για να ανεβάσει τη διάθεση μου. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Φυτέψτε καλαθέα και βάλτε το βραζιλιάνικο ταμπεραμέντο στο δωμάτιό σας!!! Η καλαθέα κατάγεται από τα τροπικά δάση της Βραζιλίας και το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο κάλαθος. Η καλλωπιστική της αξία οφείλεται στα μεγάλα ασημίζοντα φύλλα που διατηρούνται όλο τον χρόνο. Την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού μπορεί και να ανθίσει. Η ιδανική θέση για την καλαθέα είναι κλειστό μέρος ημισκιερό. Η θερμοκρασία και υγρασία πρέπει να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα συνεχώς και μπορεί να χαμηλώσουν λίγο μόνο τον χειμώνα. Επίσης, σημαντικό είναι να την προστατέψετε από τα ρεύματα. Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζεται συχνά ενώ κατά την περίοδο της ανάπτυξης χρειάζεται υγρό λίπασμα κάθε δυο βδομάδες. Καλό είναι να τη μεταφυτεύετε κατά την περίοδο της άνοιξης σε μεγαλύτερη γλάστρα με πλούσιο χώμα σε θρεπτικά συστατικά και καλή αποστράγγιση.

Ο γείτονάς μου ψεκάζει τα λαχανικά του με κάτι που μυρίζει σκόρδο, αλλά δεν αποκαλύπτει το μυστικό του. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι κάνει;
Σήμερα το μυστικό του γείτονα θα το μάθετε εσείς και όλα τα Χανιά!!! Όταν το σκόρδο τεμαχίζεται ή συνθλίβεται, παράγεται η καυστική ουσία αλλισίνη που έχει κυτταροκτόνες  και εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Όμως, αν το πολτοποιημένο σκόρδο μείνει εκτεθειμένο στον αέρα έστω και για λίγο, η αλλισίνη εξαφανίζεται αμέσως. Γι? αυτό τον λόγο, πολτοποιούμε 3 με 4 σκελίδες σκόρδο, και τις διαλύουμε σε δύο κουταλιές παραφινέλαιο (θερινός πολτός). Αφήνουμε το μείγμα να «καθίσει» όλη τη νύχτα και έπειτα στραγγίζουμε το σκόρδο από το λάδι. Αραιώνουμε το λάδι σε μισό λίτρο νερό, προσθέτουμε και μία κουταλιά του γλυκού υγρό πιάτων και το αποθηκεύουμε σε ένα μπουκάλι. Όταν θέλουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τα έντομα στα φυτά μας, διαλύουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα που φτιάξαμε σε μισό λίτρο νερό και ψεκάζουμε. Πάντα βραδάκι κι αφού έχουμε πριν ποτίσει τα φυτά μας!!!

Έχω μια φραγκοσυκιά στην αυλή μου, αλλά για να κόψω και να καθαρίσω τα φραγκόσυκα υποφέρω!!! Τι να κάνω;
 Να ξυπνήσετε χαράματα!!! Το πρωί, τα αγκάθια του καρπού από την νυχτερινή υγρασία, έχουν κάποια χαλαρότητα και δεν είναι τόσο σκληρά! Φορέστε και κανένα γάντι καλού-κακού. Στη συνέχεια, πάρτε μαχαίρι και πιρούνι. Καρφώνετε το πηρούνι στον καρπό, κάνετε δυο βαθιές τομές στα άκρα και μια κάθετη ελαφριά τομή στο φλοιό. Ο φλοιός αποχωρίζεται πλέον εύκολα του καρπού και καλή σας όρεξη. Σχετικά με τη φραγκοσυκιά, κατάγεται από το Μεξικό και ήλθε την Ευρώπη από τους Ισπανούς στις αρχές του 16ου αιώνα. Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία καθώς απορροφά την υγρασία και την αποθηκεύει σε νερό στους ιστούς του. Το φραγκόσυκο έχει σάρκα γλυκιά, χρώματος πορτοκαλί έως υποκίτρινο στην αρχή της ωρίμανσης και κοκκινωπό προς κοκκινόμαυρο κατά την υπερωρίμανση. Έχει γεύση ευχάριστη, γλυκιά, δροσιστική, εξαιρετικά χυμώδης και νόστιμη. Η  καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς θεωρείται προωθούμενη καλλιέργεια για την Κρήτη και σίγουρα αξίζει μεγαλύτερης προσοχής!!! Ενώ υπάρχει παντού αυτοφυής γύρω μας, δεν υπάρχουν οργανωμένες φυτείες!!!

Θέλω να φυτέψω πατάτες για πρώτη φορά. Μπορώ να τις φυτέψω τώρα;
 Ασφαλώς και μπορείτε!!! H πατάτα καλλιεργείται στην Ελλάδα σε δύο περιόδους, την ανοιξιάτικη και τη φθινοπωρινή. Η φθινοπωρινή πατάτα καλλιεργείται μόνο στη βόρεια Κρήτη, νότια και δυτική Πελοπόννησο και Θήβα. Σπέρνεται από αρχές Αύγουστου μέχρι μέσα Σεπτέμβρη και συγκομίζεται από τέλη Νοεμβρίου και όλο τον Δεκέμβριο, ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες. Από τη στιγμή της φύτευσης, η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή ανάλογα την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες. Η πατάτα ευδοκιμεί σε ελαφρά και βαθιά εδάφη με άφθονη οργανική ουσία. Κατά τη φύτευσή της, η απόσταση μεταξύ των γρα??ών συνήθως είναι 70 εκατοστά, ενώ πάνω στην γραμμή ανάλογα με την ποικιλία 30 – 40 εκατοστά. Ανάμεσα από τις θέσεις φύτευσης, ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με μαγνήσιο και σίδηρο για καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και βελτίωση της απόδοσης.

Ο παππούς μου μαζεύει πασχαλίτσες για να προστατεύσει το λαχανόκηπό του. Μα γιατί το κάνει;
   Στην κηπουρική και στον στρατό, ισχύει το ίδιο πράγμα!!! Ο παλιός είναι αλλιώς!!! Ο έμπειρος παππούς σας γνωρίζει ότι οι πασχαλίτσες είναι οι πιο φανατικοί κυνηγοί της μελίγκρας. Μια πασχαλίτσα μπορεί να καταβροχθίσει ακόμη και πενήντα μελίγκρες σε μια μέρα. Η μελίγκρα ή αφείδα είναι ένα μικροσκοπικό έντομο που προσβάλει τα λαχανικά, τις τριανταφυλλιές καθώς και τα οπωροφόρα δέντρα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Προσβάλλει κυρίως τη νεαρή βλάστηση όπου ρουφά το χυμό προκαλώντας συστροφή των βλαστών και των φύλλων και στίγματα την πάνω επιφάνεια. Επίσης, εκκρίνει μια κολλώδη ουσία σαν μέλι πάνω στην οποία αναπτύσσεται ένας μύκητας η λεγόμενη «καπνιά», που εμποδίζει τη φωτοσύνθεση του φυτού.  Για σας λοιπόν τους νεότερους που βαριέστε να κυνηγάτε πασχαλίτσες μέσα στον καύσωνα, διαλύστε 2 κουταλιές υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι σε 1 λίτρο νερό μαζί με μια κουταλιά καθαρό οινόπνευμα και ψεκάστε πολύ καλά το φυτό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα