Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Ο διακεκαυμένος Αύγουστος της συμφοράς

Ο χρόνος είναι ό,τι ζει κανείς και ταυτίζεται με τον χώρο στον οποίο ζει. Ο χρόνος για μερικούς είναι μια στιγμή που περνάει και δεν ξανάρχεται η ίδια. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάθε ωραίο ή και άσχημο, περνά και από τη στιγμή που παύει να είναι μείζον, μας απασχολεί όλο και λιγότερο. Το επείγον αναβαθμίζεται σε άλλο επίπεδο και το υποβαθμισμένο σταματά να μας προβληματίζει.

Ο Αύγουστος θεωρείται ως ο μήνας της συμφοράς, που η ιστορία τον γράφει στα χαρτιά της ως διακεκαυμένο. Είναι ο απρόβλεπτος, που, όταν ξεκινήσει, δεν σταματά με τίποτα και κανείς δεν ξέρει τι θα ´σκάσει´ από την πρώτη του μέρα ως την τελευταία. Τα γεγονότα άλλοτε τον επιταχύνουν τις εξελίξεις και άλλοτε για λόγους σκοπιμότητος αποσιωπούνται και μένουν εκεί που άρχισαν.

Αύγουστο μήνα γεννήθηκε ο Ελ. Βενιζέλος στις Μουρνιές (11/8/1864) και Αύγουστο σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης το 1823, 4η Αυγούστου 1914 βρόντηξαν τα κανόνια μπαίνοντας η Ευρώπη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τέτοια ημερομηνία το 1936 έγινε η δικτατορία του Μεταξά. Τον Αύγουστο του 1939 υπεγράφη το σύμφωνο μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν Ρίμπεντροπ (;) περί μη επιθέσεως και στις 15 Αυγούστου 1940 τορπίλισαν οι Ιταλοί στην Τήνο το ´εύδρομον Ελλη´.

Οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι έπεσαν στις 6 και 9 Αυγούστου 1945. Το τείχος του Βερολίνου Αύγουστο σηκώθηκε. Το πραξικόπημα στη Ρωσία για την ανατροπή του Γκορμπατσώφ έγινε Αύγουστο, όπως και η έκρηξη που βύθισε το ´Κουρσκ´, Αύγουστο μήνα παραιτήθηκε ο Νίξον, λόγω ´Γουότεργκεϊτ´.

Την 21/8/68 έγινε η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία των τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την 17/8/98 υποτιμήθηκε το Ρωσικό ρούβλι, που προκάλεσε τριγμούς στη διεθνή οικονομία και έφερε στο εσωτερικό και στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης δυστυχία, πείνα και πολιτική αστάθεια. Αύγουστο πέθανε ο Ολιβερ Χάρντι, γνωστός ως χονδρός και ο μεταδικτατορικός στρατοδίκης και δημοσιογράφος Μιχάλης Ζούβελος.

Αύγουστο του 1984 ο σμήναρχος Θωμάς Βρακάς ανέβηκε σ’ ένα ψεκαστικό αεροπλάνο κι έκανε βόλτες πάνω απ’ τη Β. Ηπειρο, ρίχνοντας προκηρύξεις κατηγορώντας Μπερίσα και Μέξη. Επρόκειτο για μια πράξη του σμηνάρχου ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Δεν αμφισβήτησε την πολιτική εξουσία. Διαμαρτυρία ήταν, να καταλάβει ο κόσμος, ότι η σταλινικής μορφής δίκη των πέντε βορειοηπειρωτών, που γινόταν στα Τίρανα, ήταν μέρος μόνον ενός ευρύτερου σχεδίου. Ο Μπερίσα ήθελε να ξεριζώσει τους Ελληνες της Β. Ηπείρου ή να τους κάνει ´φόρου υποτελείς´. Η αντίδραση τότε της κυβέρνησης; Βγήκε ο υπουργός στην Τ.V. και διερωτήθηκε: ´Πώς θα το πάρει η διεθνής κοινότητα; Τι θα πει για την Ελλάδα ο Μπερίσα´; Και οι προϊστάμενοι του Υ.ΕΘ.Α. διέταξαν ´να συλληφθεί ο Βρακάς και το αεροπλανάκι του´!

Τον Αύγουστο μήνα του 2000, που καιγόταν η Ελλάδα απ’ τις φωτιές, είχαμε και τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ´…κατακαίεται απ’ άκρον εις άκρον σήμερον η Ελλάδα μας με κίνδυνο να μεταβληθεί μετά περίοδο 10ετιών σε Σαχάρα´. Τι το ’λεγε; Μια 10ετία πέρασε και οι επαναλαμβανόμενοι και παρατεταμένοι καύσωνες μας έχουν κάνει Σαχάρα…

Τον Αύγουστο φέτος με τα δύο του φεγγάρια, φαινόμενο, που συμβαίνει κάθε 30 μήνες περίπου και είναι γεμάτο από μύθους, έχουμε και τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις για την ´εργασιακή εφεδρεία´ και τη λήψη μέτρων για την εξοικονόμιση των 11,5 δισ. ευρώ.

Και ένα ευοίωνο! Η ´προσαρείωση´, κατά το προσσελήνωση, του ´Curiosity´ στον ερυθρό πλανήτη, ένα μυθικό επίτευγμα των υπερσύγχρονων εργαλείων της ανθρώπινης νοημοσύνης που θα μείνει απολίθωμα στην αιωνιότητα, όπως και ο Δεκαπενταύγουστος, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης για μας τους Ελληνες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα