Δύο μεγάλες οικογένειες του Νομού Χανίων είχαν προχθές τις ετήσεις συναντήσεις μελών τους. Πρόκειται για τις οικογένειας Κελαϊδή και Τζιγκουνάκη.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΕΛΑϊΔΗ
Τριάντα τέσσερα χρόνια συνεχώς η μεγάλη οικογένεια Κελαϊδή, σμίγει κάθε χρόνο. Ετσι και προχθές, στον Φρε και στη συνέχεια σε κέντρο διασκέδασης στην περιοχή.
Πρόεδρος του Συλλόγου των οικογενειών Κελαϊδή είναι ο πτέραρχος εν αποστρατεία Μανώλης Κελαϊδής, ο οποίος, μας είπε χαρακτηριστικά ότι «τρία χρόνια είμαι στο τιμόνι του Συλλόγου τον οποίο ιδρύσαμε το 1978 αλλά και ως ιδρυτικό μέλος με όλα τα υπόλοιπα στο Διοικητικό Συμβούλιο ήμουν αντιπρόεδρος». Στην προχθεσινή εκδήλωση τιμήθηκαν «τρεις συγγενείς μας διακεκριμένοι από τον Φρε που έχουν φύγει από τη ζωή. Ένας είναι ο Σταύρος ο Κελαϊδής, δικηγόρος και Μακεδονομάχος που διακρίθηκε και εις τους αγώνες τους κοινωνικούς αλλά κυρίως στη Νομική Επιστήμη και εις την ηθική της εποχής και ήταν από τους σημαντικούς δικηγόρους των Χανίων. Ο άλλος είναι ο Μιχάλης, ο αδελφός του, ο οποίος έμεινε στο χωριό εδώ και διακόνησε την Εκκλησία πάρα πολλά χρόνια. Ο τρίτος τώρα είναι ο Πάρις για τον οποίο πέρυσι είπαμε πάρα πολλά πράγματα στον Φρε, που τον τίμησε το χωριό του, τον τίμησε ο Δήμος Αποκόρωνα και όλοι οι συγγενείς. Κάναμε, λοιπόν, αυτό το τρισάγιο στη μνήμη τους κι ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον δάσκαλο, φίλο και συγγενή, Μανώλη Βολουδάκη για την ομιλία του καθώς επίσης και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Χρήστο Μαρκογιαννάκη που μας τίμησε με την παρουσία του. Η συνέχεια θα είναι στο κέντρο ´Αριάδνη´».
Από την πλευρά του ο συνταξιούχος δάσκαλος και ομιλητής Μανώλης Βολουδάκης, δήλωσε τα εξής: «Οι οικογένειες Κελαϊδή θέλησαν να τιμήσουν τα πρόσωπα αυτά τα οποία έζησαν εις τον Φρε, τον Σταύρο Κελαϊδή, τον Μιχάλη Κελαϊδή και τον Πάρι Κελαϊδή. Ο Σταύρος μάς βοήθησε και σωθήκαμε από τον βομβαρδισμό της 30ής Οκτωβρίου 1944, τον Μιχάλη τον Κελαϊδή ιδιαίτερα τον ευχαριστούμε για την προσφορά του στην Εκκλησία στη μεταρρύθμιση και την ανοικοδόμηση και την αγιογράφηση και σε όλες τις άλλες υπηρεσίες που πρόσφερε στο χωριό και τον Πάρι γιατί το πρώτο βιβλίο που έγραψε ήταν ´Η Ευαγγελίστρια του Φρε´, η οποία του έδωσε και τη χάρη να γράψει άλλα 41 βιβλία. Είχα μια στενή φιλία και συνεργασία μαζί του και πάντα θα τον θυμάμαι και θα ακολουθώ τις οδηγίες και τις συμβουλές του».
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗ
Για πρώτη φορά και εκτός του Τζιτζιφέ, λόγω πρόσφατου πένθους, αποφάσισαν οι πρωτεργάτες του υπό ίδρυση Συλλόγου των οικογενειών Τζιγκουνάκη να πραγματοποιήσουν τη συνάντησή τους, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία το βράδυ της Κυριακής σε ταβέρνα του Στύλου. Για τη συνάντηση αυτή η Ρόζα Τζιγκουνάκη δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ τα εξής: «Η πρώτη αναφορά που γίνεται στην οικογένεια Τζιγκουνάκη επίσημα είναι το 1584 μ.Χ. από την απογραφή των Ενετών στον Αποκόρωνα και ιδιαίτερα στον Τζιτζιφέ. Η οικογένεια όμως, προϋπήρχε στο χωριό από το 960 μ.Χ. στην απογραφή του Νικηφόρου Φωκά σαν μια από τις τέσσερις ιδρυτικές οικογένειες του Τζιτζιφέ, οι οποίες ήταν: Οι Τσουρουπάκηδες, οι Τζιγκουνάκηδες, οι Γαβαλάδες και οι Μπενμαρήδες. Η επεξήγηση της λέξεως ´Τζίγκουνας – Τζιγκουνιά´ είναι η πηγή από την οποία αναβλύζει. Η οικογένεια των Τζιγκουνάκηδων έχει δώσει αγωνιστές σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Απόψε κατ? ανάγκη εξαιτίας πένθους στο χωριό μας στον Τζιτζιφέ θα διασκεδάσουμε στον Στύλο και σύντομα θα ιδρύσουμε τον Σύλλογό μας».