ΠΑΥΛΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μία νέα κατεύθυνση στην αντικαρκινική θεραπεία μπορεί να δώσει η ανακάλυψη μίας μεταλλαγμένης μορφής ενός γονιδίου, το οποίο, όταν εκφράζεται στα καρκινικά κύτταρα, σταματά μόνιμα τον πολλαπλασιασμό τους. Μπορεί, έτσι, να οδηγήσει σε «εκ των έσω» θάνατο των καρκινικών κυττάρων χωρίς τη βοήθεια οποιασδήποτε εξωτερικής χημειοθεραπείας.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου Case Western Reserve, με επικεφαλής τον καθηγητή φαρμακολογίας δρα Zhang, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ερευνών για τον καρκίνο ´Cancer Research´, ευελπιστούν ότι η εν λόγω παραλλαγή του γονιδίου Chk1, όταν καταστεί εφικτό να ενεργοποιηθεί τεχνητά μέσα στα καρκινικά κύτταρα, θα οδηγεί στην καταστροφή τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη ανοίγει δυνητικά νέους δρόμους για τη μείωση της τοξικότητας της αντικαρκινικής θεραπείας, σε σύγκριση με τις παρενέργειες που, ως γνωστόν, έχουν η χημειοθεραπεία και η θεραπεία με ακτινοβολίες.
Προς το παρόν, πάντως, ή έρευνα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου γονιδίου και της πρωτεΐνης που αυτό παράγει (Checkpoint Kinase 1), έχει δοκιμαστεί μόνο σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι σταμάτησε μόνη της η ανάπτυξή τους, χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη κάποιου χημειοθεραπευτικού φαρμάκου.
Οι ερευνητές θα μελετήσουν τώρα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσουν τεχνητά το γονίδιο Chk1 μέσα στα καρκινικά κύτταρα.
===
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://cancerres.aacrjournals.org/content/72/15/3786.abstract
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ
Αγχος και κατάθλιψη οδηγούν σε πρόωρο θάνατο
Οι άνθρωποι που έχουν άγχος ή κατάθλιψη, ακόμα και σε μέτριο βαθμό, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση ανάμεσα στα ψυχικά προβλήματα και στον κίνδυνο θανάτου.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Εμμανουήλ Σταματάκης του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, δείχνει ότι όσο αυξάνεται το ψυχικό βάρος, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να πεθάνει κανείς πιο νέος, ιδίως από καρδιαγγειακή νόσο.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων University College και Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Τομ Ρας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ´British Medical Journal´, σύμφωνα με το ΒΒC, μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας τις περιπτώσεις 68.000 ασθενών άνω των 35 ετών, πολλοί από τους οποίους πέθαναν πρόωρα από διάφορες αιτίες, όπως καρδιά ή καρκίνο.
Η έρευνα (μετα-ανάλυση δέκα προηγούμενων μελετών) έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα ψυχικού στρες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 16% κατά μέσον όρο (ειδικά ο κίνδυνος θανάτου από καρδιά είναι αυξημένος κατά 29%). Οταν τα ψυχολογικά προβλήματα είναι σοβαρότερα, τότε ο γενικότερος κίνδυνος αυξάνεται έως 67%, ενώ ειδικότερα ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο εμφανίζεται αυξημένος κατά 9% (όταν η ψυχική επιβάρυνση είναι όμως χαμηλή, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο).
Εως τώρα, είχε από πολλές έρευνες επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μεταξύ όσων έχουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα. Όσοι π.χ. πάσχουν από σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, πεθαίνουν κατά μέσον όρο 20 χρόνια νωρίτερα. Ομως η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος και για όσους έχουν λιγότερο σοβαρό άγχος ή κατάθλιψη και οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να έχουν την κατάλληλη ιατρική διάγνωση.
Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές επισήμαναν ότι ο πραγματικός κίνδυνος θανάτου παραμένει χαμηλός και οι άνθρωποι που έχουν ένα ήπιο άγχος ή μια μέτρια κατάθλιψη, δεν πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους καταδικασμένους σε πρόωρο θάνατο.
Αν και τα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορεί να έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα στο ψυχικό βάρος, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση τους με μεγαλύτερο κίνδυνο για την καρδιά, σύμφωνα με τη μελέτη.
Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο καρδιαγγειακό σύστημα με διάφορους τρόπους, όπως αύξηση των ορμονών του στρες (π.χ. κορτιζόλη), πρόκληση χρόνιας φλεγμονής, ανθυγιεινό στιλ ζωής, αδιαφορία για τα συμπτώματα από δυσλειτουργίες της καρδιάς κ.α. Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους έχουν άγχος ή κατάθλιψη, να έχουν το νου τους για τυχόν υψηλή πίεση του αίματος, υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, τον έλεγχο του βάρους τους, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα κ.α.
====
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική έρευνα στη διεύθυνση:
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e4933
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΜΗΣ
Μολύνονται μία στις δέκα καισαρικές
Μία στις δέκα γυναίκες που γεννούν μωρό με καισαρική, καταλήγουν να αναπτύξουν μόλυνση στην περιοχή της χειρουργικής τομής, γεγονός που τους προκαλεί πόνο και τις αναγκάζει συχνά να καταφύγουν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές μαιευτικό- γυναικολογικό περιοδικό ´Journal of Obstetrics and Gynaecology´, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έχουν συχνότερα πρόβλημα με μόλυνση στην περιοχή της καισαρικής τους, είναι οι παχύσαρκες και όσες γεννάνε σε ηλικία κάτω των 20 ετών.
Αν και πολλές μολύνσεις τελικά δεν είναι ανησυχητικές, μερικές είναι τόσο σοβαρές που έχουν επιπτώσεις σε βάθος για τους ιστούς, τα εσωτερικά όργανα ή την ίδια την μήτρα (ενδομητρίτιδα).
Η μελέτη αφορούσε περίπου 4.100 γυναίκες που γέννησαν σε 14 βρετανικά νοσοκομεία με καισαρική και από αυτές, μετά τον τοκετό, το 9,6% μολύνθηκε γύρω από την τομή. Από τις μολύνσεις, το 88% ήσαν επιφανειακές και περιορίστηκαν στο δέρμα, αλλά το 12% αφορούσε βαθύτερες και σοβαρότερες μολύνσεις. Περίπου το 6% των γυναικών αναγκάστηκαν να κάνουν νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Κατά μέσον όρο οι μολύνσεις έκαναν δέκα μέρες για να εμφανισθούν μετά τη γέννα, ενώ οι πιο σοβαρές αναπτύχθηκαν το πολύ εντός οκτώ ημερών. Ένα ποσοστό των γυναικών μολύνθηκαν ήδη κατά την αρχική εισαγωγή τους στην κλινική για τον τοκετό.
Οι υπέρβαρες γυναίκες με δείκτη σωματικής μάζας 25 – 30 έχουν 1,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης, ενώ οι παχύσαρκες με δείκτη άνω του 30 έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους.
Σε όλο τον κόσμο παρατηρείται ανοδική τάση στον αριθμό των γυναικών που γεννάνε με καισαρική, φθάνοντας σήμερα περίπου στο ένα τέταρτο των συνολικών τοκετών. Οι αιτίες γι’ αυτό είναι πολλές, όπως η γυναικεία παχυσαρκία, η επιθυμία πολλών γυναικών να καθυστερήσουν την μητρότητα κ.α.
Οι ερευνητές συστήνουν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα των μολύνσεων μετά από τις καισαρικές και τονίζουν ότι δεν πρέπει οι γυναίκες να γεννούν με καισαρική, αν δεν υπάρχει κάποια ιατρική αιτία.