Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταμείο Αξιοποίησης – Λιμάνια

Μέχρι τις 25 Αυγούστου αναμένεται να αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της η νέα ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, δηλαδή ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, στη θέση του προέδρου και ο κ. Γιάννης Εμίρης στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Το ´πρώτο βήμα´ έγινε, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τα ´δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραχώρησης σε τρίτους, μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων σε 23 περιφερειακά λιμάνια, τα οποία μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η απόφαση αφορά λιμάνια και μαρίνες που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.
* Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα λιμάνια:
Ζάκυνθος, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίος, Πύλος Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρος, Γλυφάδα, Πόρος, Σκιάθος, Σκύρος, Αγ. Νικόλαος Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κως, Άλιμος, Ύδρα, Ρέθυμνο, Ρόδος (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.
Θα μου πείτε μπορεί να συγκριθούν τα 23 λιμάνια (για τα οποία γνωρίζουμε τις δυνατότητές τους) με τη Σούδα, το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο λιμάνι της Μεσογείου; Δεν συγκρίνονται!
Απλά, χωρίς να είμαστε ειδικοί και προφέσορες η Σούδα προσφέρεται για τη δημιουργία μαρίνας, απόλυτα εξασφαλισμένης σε έκταση, δυναμικότητα, ικανή να αντιμετωπίσει κάθε καιρικό φαινόμενο.
Προσφέρεται ακόμη για την ανάπτυξη  περισσότερο του εμπορικού λιμανιού και της κρουαζιέρας.
Και βέβαια, δεν αποκλείεται να ´πέσουν´ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σκέψεις και προτάσεις για τους παράκτιους χώρους, αρχής γενομένης, από την ακτή λουομένων του οικισμού του Ναυτικού μας μέχρι το ύψος Καλαμίου. Δεν εμποδίζουν καμιά σημερινή λειτουργία, σε αντίθεση μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα ατόφιο και καθαρό έδαφος για να αξιοποιηθεί μελλοντικά.
Εδώ, μη ξεχνάτε πως φτιάξαμε τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου, στο Ρίο – Αντίρριο και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε αξιόπιστη προκυμαία στα νότια του λιμανιού;
Μήπως η κτηριακή εγκατάσταση της Σχολής Εμποροπλοιάρχων και Μηχανικών δεν θα το εκμεταλλευθεί με  την αναβάθμιση των σπουδών της;
Η Ιχθυαγορά με τη βάση της Ιχθυόσκαλας;
Το Ναυταθλητικό Κέντρο Νεολαίας Σούδας θα παραμείνει έτσι;
Οι βουνοπλαγιές νοτιότερα και το καινούριο Βιοτεχνικό Πάρκο δεν θ’ αλλάξουν το τοπίο;
Όταν για τους επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί στο ΒΙΟΠΑ, λίγα μέτρα από τη Σούδα και 2 – 3 χλμ. από τα Χανιά, δεν προσφέρεται ακόμη το δικαίωμα να διαθέτει αστική συγκοινωνία;
Υπενθυμίζεται ότι:
Στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα 33 μαρίνες με 11.100 θέσεις ελλιμενισμού. Οι 6.800 θέσεις ανήκουν σε ιδιωτικές μαρίνες (17 σε σύνολο 33) και 4.300 βρίσκονται υπό τη δημόσια διαχείριση ή υπό τη διαχείριση Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και Οργανισμών Λιμένων.
Επίσης λειτουργούν 26 τουριστικά καταφύγια και αγκυροβόλια και 7 ξενοδοχειακοί λιμένες που αθροίζουν 2.000 θέσεις ελλιμενισμού συνολικά, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη.

Και αυτά ενδιαφέρουν
Ενημέρωση για δόσεις
Σε λειτουργία τέθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα του Υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρη Θεοχάρη, με το οποίο οι φορολογούμενοι, πληκτρολογώντας και μόνο τον αριθμό του Α.Φ.Μ. τους, εάν δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης, θα ενημερώνονται άμεσα για το ύψος των δόσεων που καλούνται να πληρώσουν στην Εφορία.
Σημειώστε:
– Το οικονομικό επιτελείο έδωσε τη δυνατότητα σε όλους του φορολογούμενους, που δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό της Εφορίας σε επτά μηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τη δόση που λήγει στις 31 Αυγούστου 2012.

Αυτό το γνωρίζατε;
Δίδεται επιδότηση για ξενάγηση τουριστών Πιερίας, Χαλκιδικής και άλλων παραθαλάσσιων περιοχών που θα συμμετάσχουν σε εκδρομές στη Θεσσαλονίκη, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο, ταξιδιωτικό πράκτορα, από τους ισχυρότερους της Βόρειας Ελλάδας Μ. Ζορπίδη.
Κτηματολόγιο
Τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών από τα ΚΕΠ και για πιστοποιητικά που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο, προτείνει ο ´Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας´.

Αργά το σκέφτηκαν…
Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. προκηρύσσει ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό, με σκοπό την επιλογή αναδόχων για την παροχή φύλαξης στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις:
* Ολυμπιακή Εγκατάσταση Φαλήρου
* Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά
* Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου
* Ολυμπιακό Κέντρο Ανω Λιοσίων
* Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδί
* Πανθεσσαλικό Στάδιο
– Πώς το αποφάσισε η ΕΤΑΔ ΑΕ;
– Προφανώς από τα όσα γράφτηκαν σε αθηναϊκές εφημερίδες, στο πλαίσιο -φυσικά- της Ολυμπιάδας του Λονδίνου και των αρνητικών εμφανίσεων των Ελλήνων αθλητών.

Σε καθυστέρηση…
…ένα στα πέντε τραπεζικά δάνεια. Φυσικό δεν είναι;
Έχετε προσέξει τα κλειστά μαγαζιά της Κυδωνίας και στις καθέτους της Λεωφόρου;
Ζόρικα και πολύ ζόρικα με τη ρευστότητα.
– Τι σημειώνει γι’ αυτό η ´ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ´ της Καθημερινής;
«Έντονη ανησυχία προκαλεί στις ελληνικές τράπεζες η ραγδαία αύξηση των καθυστερούμενων δανείων. Το ποσοστό των ´κόκκινων δανείων´ έχει διαμορφωθεί στο 20% του συνόλου, κάτι που σημαίνει ότι έχει σταματήσει ή καθυστερεί η αποπληρωμή δανείων αξίας 48 δισ. ευρώ και, πλέον, ο κίνδυνος να τεθούν οι επισφάλειες εκτός ελέγχου είναι ορατός.
Σε ό,τι αφορά την εξάρτηση από το ευρωσύστημα, παραμένει μεγάλη, με τις τράπεζες να αντλούν τον Ιούλιο 13,03 δισ.».

Ταξιδιωτικός Οδηγός, τεύχος 13…

…μαζί με το ´ΕΘΝΟΣ´ της 18ης Ιουλίου 2012 και στη συνέχεια στα περίπτερα με 3,50 ευρώ.
Νούμερο 13, ο Γύρος της Κρήτης.
Το μήνυμα: Το Travel, διένυσε πάνω από 1000 χλμ. της κρητικής ακτογραμμής και ανακαλύπτει ξανά την άγρια ομορφιά και τα κρυμμένα μυστικά μιας συναρπαστικής γης.
Διαλέξτε και προγραμματίστε τις αποδράσεις σας.
– Προς γνώση και συμμόρφωση:
– Η ακτογραμμή του Νομού Χανίων μετράει 355 χλμ. στα 1.000 της κρητικής περιμέτρου:
* Ηράκλειο, Χερσόνησος, Άγιος Νικόλαος, Σητεία, Ζάκρος, Κουφονήσι, Ιεράπετρα, Γαϊδουρονήσι, Αστερούσια, Αγία Γαλήνη, Άγιος Παύλος, Πρέβελη, Νότια Σφακιά, Σούγια, Παλαιόχωρα, Ελαφονήσι, Φαλάσαρνα, Μπάλος, Χανιά, Ακρωτήρι, Ρέθυμνο, Πάνορμο.
(Η Γαύδος αναφέρεται στη σελ. 28, το Ενυδρείο στη 35, το Φραγκοκάστελο στην 62, τα Σφακιά 146 – 153 και τα Δυτικά Χανιά 155 – 193)

Γνωρίζετε ότι…
* Η πόλη των Χανίων είναι κτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, την οποία κατά τη Μυθολογία ίδρυσε ο Κύδων και αναφέρεται από αρχαίους συγγραφείς ως η ´μητέρα των άλλων κρητικών πόλεων´;
* Το 1964 η πόλη των Χανίων χαρακτηρίστηκε από την Πολιτεία ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο;
* Στο φαράγγι της Σαμαριάς υπάρχουν κατά τα αρχαία χρόνια, ονομαστά Ιερά και Μαντεία και στη θέση της Αγίας Ρουμέλης βρισκόταν η αρχαία πόλη Τάρα, στην οποία σώζεται, μέχρι σήμερα τμήμα του Ναού του Απόλλωνα;

Προβολή Λαμίας
Μόνο για τη ´Βελτίωση Προβολής, Πολιτιστικού και Τουριστικού Αποθέματος του Δήμου Λαμιέων, με χρήση Τ.Π.Ε.´, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός ήταν 236.160 ευρώ (με ΦΠΑ).
Δοθείσης ευκαιρίας, μπορεί να μας πει κάποιος υπεύθυνος του Δήμου μας, πόσο στοίχισε η κατασκευή, τοποθέτηση στο σιλό των ´Μύλων Κρήτης´ του πανό για το ´Welcome to Chania´ προς τους ξένους τουρίστες που μας επισκέπτονται με τα κρουαζιερόπλοια;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα