Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μεταμόρφωση 2012 μ. Χ.

Μέγιστο και επικίνδυνο το σκοτάδι που κατακλύζει την ανθρωπότητα, αλλά, ιδιαίτερα τον λαό μας… Με το υπέρλαμπρο φως του Θαβώρ να μην λάμπει μέσα στην τρομερή, σύγχρονη πραγματικότητα μιας διαρκούς παραμόρφωσης όλων των πνευματικών, κοινωνικών, πολιτικών, ακόμη και των θρησκευτικών δεδομένων του γνήσιου ανθρωπισμού που έχει παραμορφωθεί σε εφιαλτικό αντιανθρωπισμό.
Με όλους και όλες μας -ακόμα κι εδώ στα Χανιά ίσως περισσότερο από αλλού- να περιστρεφόμεθα (μαζί με τις μαριονέτες ενός σύγχρονου πολιτικού θεάτρου) ´θαυμαστικά´ γύρω από τον Βεζούβιο που εκτοξεύει θεαματικά τις πύρινες λάβες της ηφαιστειακής καταστροφικότητάς του.
Πάντως, είμαστε, ´συνδεδεμένοι´, περιμένουμε ΑΝΑΠΤΥΞΗ και αγωνιζόμαστε για την προστασία του πλανήτη, καταστρέφοντας τα πάντα πάνω και κάτω από αυτόν, για να γινόμαστε με προσπάθεια επανορθωτές της καταστροφής…
Ομως αν δεν ´ανέβουμε σε όρος υψηλό´ ο καθημερινός κίνδυνος παραμόρφωσης μεγαλώνει.
Και φέτος η εορτή της Μεταμόρφωσης γιορτάστηκε μέσα σ’ ένα κλίμα παραμόρφωσης των πάντων.
Η εκκλησία ευλόγησε κι εδόξασε τον Λόγο της Λάμψης του άκτιστου  φωτός, όπως κάνει κάθε χρόνο, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια.
Ομως, ούτε φέτος, μέσα στο μεγάλο σκοτάδι που κατακλύζει την ανθρωπότητα και τον λαό μας, αυτό το υπέρλαμπρο Φως της Μεταμόρφωσης του Χριστού δεν φώτισε τα σκοτάδια της ψυχής μας και της ζωής μας, αλλά δε φώτισε και τα σκοτάδια των ηγεσιών ακόμα και των εκκλησιαστικών, που κατευθύνουν την πορεία μας στο σήμερα και το αύριο.
Ετσι, τώρα, πιο πολύ και πιο οδυνηρά από το παρελθόν εμείς περπατούμε ´ίσια στο σκοτάδι´.
Μέσα σε πλήθος σύγχρονων επιστημονικών γνώσεων και τεχνικών μέσων, που μας βοηθούν και, μαζί, μας ενσκλαβώνουν σε νέες δουλείες, κυριαρχίες, αδιέξοδα και καταδυναστεύσεις.

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ  ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΣΜΩΝ
Με τις πολιτείες (Ενωμένες, συνενωμένες ή χωρισμένες) να επιβάλουν τον λόγο των καταναγκασμών τους. Με τις επιστήμες και τις τεχνολογίες (της σύγχρονης τεχνοκρατούμενης ανθρωπότητας) να υπηρετούν, πολλές φορές, συνενοχικά, αυτούς τους καταναγκασμούς και με τους πολίτες να υφίστανται τις συνέπειες αυτής της συνενοχικότητας.

Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
Ενα αδιαμφισβήτητο παράδειγμα αποτελεί η χρησιμοποίηση των επιστημόνων στην έρευνα και στην παραγωγή εξοπλισμών, για ανάπτυξη και κέρδη στην πολεμική βιομηχανία. Η οποία, επιβάλλει τον τρόμο και δημιουργεί την καταστροφή, με μοναδικό σκοπό και στόχο την επίτευξη  υπερ-εξουσιασμού και επί μέρους  εξουσιασμού, με τη συνεχή εκμετάλλευση για τον άγριο πλουτισμό της κερδοσκοπίας, αλλά και τη δραματική κοινωνική καταδίκη των φτωχών: χωρών, λαών, κοινωνικών ομάδων (όπως των νέων, των ηλικιωμένων, ακόμα και των παιδιών).

ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΑΟΙ         ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΗΣ
Ετσι, ο κόσμος όλος υφίσταται μια διαρκή παραμόρφωση, χωρίς πια να νοιάζεται για ηθική, πνευματική, κοινωνική μεταμόρφωση, η οποία θα οδηγήσει σε φωτεινούς κοινωνικούς προσανατολισμούς τους ανθρώπους και την ανθρωπότητα του σημερινού και του αυριανού αδιεξόδου μιας απογνωστικής απελπισίας.
Τόσο στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, όσο και στους μεγάλους τομείς υγείας, παιδείας, απασχόλησης και πολιτισμού, της νέας τεχνοκρατικής κατεύθυνσης. Αυτής, που αποπνευματοποιεί, στην πραγματικότητα τις σύγχρονες κοινωνίες, σε όλο τον πλανήτη και πολύ έντονα στη χώρα μας.
Με τον σύγχρονο καπιταλισμό του εκμεταλλευτικού παραληρήματος να έχει υπαγάγει την πολιτική στη δική του ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.

ΑΝΤΙΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ
Με ολοκληρωτικό αντιανθρωπισμό, ο οποίος έχει υπερβεί την ουσία και της ευθύνες της Δημοκρατίας. Μια απογοητευτική πραγματικότητα, που φανερώνει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει υπερβεί την πρωτογονική του κατάσταση. Γιατί, βασικά έχει παλινδρομήσει σε μια ´φασιστική´ υποταγή στους σύγχρονους πολιτικούς μύθους που αποτελούν την αναπαραγωγή και υποκατάσταση των παλιών μύθων που μεταλλάσσονται με επιτάχυνση μέσα στην επιταχυνόμενη και μεταβαλλόμενη σύγχρονη πραγματικότητα.
Με την ιστορική απουσία του μύθου να υποκαθίσταται από την ιδεολογική και τις τεχνικές παραγωγής επιβολής του. Με κεντρικό στόχο τον σύγχρονο εξορθολογισμό των μύθων της βιομηχανικής κοινωνίας και ανάπτυξης.
Με θεμέλιο την εκμετάλλευση πάντων μέσα από μια συνεχή ανταγωνιστική χρηματοπιστωτική πάλη.
Με τους ´ρεαλιστές´ πολιτικούς (κατά τον διάσημο αντι-χιτλερικό φιλόσοφο Ερνεστ Κασσίρερ), να μπορούν να παίζουν τα θεατρικά παιχνίδια τους και ν’ ανατρέχουν στην αφανισμένη ´κοινότητα´ γιατί το ένστικτο τους οδηγεί στη σκοτεινή ρίζα του Μύθου. Με την αναδρομή όμως να μην είναι πηγαία, αλλά να αποτελεί, πια, μια τέχνη, που απαιτεί μια τεχνική, χωρίς αυτή να συνιστά μια αναγέννηση του μύθου, αλλά του θανάτου.
Για να αναδύεται μέσα από τον πεθαμένο μύθο, μια ´πεθαμένη´ πολιτική για έναν κόσμο που τον οδηγεί στην καταστροφή και στον θάνατο των ελπίδων.

ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Μέσα, όμως, από τη βαθιά αλλαγή ΝΟΗΜΑΤΟΣ σ’ έναν συνεχώς αυτο-καταστρεφόμενο κόσμο, η σύγχρονη πραγματικότητα της υπέρτατης βίας, εκμεταλλευτικότητας (με ύψιστο ιδεώδες, το ρίσκο) διεγείρονται συναισθήματα και, βίαια πάθη, όπως στα τρομερά καθεστώτα Ανατολής και Δύσης από παλιότερα. Και, κυρίως από την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά ως σήμερα που ζούμε τον νέο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο του μέγιστου καταναγκασμού και ανθρώπινης εκμετάλλευσης και εκπτώχευσης.
Αυτή είναι η σύγχρονή μας πραγματικότητα, που μεγεθύνεται  παρά τον ετήσιο εορτασμό της Θαβώρειας λάμψης της Μεταμόρφωσης του Χριστού.
Μια λάμψη που χάνεται μέσα στη λειτουργική και τελετουργική διαδικασία του ετήσιου εορτασμού και πανηγυρισμού. Που, όμως, αφήνει ανεπηρέαστα τα σκοτάδια της πνευματικής μας ξηρασίας ιδιαίτερα, ανάμεσα στους νέους της παγκόσμιας ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Αυτούς και αυτές, τους αυριανούς πολίτες που δεν ενδιαφέρονται για καμία ΛΑΜΨΗ της μεταμόρφωσης του Χριστού, αφού αυτοί και αυτές ζουν επιφανειακά στην παραμόρφωση του ηλεκτρικού γίγνεσθαι… ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ!

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ: ΟΧΙ ΜΟΝΑΧΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Ομως, η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, είναι (κατά τον επίσκοπο Διοκλείας Κάλλιστο Γουέαρ) μια αποκάλυψη όχι μονάχα τι είναι ο Θεός, αλλά και τι είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ καθώς και ολόκληρη η υλική δημιουργία. Γιατί η λάμψη  της Μεταμορφώσεως δίνει ένα νέο βάθος στα κοινά πράγματα της παρούσας ζωής που διαρκώς μπορεί να διαλάμπει στην ανθρώπινη πορεία μας μέσα στον κόσμο.
Ακόμα, όμως, για τη Μεταμόρφωση έχει γράψει σε πολλά μελετήματά του ο φωταυγής Χανιώτης ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας της Θρησκείας στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Μακράκης (αλλά και σε σημαντικά άρθρα του για τη Μεταμόρφωση, στα ´Χανιώτικα νέα´).
Ενα από τα μελετήματά του έχει δημοσιευθεί στον συλλογικό τόμο με τίτλο ´ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ´ στις εκδόσεις Ακρίτας. Τίτλος αυτού του κειμένου είναι: ´Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ εις όρος υψηλόν´.
Η έννοια του ´ύψους´ και η μεταφυσική του βουνού…

Ν’ ΑΝΕΒΟΥΜΕ  ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ´ΟΡΟΣ ΥΨΗΛΟΝ´
Από αυτό το πολύπλευρης διάστασης κείμενο, παραθέτουμε ένα απόσπασμα:
… ´Η Μεταμόρφωση του Χριστού, η μεταμόρφωση γενικά του ανθρώπου σε Θεό, δεν είναι αυτό που πιστεύει ο Πλάτωνας με τις διαρχικές του αντιλήψεις: η αποκοπή και η υποδούλωση του σώματος, της ύλης από το πνεύμα, αλλά η συμφιλίωση, η αρμονική συνύπαρξη του σώματος με την ψυχή και η ανύψωσή του μ’ αυτή και τη θεότητα, κοντά στο πνεύμα. Γι’ αυτό, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι μας θα πάμε στο  βουνό όχι για να μείνουμε για πάντα, αποκομμένοι από τον κόσμο, αλλά για να πάρουμε δυνάμεις από το «ύψος» του, για ν’ ανανεώσουμε τον εαυτό μας στον αγώνα μας για τη μεταμόρφωση της κοινωνίας´.
Αυτή η Ένωση, αυτή η εναρμόνιση, ανάμεσα στο πνεύμα και στο υλικό σώμα, ανάμεσα στο ´πρόσωπο´ κάθε ιδιαίτερου ανθρώπου με το ´σώμα´ της κοινωνίας, όπου αυτός ανήκει, είναι η πραγματική έννοια που περικλείει μέσα της η μεταμόρφωση του Χριστού ´εις όρος υψηλόν´: η ανάδειξη της φυσικής του μορφής στο ύψος της θεότητάς του. Ενα γεγονός που το γιορτάζει η εκκλησία μας στις 6 Αυγούστου…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα